Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η Ουκρανία εγκαταλείπει τον στόχο ένταξης στο ΝΑΤΟ

 
UkraineKievAntiNATO-04Τη φιλοδοξία ένταξης της χώρας στις βορειοατλαντικές δομές ...ενταφιάζει ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Το ζήτημα είναι εκτός πολιτικής ατζέντας, δήλωσε o Ουκρανός ΥΠΕΞ καθιστώντας σαφές ότι το Κίεβο εγκαταλείπει επίσημα το στόχο της προηγούμενης φιλοδυτικής ηγεσίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις σχέσεις της με την Συμμαχία, αλλά το ζήτημα της ένταξης αφαιρείται τώρα από την ημερήσια διάταξη. Έτσι είναι τα πράγματα σήμερα» άνεφερε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Κοσταντίν Γκριχσένκο, μιλώντας σε σύνοδο για το συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Επρόκειτο για πλέον ξεκάθαρη δήλωση από τη νέα ηγεσία του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς ότι το θέμα είναι πλέον «νεκρό γράμμα» στην Ουκρανία για το προσεχές μέλλον.
Το Reuters αναμεταδίδει από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι και ο ίδιος ο Γιανούκοβιτς φέρεται να κήρυξε «νεκρό» το στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ μιλώντας από την πόλη Λβίβ της δυτικής Ουκρανίας.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ρεαλιστική για τη χώρα μας σήμερα. Οι όροι του ΝΑΤΟ θα απαιτούσαν να έχουμε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού» ανέφερε.
Η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον φιλοδυτικό πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Ρωσίας, τη διαδεδομένη αδιαφορία στη χώρα του και την έλλειψη ιδιαίτερης ενθάρρυνσης από την ίδια τη Συμμαχία.
Ωστόσο, ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος επανήλθε στην εξουσία το Φεβρουάριο και στρέφει πλέον την πρώην σοβιετική δημοκρατία προς τη Μόσχα σε πολλά τμήματα της πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται πλέον σε δεύτερη μοίρα ως στόχος.
Πηγή: in.gr
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4074:ukraine-abandons-the-goal-of-integration-into-nato&catid=52:world&Itemid=79

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου