Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Έρχεται ένας αιώνας χωρίς πετρέλαιο!


Στερεύει σε λίγα χρόνια ο «μαύρος χρυσός» και θα περάσουν 100 χρόνια-εφιάλτης για να βρεθεί αντικαταστάτης του καυσίμου.
 Μια άκρως ανησυχητική πρόβλεψη κάνουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε τριάντα χρόνια από σήμερα θα έχουμε αποστραγγίσει κάθε ίχνος πετρελαίου από το υπέδαφος του πλανήτη χωρίς ταυτόχρονα να έχει βρεθεί ενεργειακή πηγή που να το αντικαθιστά. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με μια σειρά πολύπλοκους υπολογισμούς και μετρήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 2041 οι πετρελαιοπηγές του πλανήτη θα έχουν στερέψει, αφού δεν υπάρχει πλέον άλλο πετρέλαιο στο εσωτερικό του. Ωστόσο οι ανησυχητικές προβλέψεις των ερευνητών δεν σταματούν εδώ, αφού, όπως εκτιμούν, ως τότε δεν θα έχει βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης του πετρελαίου, τουλάχι στον τέτοιος ώστε να καλύψει τις ήδη τεράστιες αλλά και ταυτόχρονα συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου. Οι ερευνητές έχουν και μια δεύτερη, ελαφρώς πιο αισιόδοξη, εκτίμηση για το πότε θα στερέψει το πετρέλαιο της Γης, τοποθετώντας τον χρόνο στο 2054.

Οπως αναφέρουν, περίπου το 70% του πετρελαίου που εξορύσσουμε από το υπέδαφος χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ για την κίνηση των οχημάτων. Οι ερευνητές θεωρούν επίσης δεδομένο ότι θα περάσουν 90-100 χρόνια από τη στιγμή που θα καταναλώσουμε την τελευταία σταγόνα πετρελαίου ώσπου να βρούμε κάτι που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μας στον ίδιο βαθμό που το επιτυγχάνει σήμερα το πετρέλαιο.

Αν οι εκτιμήσεις των ερευνητών επαληθευθούν, τότε θα μιλάμε για την εμφάνιση μιας εποχής όπου θα δοκιμαστεί σκληρά ο ανθρώπινος πολιτισμός. Σύμφωνα με ειδικούς, η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να αποτελέσει ένα καμπανάκι κινδύνου ώστε να ληφθούν σε παγκόσμιο επίπεδο άμεσα μέτρα και αποφάσεις περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και στροφής σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

2041 ή 2054 η τελευταία σταγόνα
Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει μάθει να κολυμπά στο πετρέλαιο, αλλά πιέζει πλέον ο χρόνος για να βρεθεί ένα καύσιμο που θα το αντικαταστήσει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο «μαύρος χρυσός» εξαντλείται με γοργούς ρυθμούς
ΒΗΜΑ


ΠΗΓΗ http://exypno.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html#ixzz168T19bPz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου