Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Με το «βλέμμα» στραμμένο στην Αθήνα τα διεθνή μέσα


Παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα, τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν εκτενή αναφορά στα σοβαρά επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.

«Ιστορικοί κινηματογράφοι, καταστήματα και καφετέριες παραδόθηκαν στις φλόγες στο κέντρο της Αθήνας, όταν κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κοινοβούλιο, την ώρα που οι βουλευτές, αψηφώντας την οργή του κόσμου, υιοθετούσαν το νέο πακέτο λιτότητας», αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Reuters.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η ατμόσφαιρα στην πλατεία Συντάγματος ήταν αποπνικτική λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών καθώς μαίνονταν επί ώρες οι συγκρούσεις καθώς : «οι διαδηλωτές πετούσαν αυτοσχέδιες βόμβες και γκαζάκια ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης».

Το CNN επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα ΜΑΤ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν πέτρες, διαμαρτυρόμενοι στα σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις, σε αντάλλαγμα για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της χώρας. Αρκετά κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να φτάσουν στα κτίρια, επειδή διαδηλωτές είχαν κλείδωμα δρόμους».

«Κτίρια φλέγονται την ώρα που οι βουλευτές συζητούν το ελληνικό σχέδιο λιτότητας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στο BBC, το οποίο σημειώνει: «Διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω οργής για τα μέτρα λιτότητας που συζητούνται στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, πολλά κτίρια έχουν πυρποληθεί ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων».

Ιδιαίτερα καυστική η γερμανική Bild που κάνει λόγο για σκηνικό χάους και βίας στην ελληνική πρωτεύουσα. Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στα έκτροπα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στη σημερινή ψηφοφορία κρίνονται τα πάντα για το μέλλον της Ελλάδας.

«Επεισόδια στην Αθήνα, όπου το ελληνικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για το νέο σχέδιο λιτότητας της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Συγκρούσεις στην πλατεία Συντάγματος και βόμβες μολότοφ από διαδηλωτές», σημειώνει στην ηλεκτρονική της σελίδα η ιταλική Corriere della Sera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου