Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΦΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΡΓΙΖΙΑΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
 της Μ.ΚΡΑΛΛΗ

Σε ολόκληρο τον Νότο της Κιργιζίας επεκτάθηκαν το Σαββατοκύριακο οι πλέον βίαιες εθνοτικές συγκρούσεις της τελευταίας 20ετίας μεταξύ Κιργιζίων και Ουζμπέκων, με αποτέλεσμα η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας ότι η κατάσταση "έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο", να επεκτείνει σε εθνικό επίπεδο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να δώσει εντολή στα στρατεύματα να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών για να τερματίσουν τη βία και να ζητήσει από τη ρωσική κυβέρνηση την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.


Ωστόσο, το Κρεμλίνο, δηλώνοντας έτοιμο να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, αρνείται να εμπλακεί στρατιωτικά στην κρίση της Κιργιζίας, που μέχρι χθες είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες είχαν ξεπεράσει τους 1.200. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για "ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και της δημόσιας τάξης" και τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τερματιστεί η βία.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Ος, υπήρξε το θέατρο βιαιότατων συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο, ενώ το κέντρο της πόλης είχε παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του στις φλόγες το βράδυ του Σαββάτου. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στον Νότο, επειδή η κατάσταση στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ -προπύργια του έκπτωτου προέδρου Κουρμπανμπέκ Μπακίγεφ- παραμένει "περίπλοκη και τεταμένη".
ΗΠΑ και Ρωσία διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Κιργιζίας, με αποτέλεσμα ο νέος γύρος βίαιων συγκρούσεων να έχει προκαλέσει ανησυχία σε Μόσχα και Ουάσιγκτον καθώς και τη γειτονική Κίνα. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τη βάση που διαθέτει στο Μανάς στα νότια της χώρας για εφοδιασμό των δυνάμεών της στο Αφγανιστάν. Το νέο κύμα βίας έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής σχεδόν τόσους θανάτους όσο και οι ταραχές που συνόδευσαν την ανατροπή του Μπακίγεφ τον περασμένο Απρίλιο. Η ηγέτιδα της προσωρινής κυβέρνησης, Ρόζα Οτουμπάγεβα, κατηγόρησε ως υπευθύνους για την πρόκληση των βίαιων επεισοδίων τους υποστηρικτές του εξόριστου στη Λευκορωσία Μπακίγεφ.
Ο έκπτωτος πρόεδρος, με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο Μινσκ, διαψεύδει τις κατηγορίες της Οτουμπάγεβα ως "ξεδιάντροπα ψεύδη" και τονίζει πως "σήμερα η δημοκρατία της Κιργιζίας βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Σκοτώνονται άνθρωποι και κανείς ανάμεσα στους σημερινούς πολιτικούς δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τις ζωές τους".
Από το 1990
Οι χειρότερες συγκρούσεις
Οι πρόσφατες συγκρούσεις είναι οι χειρότερες εκδηλώσεις εθνοτικής βίας στην Κιργιζία από το 1990, όταν ο τότε ηγέτης του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχε στείλει σοβιετικά στρατεύματα στην πόλη Ος προκειμένου να σταματήσουν τις πολύνεκρες συγκρούσεις που είχαν ξεκινήσει με αφορμή τη νομή της γης στην Κοιλάδα Φεργκάνα την οποία μοιράζονται Κιργιζία και Ουζμπεκιστάν. Ενώ οι Ουζμπέκοι αποτελούν περίπου το 14,5% του πληθυσμού της Κιργιζίας, στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ οι δύο εθνότητες είναι περίπου ισοδύναμα μέρη του πληθυσμού.

http://diktiospartakos.blogspot.com/2010/06/blog-post_1229.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου