Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΚΘΕΣΗ "Μετεμψύχωσις" Έκθεση εικαστικών έργων του Σάκη Παπαγιάννη Εγκαίνια: Δευτέρα 23 Μαΐου 2011, στις 20:00


  Αθήνα, 15 Μαΐου 2011

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει  τη νέα έκθεση εικαστικών έργων του Σάκη Παπαγιάννη, με τίτλο «Μετεμψύχωσις».  Εγκαίνια:  Δευτέρα 23 Μαΐου 2011, στις 20.00.
Η έκθεση περιλαμβάνει επιτοίχια τρισδιάστατα εικαστικά έργα, κατασκευασμένα από σκληρές επιφάνειες, όπου το εικονικό εξωτερικό περίβλημα τους αυτοκαταστρέφεται για να αποκαλύψει το πραγματικό, εσωτερικό περιεχόμενο. Υλικά, αντικείμενα, συναισθήματα που άφησαν την τελευταία τους ανάσα, αλλά όμως δεν έχουν πεθάνει. Αποκτούν μια νέα ζωή και η ψυχή τους δε χάνεται. Αφήνονται ελεύθερα στο ταξίδι της δημιουργίας, αλλάζουν μορφή και χρήση και μετοικούν σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις.

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι δημιουργικός διευθυντής (art director) στο χώρο της διαφήμισης. Από το 1994 συνθέτει εικόνες και οπτικοποιεί μηνύματα.

Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά και βρίσκει στο φυσικό τους χώρο: εργοτάξια, ναυπηγεία, εργοστάσια, εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Μεταμορφώνει τα υλικά, δίνοντας τους μια δεύτερη ζωή, αναζητώντας μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία και την προσωπική του μεταμόρφωση.

Μετεμψύχωσις"
Έκθεση εικαστικών έργων του
Σάκη Παπαγιάννη
Εγκαίνια: Δευτέρα 23 Μαΐου 2011, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 23 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2011


Ώρες λειτουργίας: ΔΕΥΤ. - ΚΥΡ. 18.00 – 22.00
Χώρος: Φουαγιέ, ισογείου
*****
ΕΚΘΕΣΗ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Ζ΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΣΚΤ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ

«Με ασβέστη και θάλασσα»
Εικόνες πάνω στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη
Έκθεση 33 νέων Δημιουργών
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, στις 20:00


33 σπουδαστές – 33 νέοι δημιουργοί του Ζ΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθηνών προσεγγίζουν εικαστικά την ποίηση του Ελύτη, που φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Το θέμα αυτό ξεπερνά κατά πολύ την στενή μορφή μιας άσκησης εργαστηρίου και γίνεται ένας ευρύτερος διάλογος των τεχνών – ένας γόνιμος διάλογος της ποίησης με τις εικαστικές τέχνες. Μέσα από ζωγραφικές επιφάνειες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο και μικτές τεχνικές, οι νέοι καλλιτέχνες «ξαναδιαβάζουν» την μεγάλη αυτή ποίηση μέσα από τους δικούς τους κώδικες, επιλέγοντας ο καθένας το ποίημα, τον στίχο, τη λέξη που του γεννά πλούσιους και εκφραστικούς εικαστικούς ρυθμούς και συνειρμούς.

Όπως σημειώνει ο Καθηγητής τους Γιάννης Ψυχοπαίδης:
"Οι σπουδές αυτές πάνω στον Ελύτη απέχουν κατά πολύ από το να εικονογραφούν την ποίησή του – αντίθετα επιλέγουν ένα παράλληλο με την ποίηση εικαστικό δρόμο και αναζητούν το κοινό υπέδαφος ευαισθησίας και τον κοινό ρυθμό της ροής του ποιητικού με τη ροή του εικαστικού λόγου.
Χρώμα, ματιέρα, σχέδιο, υλικά, και ζωγραφικές χειρονομίες ανιχνεύουν τα όρια της τέχνης και την τέχνη της υπέρβασης των ορίων στον κοινό λυρικό βίο που ενώνει ζωγραφική και ποίηση.
Ο ίδιος ο Ελύτης… «ακίνδυνος, ελπιδοφόρος και ανεμπόδιστος», διάχυτος και καρποφόρος μέσα στο θάμβος των ποιητικών του συναρμογών, βυθίζεται με τον μικρό του Ναυτίλο στα βαθειά νερά του μικρού και μέγα κόσμου του Ανθρώπου, μέγιστο παράδειγμα ο ίδιος αισθητικού και πνευματικού ήθους.
Απ’ αυτό το παράδειγμα, αυτόν τον ακριβό σπόρο αντλούν και οι νέοι καλλιτέχνες – «γειτόνοι της καρδιάς», όπως θα έλεγε ο ποιητής – για να σηματοδοτήσουν τις δικές τους ψυχικές, αισθηματικές, εκφραστικές διαπλοκές.
«Το λευκό αναζήτησα ως την ύστατη ένταση του μαύρου. Την Ελπίδα ως τα δάκρυα. Την χαρά ως την άκρα απόγνωση.» Οι λιτές, πυκνές αυτές ποιητικές διατυπώσεις που αποτυπώνουν όλο το εύρος του πάμπλουτου καλλιτεχνικού βίου του ποιητή, - ένας ποιητικός βίος που αγγίζει τα ακραία σύνορα και τα πιο απόμακρα όρια της αισθητικής εμπειρίας-, γίνονται για τους νέους δημιουργούς ο σηματωρός στο δικό τους μεγάλο ταξίδι. «Ένα ταξίδι με μορφές και χρώματα προς τα εκεί που “χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα”, ένα ταξίδι μέσα στην διαρκή αναζήτηση μιας ζωής και μιας τέχνης, που με τα όπλα της – όπως και η τρελή ροδιά- «μάχεται την συννεφιά του κόσμου».

Εμπνέονται από στίχους του Ο. Ελύτη και παίρνουν  μέρος στην Έκθεση οι:
Εμμανουέλα Αγγελοπούλου,  Άντα Αναστασέα,  Αλέξανδρος Βέργης,
Νατάσα Γεωργακάκη,  Ιωάννα Γουζέλη,  Γιάννης Δελαγραμμάτικας,
Ντένη Θεοχαράκη,  Αλέξανδρος Κακλαμάνος,  Αναστάσιος Καλιακάτσος,
Δημήτρης Καλόγηρος, Αλεξάνδρα Κατσορίδου, Λητώ Κάττου, Κωστής Κόντος, Χριστίνα Κουσουλίδου,  Σοφία Κυριακοπούλου,  Αγγελική Λόη,
Χριστίνα Μαϊφόσιη, Πένυ Μονογιού, Παρασκευή Μουστάκα, Αγγελική Μπόζου, Φωτεινή Παλπάνα,  Θεοδώρα Πανταζοπούλου,  Άρτεμις Παπαδήμα,
Μπέσσυ Ράλλη, Γιώργος Σακκάς, Καμέλια Σαματά,  Κλεοπάτρα Τεχλικίδη,
Βάσω Τζούτη, Νίκος Τσιάντας, Sophie Fardella, Αλέξης Φιδετζής, Βίβιαν Χαλκίδη, Γιάννης Χειμωνάκης.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Ζ΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΣΚΤ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ
«Με ασβέστη και θάλασσα»
Εικόνες πάνω στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη
Έκθεση 33 νέων Δημιουργών
Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20:00
Διάρκεια:                    26 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2011
Ώρες λειτουργίας:     Δ-Κ 18:00-22:00
Αίθουσα:                    Foyer 1ου & 2ου ορόφου

*******



ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 RADIATION/ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Η ιστορία της Μ. Κιουρί
του Kazimierz Braun
για μία παράσταση μόνο
24 Μαΐου 2011, στις 20:30


Ακτινοβολία.  Η Ιστορία της Maria Skłodowska Curie
ένα έργο του Kazimierz Braun

Στο πλαίσιο του Έτους 2011 Maria Skłodowska- Curie η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το έργο του πολωνού συγγραφέα και σκηνοθέτη Kazimierz Braun «Ακτινοβολία. Ιστορία της Μαρίας Σκλοντόφσκα – Κιουρί».

To έργο αφηγείται την ιστορία της Maria Skłodowska Curie μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στην ίδια  και τη μικρότερή της κόρη  Εύα. Στο έργο παρεμβάλλονται και άλλα πρόσωπα μέσα από μια σειρά μονολόγων της ηρωίδας και από φωτογραφίες που προβάλλονται στο φόντο. Στην προβολή παρουσιάζεται επίσης και το πανόραμα των βουνών που περιβάλλουν την ταράτσα του σανατόριου στο Sancellemoz, στις γαλλικές Άλπεις το 1934, όπου η Μαρία Κιουρί πήγε για να θεραπευτεί από μια μυστηριώδη ασθένεια. Εκεί, την προσέχει η κόρη της Εύα, που κατά την διάρκεια της διαμονής τους της παίρνει και  συνέντευξη προκειμένου να γράψει ένα βιβλίο για αυτήν. Η Μαρία ξαναθυμάται τις σπουδές της, τις προσπάθειες και τους κόπους της, τα πειράματα και τις ανακαλύψεις,  τον έρωτά της με τον Pierre Curie και τον Paul Langevin και την φιλία της με τον Albert Einstein. Η ασθένειά της αποδεικνύεται ότι είναι αποτέλεσμα υπερέκθεσης στην ακτινοβολία. Πεθαίνει, ενώ ονειρεύεται την επιστροφή στην Πολωνία.
Στο τέλος του έργου μαθαίνουμε για την απόλυτη αναγνώριση και τις τιμές που αποδόθηκαν στην Maria Skłodowska Curie μετά θάνατον: η κηδεία της πραγματοποιήθηκε με όλες τις τιμές και το σώμα της εναποτέθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού.

Η παράσταση είναι μια παραγωγή του «Teatr Polski» από το Τορόντο του Καναδά. Οι ηθοποιοί Μαρία Νοβοτάρσκα και Αγκάτα Πολιτόφσκα προέρχονται από το φημισμένο θέατρο «Σλοβάτσκι» της Κρακοβίας.
   
Η  Maria Skłodowska Curie, υπήρξε  εξαιρετική γυναίκα και ευφυής επιστήμονας. Τα επιτεύγματά της βασίστηκαν στην σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα και το πείσμα της, το ταλέντο αλλά και την ακόρεστη δίψα της για να λύσει τα μυστήρια της φύσης.  Αρχικά εργάστηκε μαζί με τον σύζυγό της, Pierre Curie, και μετά τον θάνατό του, σε τροχαίο ατύχημα, συνέχισε την εργασία μόνη της και κατάφερε να ανακαλύψει δυο νέα στοιχεία το Polonium και το Radium. Διετέλεσε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο  της Σορβόννης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Curie στο Παρίσι, ενώ της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, δυο φορές. Γνώρισε το σεβασμό και το θαυμασμό της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, των ακαδημαϊκών κύκλων και των φοιτητών της.  Πίσω από την επιστημονική και την ακαδημαϊκή της καριέρα κρυβόταν μια περίπλοκη και δραματική προσωπική ζωή. Πολύ νέα έχασε την μητέρα αλλά και την αδελφή της καθώς και τον αγαπημένο σύζυγό της, λίγο μετά τον γάμο τους. Λίγο μετά, κατόπιν σοβαρών πιέσεων, προσβολών αλλά και απειλών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγάπη της για έναν άλλο άντρα.


RADIATION/ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Η ιστορία της Μ. Κιουρί
του Kazimierz Braun.
για μία παράσταση μόνο
24 Μαΐου 2011, στις 20:30

Συγγραφέας: Καζίμιεζ Μπράουν
Σκηνοθεσία: Καζίμιεζ Μπράουν
Σκηνικά: Ιωάννα Ντομπρόφσκα
Φωτισμός/ Video: Κρυστόφ Σάιντακ, Τόμεκ Λις, Ρόμπερτ Σοκολόφσκι,
                               Αντρέι Στέφαν
Μουσική: Γιέζι Μπόσκι

Παίζουν:
Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί: Μαρία Νοβοτάρσκα
Εύα Κιουρί:  Αγκάτα Πολιτόφσκα

Παραγωγή: «Teatr Polski» Τορόντο, Καναδάς

Στα Πολωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 120΄με διάλειμμα
Εισιτήρια: 15€ κανονικό
                     5€ μαθητές/φοιτητές



 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚΧαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου