Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Μπεγλίτη - Αλμούνια για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη με τον αρμόδιο για τον ανταγωνισμό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, η οποία είχε αντικείμενο την προσφυγή της Επιτροπής για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η αδυναμία ανάκτησης από το ελληνικό δημόσιο των παράνομων, κατά την Επιτροπή, κρατικών ενισχύσεων ύψους 539 εκατ. ευρώ και κυρίως η απόφαση της Επιτροπής της 1ης Δεκεμβρίου 2010 με την οποία δόθηκε εξάμηνη παράταση, η οποία έληξε χωρίς να βρεθεί λύση-για την ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο των τμημάτων του ναυπηγείου που δεν αφορούν τον αμυντικό τομέα.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές μεταξύ του κ. Μπεγλίτη και του κ. Αλμούνια και των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπως δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης, συμφωνήθηκε από κοινού να αναζητηθούν τρόποι, συμβατοί προς το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να υλοποιηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας των ναυπηγείων οι αποφάσεις της Επιτροπής. Ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε από τον κ. Αλμούνια να εξετάσει το πως για τα επόμενα 15 χρόνια τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα μπορούν να επισκευάζουν, εκτός από στρατιωτικά πλοία των χωρών της ΕΕ και πλοία τρίτων χωρών.
Ο κ. Μπεγλίτης έκανε λόγο για διαθεσιμότητα και ετοιμότητα του κ. Αλμούνια να βοηθήσει ώστε να υποστηριχθούν η βιωσιμότητα των ναυπηγείων, οι ξένες επενδύσεις και οι 1.200 θέσεις εργασίας.
Εξάλλου, με αυστηρό και έντονο μήνυμά του προς τη διοίκηση των ναυπηγείων που εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με τις αποφάσεις, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν εκβιασμοί καθώς δεν έχουμε να δώσουμε προίκα και οι προικοθήρες έχουν τελειώσει για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/10/2011_409738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου