Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Έρευνα Οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ ...Πιο μαύρα παρά ποτέ τα βλέπουν ακόμα οι Έλληνες

Πιο απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη, “παρέα” με τους Πορτογάλους, παραμένουμε οι Έλληνες καταναλωτές, με βάση την μελέτη για την οικονομική συγκυρία του Σεπτεμβρίου που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση, ο φόβος για την ανεργία και οι εκτιμήσεις για νέα άνοδο στις τιμές κυριαρχούν. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά από την καταγραφή δύο διαδοχικών, ιστορικά ελάχιστων επιδόσεων τους θερινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο διορθώνεται, πάντως,  ελαφρά και διαμορφώνεται στις -73,6 μονάδες (από -76,8 μονάδες). Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι “στο δημόσιο διάλογο του Σεπτεμβρίου κυριάρχησε και πάλι η συζήτηση για την πτώχευση της χώρας, την εξασφάλιση ή όχι της 6ης δόσης του δανείου, αλλά και τις επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αλλά και στο τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, παρά την πλούσια σχετική ρητορική, οι εξελίξεις εξακολουθούν να είναι φτωχές. Έτσι οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά ανασφαλείς ως προς την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία και μαζί με τους Πορτογάλους παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη”.

Πάντως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε πτωτική τροχιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο, μόλις σε τρεις χώρες (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται θετικοί δείκτες.
Αναλυτικότερα για την Ελλάδα:

Μικρή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες περιορίζονται τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διορθώνει την ιστορικά χαμηλή επίδοση του Ιουλίου και να διαμορφώνεται στις -66,3 μονάδες (από -70,7). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί αισθητά βρίσκεται στο 57%, ενώ ένα 5% αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις –8,9 και -8,8 μονάδες.

Οριακή πτώση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας


Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο κινούνται οριακά κατώτερα του προηγούμενου ιστορικά χαμηλού επίπεδου του Ιουλίου, στις -77,5 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση παραμένει στο 83%. Οι σχετικοί αρνητικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διευρύνονται στις -26,7 και -27,2 μονάδες αντίστοιχα.

Βελτιώνεται η πρόθεση για αποταμίευση, παραμένοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Τον Σεπτέμβριο, η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες ανακάμπτει ελαφρά για δεύτερο μήνα, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις -65,6 μονάδες (από -71,9 μονάδες), παραμένοντας όμως σε επίπεδα πολύ χαμηλά. Το 69% (από 72%) των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ ανέρχεται στο 16% (από 14% τον Ιούλιο και 12% τον Ιούνιο) το ποσοστό εκείνων που την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται στις -8,6 και -10,6 μονάδες αντίστοιχα.

Διάχυτος ο φόβος για την ανεργία, παρά την ήπια βελτίωση
Ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες τον Σεπτέμβριο βελτιώνεται ήπια για δεύτερο κατά σειρά μήνα, παραμένοντας όμως ο πιο δυσμενής από τους υπόλοιπους δείκτες (στις 85 από 88,2 μονάδες). Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών αναμένει σε ποσοστό 81% (από 85%) και πάλι αισθητή άνοδο της ανεργίας εντός 12μήνου, ενώ ένα 2% αναμένει ελαφρά μείωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αυξάνονται αισθητά στις +32,1 και +29,8 μονάδες.
   
Ελαφρά άνοδος και της πολύ χαμηλής πρόθεσης για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κλπ.) ενισχύεται ήπια τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να παραμένει όμως χαμηλά, στις -66,1 μονάδες (από –71,3). Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει λίγο ή πολύ περισσότερες δαπάνες αυξάνεται στο 10% (από 8%), ενώ το 74% δηλώνει ότι θα προβεί σε λίγο ή πολύ λιγότερες δαπάνες. Οι σχετικοί ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται στις -25,1 και -24,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Μικρή ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών


Τον Σεπτέμβριο, εντείνονται οι πληθωριστικές προβλέψεις των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει σχεδόν 3 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 36,0 μονάδες. Το 27% των καταναλωτών (από 21%) αναμένει άνοδο τιμών με τον ίδιο ρυθμό, ενώ ένα 20% (από 16%) κρίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι διαμορφώνονται στις 24,9 στην ΕΕ και 25,3 στην Ευρωζώνη.

Μικρή μείωση του ποσοστού εκείνων που δηλώνει ότι «έχει χρεωθεί»


Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του παραμένει στο 16-17%, ενώ και το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώνεται εκ νέου στο 59-60%. Τα νοικοκυριά που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους παραμένουν στο 11%, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί, υποχωρεί περαιτέρω στο 11% (από 14% τον Ιούλιο και 17% τον Ιούνιο).



http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=150673

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου