Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

O πρώτος «πράσινος» αυτοκινητόδρομος

456Τον πρώτο «πράσινο» αυτοκινητόδρομο του κόσμου φιλοδοξεί να κατασκευάσει η Φινλανδία! Πρόκειται για 130 χιλιόμετρα δρόμου που θα συνδέουν το Τουρκού με τη Βααλίμαα, μια πόλη στα σύνορα με τη Ρωσία.
Αυτό που καθιστά τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο «πράσινο» είναι η καινοτομία της επί τόπου παραγωγής ενέργειας σε όλες τις περιοχές από τις οποίες θα διέρχεται ο δρόμος. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν σταθμοί φόρτισης με ηλεκτρική ενέργεια και βιοκαύσιμα που θα παράγονται από τους τοπικούς πόρους και τα απορρίμματα.
«Στόχος είναι δημιουργήσουμε το μοντέλο ενός οικολογικού αυτοκινητόδρομου, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σε διεθνές επίπεδο. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο τέτοιου τύπου, θα αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο» επισημαίνει ο επικεφαλής του σχεδίου Άκι Μαργιασβάαρα.
Ο σχεδιασμός του έργου και το τελικό του κόστος θα είναι έτοιμα τον επόμενο Μάρτιο, ενώ μέχρι τότε θα έχει διευκρινιστεί και το αν θα υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομικά το έργο. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016, ενώ το κόστος του υπολογίζεται μέχρι στιγμής να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.socialnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7074:o--lr-&catid=47:2010-04-30-12-32-53&Itemid=110

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου