Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο φράγμα του Αλφειού

ENA έργο μεγάλης ενεργειακής σημασίας στην περιοχή Φλόκα του Nομού Ηλείας.
Πρόκειται για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που.. κατασκεύασε η Ν.Α. Ηλείας στο φράγμα του Αλφειού, συνολικού ύψους 14,3 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Γ'Α ΚΠΣ.
Με την κατασκευή του έργου αξιοποιείται ενεργειακά η πτώση των 10 περίπου μέτρων που δημιουργείται από το υφιστάμενο αρδευτικό φράγμα, που μέσω υδροστρόβιλων και γεννητριών θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα διατίθεται στη ΔΕΗ και από εκεί στην κατανάλωση.
Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο είναι εγκατεστημένης ισχύος στροβίλων 7,08 MW και ηλεκτρικής ισχύος 6,59 MW, ενώ η παροχή νερού που θα διέρχεται από τους υδροστρόβιλους θα είναι 90 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Eτσι η νέα μονάδα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καθαρή πηγή, η οποία υπολογίζεται σε 23 εκατ. κιλοβατώρες ανά έτος, θα συμβάλει στο ενεργειακό ισοζύγιο αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του φράγματος, αφού θα κρατάει τη στάθμη του νερού σε σταθερά επίπεδα λίγο κάτω από τη στάθμη υπερχείλισης.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, ο ανάδοχος θα εκμεταλλεύεται το έργο για 15 χρόνια, προσφέροντας ανταλλάγματα στην «Υδροηλεκτρική Ηλείας Α.Ε.», την οποία συνέστησε το 2001 η Ν.Α. Ηλείας και συμμετέχουν επίσης η Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε. και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων. Μετά την παρέλευση της 15ετίας η εκμετάλλευση του εργοστασίου θα περιέλθει στη Ν.Α.

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/blog-post_6177.html#ixzzG3AvFoZLS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου