Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Στα 40 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει η εκροή των καταθέσεων για όλο το 2010
Πηγή: Express.gr 
 ΣTO κενό έπεσαν όλες οι προσπάθειες του πιστωτικού συστήματος για ανάσχεση της εκροής καταθέσεων καθ'Α όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης και ήδη στις τράπεζες εκτιμούν ότι συνολικά η φυγή των καταθέσεων θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Τραπεζικοί παράγοντες μιλώντας στην «Ε» εκτιμούν ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους –και με κορύφωση τον Δεκέμβριο– θα καταγράφεται εκροή καταθέσεων της τάξης των 2 δισ. ευρώ μηνιαίως, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανάγκης επιχειρήσεων και νοικοκυριών να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους σε περιβάλλον ύφεσης και περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι κατά 60% η μείωση των καταθέσεων οφείλεται στην ανάλωση κεφαλαίων είτε για κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών τις οποίες δεν στηρίζουν οι τράπεζες, είτε για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών των νοικοκυριών και πάντα σε περιβάλλον μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Hδη, με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2010 η εκροή καταθέσεων από το πιστωτικό σύστημα προσεγγίζει συνολικά τα 25 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η φυγή στις καταθέσεις της Alpha Bank από τρίμηνο σε τρίμηνο ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ και μείωση 4,3%, ενώ σε απόλυτο μέγεθος ξεχωρίζει η ΕΤΕ με μείωση καταθέσεων στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1,84 δισ. ευρώ (-2,6%). Ακολουθούν η EFG Eurobank και η ATE Bank που είδαν τις καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 1,32 δισ. ευρώ εκάστη και μείωση σε τριμηνιαία βάση κατά 3% και 6% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin P.B. αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 11,5% η πρώτη και 3,35 δισ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ η δεύτερη ή 2,2% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ μικρή αύξηση κατά 130 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις της Πειραιώς.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ και αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό πιστωτικό σύστημα εμφάνισε τόσο κατά τη διάρκεια του πενταμήνου του 2010 όσο και σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των καταθέσεων, μεταξύ όλων των κρατών - μελών που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστιαία μείωση των καταθέσεων 7,8% με την Ισπανία να έπεται με ποσοστό μείωσης 2,7% και την Πορτογαλία να κλείνει τον πτωτικό κύκλο με μείωση των καταθέσεων 2%. Για το ίδιο διάστημα όλες οι άλλες χώρες που μετέχουν στην ΕΚΤ παρουσιάζουν αύξηση των καταθέσεων, με την Κύπρο να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που είναι 6,7%.
Η ίδια αρνητική εικόνα που χαρακτήρισε την πορεία των καταθέσεων στο πεντάμηνο εμφανίζεται και σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης των καταθέσεων κατά 5,5% σε ετήσια βάση, καθιστώντας το και πάλι το υψηλότερο στην Ε.Ε. με την Ισπανία να ακολουθεί με ποσοστό μείωσης 1,6%. Και πάλι πρώτη, σε ετήσια βάση, στην προσέλκυση των καταθέσεων είναι η Κύπρος με ποσοστό αύξησης 11,7%, με την Ιταλία να ακολουθεί με ποσοστό αύξησης 8,4% και την Ολλανδία με 6,4%. Αντίθετα, η αύξηση των καταθέσεων στη Γερμανία ήταν 1,5% αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσοστά αυτά δεν συνυπολογίζονται οι αγορές ομολόγων.
Την ίδια στιγμή τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για πρόσκαιρη ανακοπή τον Αύγουστο των εκροών προς άλλες χώρες του εξωτερικού (της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης), ενώ σημειώνουν ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η επαναφορά στο σύστημα όσων καταθέσεων τοποθετήθηκαν τους προηγούμενους μήνες είτε σε θυρίδες είτε αποθησαυροποιήθηκαν κατ'Α οίκον.

Κ. Παπαγρηγόρης
kpap@express.gr        

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου