Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

«Ο αγώνας δεν τελείωσε» ..Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο ευρώ, διεμήνυσε ο Γ. Παπανδρέου

«Πήραμε την απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μία καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπίας και να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητές της και σημείωσε ότι στόχος είναι να ξεφύγουμε όλοι από τους περιοριστικούς ορίζοντες του μικρόκοσμού μας και να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον μας.

«Πρώτη προτεραιότητα μας: Μία σίγουρη πορεία. Να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία» είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διόγκωση των ελλειμμάτων και του χρέους μετά το 2004, που, όπως είπε, οφείλεται στην κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, την πελατειακή πολιτική, την καταπάτηση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση «να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μία καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ευρώ» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις, σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίεςμ με διακιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέθηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, λέγοντας ότι «αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στη μέση, γιατί αν μείνει στη μέση, θα έχουν πάει χαμένες οι θυσίες».

«Πρώτη μας προτεραιότητα λοιπόν, η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους της και θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάνοντας όλα όσα πρέπει προς το σκοπό αυτό.  

Η συζήτηση για την ανάπτυξη, ανέφερε, δεν μπορεί να είναι αφηρημένη και προσέθεσε ότι πρώτη προϋπόθεση είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία χώρα ταυτισμένη με την ποιότητα και ανταγωνιστική και ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τότπου από τα εμπόδια και να πετύχουμε ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα.

Στη συνέχεια, είπε ότι η ελληνική οικονομία ήταν αιχμάλωτη ενός κρατικοδίαιτου και πελατειακού συστήματος» και αναφέρθηκε στα συντεχνικά μικροσυμφέροντα και στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, «ενάντια στα οποία», όπως είπε, «παλεύουμε».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τις αποκρατικοποιήσεις, που «δεν αποτελούν απλώς ένα τρόπο να μειώσουμε το χρέος μας», αλλά «αποτελούν ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την ενέργεια, κλάδους από τους οποίους η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί, «αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας».

Όπως ανακοίνωσε, στον τομέα της ενέργειας, πως η Ελλάδα ξεινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης «και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα».  

Επίσης, μίλησε για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό και τα προγράμματα κατά της ανεργίας, όπου όπως είπε θα διατεθούν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία «να χτίσουμε ένα κράτος ευνομίας και δικαιοσύνης», καθώς «η ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται άμεσα και από τη δυνατότητά μας να εφαρμόζουμε τους νόμους».

Αμέσως μετά μίλησε για τη «γάγγραινα» της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι η δημοσιοποίηση του καταλαόγου των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου «αποδεικνύει τη βούληση μας» ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη αυτή μέχρι το τέλος. 



περισσότερα στο http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231127803

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου