Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Πως γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά σε ολόκληρο τον κόσμο;

Στην Ελλάδα έχουμε την παραδοσιακή βασιλόπιτα, το ρόδι και το «ποδαρικό». Στον υπόλοιπο κόσμο, τα ήθη και τα έθιμα της πρώτης ημέρας του χρόνου είναι αλλιώτικα, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά:
Γαλλία: «Έθιμο» το κάψιμο αυτοκινήτων

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Γαλλική αστυνομία, καθώς τα τελευταία χρόνια λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό έθιμο: απογοητευμένοι νεαροί από τα υποβαθμισμένα προάστια της πόλης, πυρπολούν αυτοκίνητα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Το «έθιμο» αυτό ξεκίνησε το 1990, ενώ πέρυσι, καταστράφηκαν 1.137 αυτοκίνητα.


Ισπανία: Τα δώδεκα σταφύλια

Με το που μπει ο νέος χρόνος, οι Ισπανοί έχουν ως έθιμο να τρώνε δώδεκα ακριβώς σταφύλια, καθώς ένα σταφύλι αντιστοιχεί και σε ένα μήνα. Έτσι, πιστεύουν ότι θα έχουν καλοτυχία για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ολλανδία: Στην πυρά τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα

Κάτω από τους δρόμους των πόλεων στοιβάζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα οι Ολλανδοί. Έπειτα, υπό τη συνοδεία πυροτεχνημάτων, τα καίνε πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξαγνίζουν τον παλιό τον χρόνο και καλωσορίζουν  το νέο έτος.
Σκωτία: ο ολονύχτιος εορτασμός “Hogmanay

Ποδαρικό ο ένας στον άλλον κάνουν οι Σκωτσέζοι. Οι γείτονες, επισκέπτονται ο ένας τον άλλον και ανταλλάσουν ευχές. Κάθε γείτονας, παίρνει μαζί του ως δώρο ένα ξύλο για τη φωτιά ή ένα ψωμί. Στο Εδιμβούργο μάλιστα, ο εορτασμός Hogmanayείναι ο μεγαλύτερος της χώρας και συνοδεύεται από ένα ολονύχτιο πάρτι στους δρόμους.
Ιαπωνία: Τα πάρτι Bonenkai και τα otoshidamas

Στην Ιαπωνία, η Πρωτοχρονιά συμβολίζει την ανανέωση και θεωρείται η πιο σημαντική γιορτή. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου διεξάγονται πολλά πάρτι Bonenkai μέσα από τα οποία οι άνθρωποι αποχαιρετούν τα προβλήματα και τις σκοτούρες του προηγούμενου χρόνου. Τα παιδία, λαμβάνουν τα otoshidamas: πρόκειται για  μικρά δωράκια που ανοίγοντας τα περιέχουν μέσα χρήματα.
Κολομβία: το κάψιμο της κούκλας

Ένα ομοίωμα ανθρώπου που συμβολίζει τον παλιό τον χρόνο κατασκευάζουν οι Κολομβιανοί. Εξωτερικά είναι φτιαγμένο από κομμάτια ρούχων όλων των μελών της οικογένειας, και στο εσωτερικό του περιέχει  άχυρο και πολλές κροτίδες. Κάθε μέλος της οικογένειας γράφει σε ένα χαρτί τα λάθη και τις κακοτυχίες που θέλει να ξεχάσει και έπειτα το τοποθετεί πάνω στην κούκλα. Όταν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, το ομοίωμα καίγεται εξαλείφοντας έτσι όλες τις κακές πράξεις και τις κακές στιγμές που έχει βιώσει ο καθένας. 
Η.Π.Α: Η κάθοδος της μεγάλης κρυστάλλινης μπάλας

 Έθιμο καλό και δοκιμασμένο είναι η κάθοδος μιας μεγάλης κρυστάλλινης μπάλας στο Times Square της Νέας Υόρκης. Η κάθοδος της διαρκεί όσο και το τελευταίο λεπτό του χρόνου, κάτι το οποίο μαζεύονται για να δουν χιλιάδες άτομα ετησίως.


 http://www.star.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου