Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Και οι ένστολοι στο στόχαστρο της τρόικας

fire-fightersΟύτε οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας δεν φαίνεται ότι θα γλυτώσουν τελικά από τη λαίλαπα του νέου ασφαλιστικού αφού η τρόικα βγάζει στη σέντρα τις συγκεκριμένες συντάξεις που σε πολλές περιπτώσεις, όπως των αστυνομικών, ξεκινούν να «μετράνε» από το 42ο έτος της ηλικίας.
Η ρύθμιση που φαίνεται να δρομολογεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει σύνταξη στα 35 χρόνια υπηρεσίας για τους ένστολους με τις αλλαγές να μπαίνουν σε εφαρμογή σταδιακά έως το 2015.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων θα περιλαμβάνει και άλλες ειδικές ρυθμίσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων  Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται η πλασματική πενταετία, ενώ αμφίβολο παραμένει εάν στα συντάξιμα χρόνια θα συνυπολογίζονται και τα έτη της σχολής. Επανεξετάζονται, επίσης, τα όρια για τη χορήγηση των συντάξεων στις χήρες στρατιωτικών.
Σήμερα οι ένστολοι συνταξιοδοτούνται με 24,5 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των ετών φοίτησης στη σχολή. Εξάλλου οι Ευρωπαίοι «σύμβουλοι», αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θεωρούν αυτονόητες αυτές τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν και νέες ρυθμίσεις πέραν της επετηρίδας για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τις οποίες όμως μελετούν ακόμη, εξετάζοντας και τα παραδείγματα άλλων χωρών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τις πρώτες σαράντα μέρες του 2010 υποβλήθηκαν 228 παραιτήσεις, ενώ το 2008 που είχε γίνει ανάλογη προσπάθεια τροποποίησης του συνταξιοδοτικού των στρατιωτικών είχαν παραιτηθεί 2.280.
Ερώτημα και ταυτόχρονα «κόκκινη γραμμή» αποτελεί για τους υπηρετούντες σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό η αναγνώριση στα συντάξιμα χρόνια της πλασματικής ή «μάχιμης» πενταετίας που αναγνωρίζεται στους ένστολους λόγω ιδιαιτερότητας της εργασίας τους.
Εν τω μεταξύ, η έναρξη της εξίσωσης των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες με τα αντίστοιχα των ανδρών από το 2011, και όχι από το 2013, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αύξηση του ελάχιστου ηλικιακού ορίου στα 60 έτη και την επίσπευση της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αναμένεται να σπρώξουν προς την «έξοδο» περισσότερους από 150.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους.  
[Στέλιος Κράλογλου, Capital]

http://chatgr.net/news















/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου