Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Κλειδώνει η βοήθεια στην Ιρλανδία Μέσα στο Σαββατοκύριακο - Οκτώ χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής - Ετοιμη η Ελλάδα να ζητήσει επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ

 





Οριστικοποιείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το πακέτο στήριξης προς την Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το πακέτο θα ανέρχεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ και η διάρκειά του μπορεί να φθάνει στα οκτώ με εννέα χρόνια.
Γίνεται φανερό πλέον ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ καταλαβαίνουν ότι η δημοσιονομική αναδιάρθρωση των κρατών με αδύναμες οικονομίες δεν μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως τα τρία χρόνια της Ελλάδας, και δίνουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή της βοήθειας.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες στην Ελλάδα, ότι θα γίνει επιμήκυνση και του δικού της χρέους που είναι σημαντικά μεγαλύτερο καθώς φτάνει στα 110 δισ. ευρώ και ο χρόνος αποπληρωμής σημαντικά μικρότερος.
Η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου όμως έχει ορισμένες δυσκολίες καθώς η αυτή δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο το οποίο και θα την εγκρίνει.
Βέβαια οι μεγάλοι της Ευρωζώνης δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες χωρών στα σπλάχνα της, καθώς είναι βέβαιο ότι οι αδηφάγες αγορές θα κατασπαράξουν την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει ενημερωθεί σχετικά από τους συνεργάτες του και είναι έτοιμος, με την ανακοίνωση της βοήθειας προς την Ιρλανδία, να διατυπώσει αμέσως το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου από την ΕυρωπαΊκή Ενωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=370061&dt=27/11/2010#ixzz16UE0z6cw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου