Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσία: Ξεκινά σήμερα την κατασκευή του πρώτου πετρελαιαγωγού προς την Κίνα


Την κατασκευή του πρώτου πετρελαιαγωγού προς την Κίνα θα ξεκινήσει σήμερα η Ρωσία. Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η OAO Rosneft, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός της χώρας, και η κρατική διαχειρίστρια αγωγών OAO Transneft θα πωλούν στην Κίνα ετησίως και για τα επόμενα 20 χρόνια, 15 εκατ. μετρικούς τόνους (110 εκατ. βαρέλια) μέσω του αγωγού East Siberia Pacific Ocean (ESPO), έπειτα από τη χορήγηση δανείων από την ασιατική χώρα προς τις δύο εταιρείες δανείων 25 δισ. δολ. 

Η Ρωσία μεταφέρει προμήθειες αργού στην Κίνα μέσω τρένων ενώ το Νοέμβριο οι αποστολές ανήλθαν σε 1,06 εκατ. τόνους, γεγονός που την καθιστά την 7η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της ασιατικής χώρας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των τελωνείων της.
 
Η Κίνα δεν θα καταβάλει premium για το αργό και το κόστος του αγωγού θα διανεμηθεί στους παραγωγούς της Ρωσίας. Ο ESPO όταν θα ολοκληρωθεί το 2014 θα διανύει 4.700 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει αργό από το Taishet στο ρωσικό λιμάνι του Kozmino. Σημειώνεται πως η Transneft το 2009 ολοκήρωσε την κατασκευή του μισού αγωγού έως το Skovorodino.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου