Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Σε τι βοηθά η αεροβική άσκηση;

Η αεροβική άσκηση είναι καλύτερη από την άσκηση με αντιστάσεις, αν κάποιος επιθυμεί να χάσει κοιλιακό λίπος που θέτει την υγεία σε σοβαρό κίνδυνο, δήλωσαν ερευνητές.

Το εύρημα προέκυψε από 8μηνη έρευνα που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της αεροβικής άσκησης, όπως το jogging, την άσκηση με αντιστάσεις, όπως άρση βαρών, ή συνδυασμού των 2 δραστηριοτήτων σε 196 υπέρβαρους ενήλικες ηλικίας 18 έως 70 ετών, που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της αεροβικής άσκησης ασκήθηκαν με το ισοδύναμο 12 μιλίων jogging την εβδομάδα, με 80% μέγιστο παλμό, ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα της άσκησης με αντιστάσεις έκαναν 3 σετ των 8 έως 12 επαναλήψεων τρεις φορές την εβδομάδα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Duke εξέτασαν πώς τα 2 είδη άσκησης μειώνουν το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και γεμίζει τα διαστήματα ανάμεσα στα όργανα. Το σπλαχνικό και ηπατικό λίπος συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και ορισμένων ειδών καρκίνου.

Η αεροβική άσκηση μείωσε σημαντικά το σπλαχνικό και ηπατικό λίπος και βελτίωσε παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, ηπατικά ένζυμα και επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η άσκηση με αντιστάσεις δεν οδήγησε στα παραπάνω οφέλη. Η αεροβική σε συνδυασμό με άσκηση αντίστασης οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα με την αεροβική, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Cris Slentz δήλωσε ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι καλή για τη βελτίωση της δύναμης και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, αν κάποιος είναι υπέρβαρος και επιθυμεί να χάσει κοιλιακό λίπος η αεροβική άσκηση είναι καλύτερη επιλογή επειδή καίει περισσότερες θερμίδες.
Η αεροβική οδήγησε στο κάψιμο 67% περισσότερων θερμίδων σε σχέση με την άσκηση με αντιστάσεις, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου