Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ σε επιχειρηματίες PDF Print E-mail
Monday, 28 June 2010 10:44
 

Πρόγραμμα για την προώθηση στην απασχόληση 2.500 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 22-64 ετών, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Η σχετική τροποποιημένη απόφαση δημοσιεύεται ήδη σε ΦΕΚ, ενώ οι οι προθεσμίες έναρξης και λήξης της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα καθοριστούν με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών νέων ηλικίας 22 έως 64 ετών και προτεραιότητα θα δοθεί στους ανέργους μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε., για το ομόρρυθμο μέλος της ή ΕΠΕ) που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο, καθώς και σε νέους με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
- Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 μέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
- Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
- Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους- μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας. - Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. - Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 1/10/2009 και μετά.
Στο πρόγραμμα δύναται να υπαχθεί με την προϋπόθεση ότι μετέχει με ποσοστό 51% στο εταιρικό κεφάλαιο μέλος:
- Ομόρρυθμης Εταιρείας - Ετερόρρυθμης Εταιρείας, μόνο για το ομόρρυθμο μέλος της - ΕΠΕ Επίσης δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, ηλικίας 22-64 ετών, με τον διακριτικό τίτλο «Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών έτους 2009» σε όσους το επιχειρηματικό σχέδιο απορρίφθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, εφόσον ανακαλέσουν με δήλωσή τους τις ενστάσεις που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τις 17 Ιουνίου 2010 (ημέρα δημοσίευσης του συγκεκριμένου ΦΕΚ) και βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στα σημεία που αφορούν στους λόγους απόρριψης και εφόσον τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας απόφασης πλην της ημερομηνίας έναρξης επιτηδεύματος.
Ποιοι εξαιρούνται
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν:
- Επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.). - Οσοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΞΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
- Οσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις νυχτερινές ώρες (22.00-06.00), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια κ.λπ.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
- Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, στον τομέα του άνθρακα, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους των γεωργικών προϊόντων και η επιχορήγηση μετακυλίεται στους παραγωγούς άμεσα ή έμμεσα.
- Πλανόδιες επιχειρήσεις.
- Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.
- Οσοι έχουν επιχορηγηθεί από προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών κατά το παρελθόν.
- Οσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1/1/2000 και μετά.
Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 36 μήνες, ενώ το ποσό για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση ύψους 6.000 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις των 6.000 ευρώ η καθεμία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή του και αφού έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.
Οι αιτήσεις
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ (www. oaed.gr), η οποία απευθύνεται προς την Υπηρεσία του Οργανισμού στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης του επαγγελματία.
Η διαδικασία υπαγωγής των νέων ελεύθερων επαγγελματιών στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία στάδια:
1ο στάδιο:Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ. Σημειώνεται ότι πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης θα πρέπει να έχει γίνει έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
2ο στάδιο:Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου, εάν πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης του προγράμματος.
3ο στάδιο:Ενταξη στο πρόγραμμα, η οποία πραγματοποιείται ύστερα από θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στον χώρο της επιχείρησης) από δύο ελεγκτές του ΟΑΕΔ.

hbnews

http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4010:2010-06-28-07-46-22&catid=1:latest-news&Itemid=50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου