Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

139 νεκροί και 500 αγνοούμενοι από σεισμό, τσουνάμι, ηφαίστειο
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη στην Ιάβα το Μεράπι, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια παγκοσμίως, εκτοξεύοντας λάβα και σύννεφα καυτής στάχτης σε ύψος 1.500 μέτρων. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ οι εικόνες που μεταδόθηκαν έδειχναν ουρές χιλιομέτρων με κατοίκους, οι περισσότεροι φορώντας μάσκες, να μεταφέρονται από φορτηγά με τα παρμπρίζ καλυμμένα από την ηφαιστειακή τέφρα.

«Αυτή είναι η αρχική φάση της έκρηξης», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ηφαιστειακής Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Έρευνας στη Γιογκιακάρτα. Δεκαέξι απανθρακωμένες σοροί βρέθηκανκοντά στο σπίτι του Μπα Μαριτζάν, που ήταν γνωστός ως «ο φύλακας του όρους» και είχε αρνηθεί να εκκενώσει την περιοχή. Ανάμεσα στα θύματα είναι απεσταλμένος δημοσιογράφος ινδονησιακής ιστοσελίδας, αλλά  και ένα βρέφος τριών μηνών. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η ηφαιστειακή στάχτη έφτασε ως μια περιοχή που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα του Όρους Μεράπι. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, περίπου 40.000 άνθρωποι ζουν σε περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το Μεράπι, σε ύψος σχεδόν τριών χιλιομέτρων, έχει αφήσει 1.370 νεκρούς από έκρηξη το 1930 ενώ πιο πρόσφατα, στοίχισε τη ζωή σε 66 άτομα το 1994 και δύο το 2006.

Στο μεταξύ, αυξάνεται και ο απολογισμός των νεκρών από το τσουνάμι ύψους τριών μέτρων που έπληξε απομακρυσμένη νησιωτική περιοχή της χώρας μετά το σεισμό 7,7 βαθμών που σημειώθηκε δυτικά της Σουμάτρας. Συνολικά έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 112 ανθρώπων, ενώ 500 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην Δυτική Σουμάτρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα νερά έφθασαν έως και 600 μέτρα από την ακτογραμμή στο νησί Νότιο Παγκάι, που επλήγη περισσότερο. Δέκα χωριά σαρώθηκαν από τα σεισμικά κύματα. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και εννέα αυστραλοί σέρφερ, αν και αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι εντοπίστηκαν και είναι σώοι και ασφαλείς.

Από την αρχική σεισμική δόνηση είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι το τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004, που είχε προκληθεί από σεισμό 9,3 βαθμών ανοικτά της Σουμάτρας, είχε στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 168.000 μόνο στην Ινδονησία, ενώ υπολογίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή ο απολογισμός των νεκρών άγγιξε τις 300.000.

Δείτε τα τελευταία πλάνα από τον τόπο των καταστροφών και τις εκρήξεις του ηφαιστείου, όπως μεταδίδονται από τα ξένα πρακτορεία...

http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου