Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010



Μεγάλες αλήθειες από τον Τζόζεφ Στίγκλιτς


Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, από τον Πόρο όπου βρίσκεται για το Συμπόσιο της Σύμης, είπε ότι “η παγκόσμια κρίση δεν έχει λήξει και δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, ιδιαίτερα εάν η Ευρώπη διατηρήσει την προσέγγιση της λιτότητας, και ακόμη χειρότερα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υιοθετήσουν επίσης, τέτοιου είδους μέτρα λιτότητας”. “Είναι -εκτίμησε- μάλλον πιθανότερο να μπούμε σε ένα κλίμα κακοδαιμονίας, παρά κρίσης, αλλά πάντως δεν πρόκειται να είναι θετικό”. Και συνέχισε:
“Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση που ανέλαβε η Ευρώπη να συνδράμει, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μέσω του ταμείου των 750 δισ. ευρώ, είναι υπεραρκετή, για να προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι, η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Εάν, λοιπόν, υπάρξουν προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα προέλθουν από την Ελλάδα”.
Υποστήριξε επίμονα ότι “το τι θα συμβεί στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα σε μία μεγάλη παγκόσμια οικονομία, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλαβαίνει η Ελλάδα τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία.
Εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει γρήγορα, τότε και η Ελλάδα θα ανακάμψει γρήγορα. Εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει με αργότερους ρυθμούς, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ανακάμψει από μόνη της, σε μία πολύ αδύναμη Ευρώπη”.
http://www.zoomnews.gr/?p=38286

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου