Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πλασματικά χρόνια υπολογίζουν σε άλλες χώρες για την 40ετία- μάχη για την 37ετία

Με πλασματικά χρόνια- που συνυπολογίζονται στον χρόνο ασφάλισης- ισχύουν σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης τα «40 χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη», για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας με το μνημόνιο για την παροχή δανειακής στήριξης από την τρόικα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ.

Oι έλληνες ειδικοί- αλλά και το υπουργείο Εργασίας- θεωρούν ανέφικτο το να επιβληθούν και στη χώρα μας τα 40 έτη ασφάλισης για να δοθεί πλήρη σύνταξη, ρύθμιση που αποτελεί το κλειδί της διαπραγμάτευσης για το νέο Ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους της Κομισιόν που βρίσκονται από χτες στη χώρα μας. Η σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη, έως το 2015-και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα- περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Ωστόσο στις .... χώρες της Ε.Ε. όπου ισχύει, στα 40 έτη οι συντάξεις είναι μεγάλες ενώ περιλαμβάνονται πλασματικοί χρόνοι όπως της ανατροφής των παιδιών, χρόνια σπουδών και η στρατιωτική θητεία.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι τα ισχύοντα 37 χρόνια έτη ασφάλισης στην Ελλάδα είναι χρόνια πραγματικής ασφάλισης ενώ στις άλλες χώρες στα 40 χρόνια περιλαμβάνονται πλασματικοί χρόνοι όπως της ανατροφής των παιδιών, χρόνια σπουδών ή στρατιωτική θητεία. Εδώ πρέπει να γίνει μια συζήτηση, είπε, για το τι μπορεί να περιλαμβάνει για τα 40 χρόνια γιατί μπορεί να είναι ευνοϊκότερο το καθεστώς με τα 40 αν συμπεριληφθούν πλασματικοί χρόνοι. Στα 37 χρόνια δεν συνυπολογίζονται ούτε καν ο χρόνος που έχει κάποιος σε ταμεία ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων. Δεν είναι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα ίδιο με άλλες χώρες, παρατήρησε ο υφυπουργός Εργασίας.

Κουτρουμάνης: Για δύο λόγους...
Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης: 1 Τόνισε ότι αν κάποιος δεν έχει τα 37 χρόνια και έχει 35, τότε θα μειώνεται κατά 30% η σύνταξή του αν δεχτούμε ότι πριν από τα 40 θα υπάρξει μείωση 6% τον χρόνο. Στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο στοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλη χώρα. Το σύστημα αναπτύχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Μέχρι το 1998 είχαν εξαιρεθεί οι αγρότες, επομένως δεν μπορούν να υπάρξουν 40 χρόνια ασφάλισης. Είναι ένας χρόνος ασφάλισης που θα μπορούσαμε να δούμε μελλοντικά, συμπλήρωσε.

2 Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μέσο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση τα 26 χρόνια ενώ τα 2/3 των εργαζομένων σήμερα δεν παίρνουν πλήρη σύνταξη κάτω από τα 65 ακόμα και αν συμπληρώσουν 37 χρόνια. Μιλούμε λοιπόν- διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης- για 37-40 και για τους παλιούς ασφαλισμένους. Οι πριν από το 1993 έχουν λιγότερα χρόνια ασφάλισης. Εχουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης ως προς τον μεταβατικό χρόνο. Πώς μπορούμε να πάμε δηλαδή από το ένα σύστημα στο άλλο. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και όχι ανατροπές, είπε.

Τέλος και η σύνταξη στους άγαμους γιους

ΤΕΛΟΣ στη χορήγηση σύνταξης στους άγαμους γιους υπαλλήλων του Δημοσίου, μετά τον θάνατο του πατέρα ή της μητέρας τους, δίνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προχώρησε στην ανατροπή του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, όταν, κατ΄ εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας, κρίθηκε πως και οι άγαμοι γιοι δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις άγαμες θυγατέρες.

Ηλίας Π. Γεωργάκης / TA NEA
http://dparatiritirio.blogspot.com/2010/05/40_27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου