Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Έφτασε στις ακτές του Μισισιπή η πετρελαιοκηλίδα



Η τροπική καταιγίδα Άλεξ στον Κόλπο του Μεξικού φαίνεται ότι δεν θα απειλήσει την επιχείρηση κατά της πετρελαιοκηλίδας, ωστόσο μάζες παχύρρευστου πετρελαίου άρχισαν τη Δευτέρα να ξεβράζονται για πρώτη φορά στις ακτές του Μισισιπή. Στο μεταξύ, η BP εκτιμά ότι η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης που αναμένεται να σταματήσουν οριστικά τη διαρροή θα μπορούσε να είναι έτοιμη γύρω στις 2 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, η BP εκτιμά ότι η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις εκτόνωσης που αναμένεται να σταματήσουν οριστικά τη διαρροή θα μπορούσε να είναι έτοιμη γύρω στις 2 Αυγούστου.
Δύο πλωτές εξέδρες που έχουν μεταφερθεί δίπλα στο σημείο από όπου πηγάζει το πετρέλαιο ανοίγουν δύο νέες γεωτρήσεις που θα συναντήσουν το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης μερικά χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού. Μέσα στα νέα φρεάτια θα διοχετευτεί στη συνέχεια ειδική λάσπη και τσιμέντο ώστε να σφραγιστεί για πάντα το κοίτασμα πετρελαίου.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το Reuters, η BP διέψευσε δημοσίευμα των λονδρέζικων Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο η BP θα μπορούσε να σφραγίσει το προβληματικό φρεάτιο στις 11 Ιουλίου. Η εταιρεία επανέλαβε ότι οι εργασίες είναι απίθανο να ολοκληρωθούν μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Τα γεωτρύπανα αρχικά προχωρούσαν με ρυθμό σχεδόν 100 μέτρων ανά μέρα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όμως οι εργασίες επιβραδύνθηκαν στα 30 μέτρα την ημέρα λόγω της ανάγκης για δύσκολους ελέγχους στο υπέδαφος.

Μέχρι σήμερα η περιοχή που είχε πληγεί περισσότερο από τη διαρροή ήταν οι ακτές και οι υδροβιότοποι της Λουιζιάνα, αν και μικρές ποσότητες πετρελαίου ξεβράζονταν και στο Μισισιπή και τη Φλόριντα.

Τη Δευτέρα, όμως, μεγάλες μάζες πίσσας και ένα στρώμα ιριδίζοντος πετρελαίου έφτασαν στις παραλίες του Όσιαν Σπρινγκς του Μισισιπή, καθώς και σε μια άλλη ακτή που οδηγεί σε έναν ευαίσθητο βαλτότοπο.

Οι αρχές του Μισισιπή και η ακτοφυλακή περιμένουν τώρα την άφιξη μεγαλύτερων ποσοτήτων και αναμένουν με αγωνία τα συνεργεία απορρύπανσης της BP.

Ο βρετανικός κολοσσός της πετρελαιοβιομηχανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξοδεύει κατά μέσο όρο 100 εκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις στον πυθμένα και στην επιφάνεια καθώς και για την αποζημίωση των πληγέντων.

Μέχρι στιγμής ο λογαριασμός έχει φτάσει τα 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Με απαίτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, η BP έχει επίσης δημιουργήσει ταμείο 20 δισ. δολαρίων για την καταβολή αποζημιώσεων.

enimerwsi
http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/06/blog-post_5472.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου