Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Σε καθυστέρηση δάνεια 25,5 δισ. ευρώ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τραπεζικές οφειλές - Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις τραπεζικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» αν και ο ρυθμός ανόδου των επισφαλειών περιορίστηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναγκάζονται να διενεργούν αυξημένες προβλέψεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε 8,2% από 7,7% στο τέλος του 2009 λόγω της επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Συνολικά χορηγήσεις αξίας μεγαλύτερης των 25,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», με τις διαγραφές έναντι επισφαλών απαιτήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων να φθάνουν την υπό εξέταση περίοδο το 1 δισ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καταναλωτική πίστη, με τις καθυστερήσεις να ανέρχονται στο 14,7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που στην πλειονότητά τους δεν είναι καλυμμένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις, γεγονός που προβληματίζει έντονα τους τραπεζίτες. Ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια με 8,2% ή 6,65 δισ. ευρώ και τα επιχειρηματικά με 7% ή 7,8 δισ. ευρώ. 

Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, πλέον δραστηριότητες ακόμη και στη λιανική τραπεζική, όπου τα περιθώρια (spreads) είναι υψηλότερα, έχουν καταστεί ζημιογόνες. Τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν συνεχώς σε αναδιαρθρώσεις των δανείων που έχουν χορηγήσει στο παρελθόν, ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό τους, που φτάνει ως και το 25% σε ορισμένες τράπεζες, παρουσιάζει εκ νέου πρόβλημα.

Παράλληλα, ο περιορισμός των εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η άνοδος της ανεργίας και η γενικότερη αρνητική ψυχολογία των νοικοκυριών έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί τα εισοδήματα σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα.

Προς την κατεύθυνση περιορισμού των καθαρών εσόδων των επιχειρηματιών συντείνει και το «κίνημα των αποδείξεων». Έτσι, όχι μόνον ο τζίρος των μικρών επιχειρήσεων, εμπορικών και παροχής υπηρεσιών, βαίνει μειούμενος, αλλά την ίδια στιγμή καταβάλλουν υψηλότερο ΦΠΑ σε σχέση με άλλες χρονιές που το σύνολο των πωλήσεών τους, «αδήλωτων» και νόμιμων, ήταν σαφώς υψηλότερο.
Newsroom ΔΟΛ


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/07/255.html#ixzz0vGt6NIjt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου