ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Με ελληνικά χρώµατα βάφει ολοένα και περισσότερους τοίχους σε Βαλκάνια, Ρωσία και Κύπρο ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννίδης, επικεφαλής της οικογενειακής εταιρείας Vitex. ∆ιότι η εξωστρέφεια του οµίλου αποτελεί βασική προτεραιότητα του 65χρονου επιχειρηµατία, ο οποίος ευελπιστεί τα επόµενα χρόνια να διπλασιάσει τις εξαγωγές των χρωµάτων Vitex, συνεισφέροντας έτσι όχι µόνο στην ανάπτυξη της εταιρείας του αλλά και στον εξαγωγικό προσανατολισµό της χώρας.
Αλλωστε, η εταιρεία του έχει καταφέρει µέσω της εξαγωγικής δραστηριότητάς της να καλύψει σηµαντικό µέρος των απωλειών που προέρχονται από την εγχώρια αγορά. Το 2010 οι εξαγωγές της εταιρείας αντιστοιχούσαν στο 17,7% των συνολικών πωλήσεων του οµίλου, ενώ στην αναπτυξιακή ατζέντα του κ. Γιαννίδη το µερίδιο των εξαγωγών τα επόµενα χρόνια θα αντιστοιχεί στο 30% του τζίρου, ο οποίος διαµορφώθηκε πέρυσι σε 44 εκατ. ευρώ.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Ο νισύριος στην καταγωγή µάνατζερ γνωρίζει και µέσω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Ελληνοκινεζικού Επιµελητηρίου ότι οι εξαγωγές αποτελούν µονόδροµο για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εποχή της παγκοσµιοποίησης αλλά και του Μνηµονίου. Ιδίως για τις επιχειρήσεις, που επηρεάστηκαν αρνητικά από τη βουτιά στην οικοδοµική δραστηριότητα. Αν και ο Οµιλος Γιαννίδη έχει επιδείξει αντοχές, οι αρνητικές επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται στην πορεία του τζίρου από το 2007, την τελευταία ίσως χρονιά της χρυσής εποχής στην εγχώρια οικοδοµική δραστηριότητα. Τότε τα χρώµατα Vitex έκλεισαν µε πωλήσεις 66 εκατ. ευρώ.
Οι καλύτερες όµως σε σύγκριση µε την αγορά επιδόσειςτης εταιρείας καθιστούν αισιόδοξο τον πρόεδρο και έναν εκ των τριών βασικών µετόχων του Οµίλου Αφοι Γιαννίδη Hermes-Vitex. «Η πτώση της οικοδοµικής δραστηριότητας στην Ελλάδα θα έχει και συνέχεια, αλλά εµείς θα αντέξουµε γιατί έχουµε κτίσει την εταιρεία σε γερά θεµέλια», υποστηρίζει. ∆εν διστάζει όµως να παραδεχθεί ότι για να µπορέσει η εταιρεία να σταθεί στο δύσκολο αυτό οικονοµικό περιβάλλον θα χρειαστεί να συνεχιστεί η πολιτική ελέγχου των δαπανών της σε όλα τα επίπεδα, συµπεριλαµβανοµένων και των δαπανών µισθοδοσίας. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι οι ίδιοι οι εργαζόµενοι, καθώς όπως λέει ο επικεφαλής τους «εδώ και πολλά χρόνια έχουµε διαµορφώσει ως διοίκηση σχέσεις αµοιβαίας εµπιστοσύνης µε τους εργαζοµένους, µε τους οποίους από κοινού προχωρούµε στις όποιες περικοπές δαπανών χρειαστούν».
ΠΏΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ. Η ιστορία της Vitex άρχισε στο Μοσχάτο µε την επωνυµία Οµιλος Γιαννίδη και αντικείµενο την εµπορία πισσόχαρτων και ασφαλτόπανων για µόνωση στεγών. Το 1960 όµως αποδεικνύεται σε χρονιά-καταλύτης, καθώς η παραγωγή του πρώτου πλαστικού χρώµατος Vitex εισάγει τον οικογενειακό όµιλο δυναµικά στον κλάδο των οικοδοµικών χρωµάτων. Η εταιρεία αλλάζει επωνυµία, καθώς ο κόσµος αρχίζει να την ταυτίζει µε το όνοµα Vitex, παρ’ ότι εµπορευόταν και άλλα είδη µε διαφορετικές επωνυµίες.
Εκτοτε η Vitex µπαίνει σχεδόν σε κάθε σπίτι και µεγεθύνεται µέσω εξαγορών. Το 1988 εξαγοράζει τη Syntex, ενώ το 1999 αποκτά ποσοστό στην Asphaltop. Παράλληλα µε την Ελλάδα, η εταιρεία κάνει το πρώτο βήµα της και στο εξωτερικό. Το 2000 ξεκινά τη δραστηριότητά της στη Σερβία, το 2005 φτάνει στη Ρουµανία και το 2008 στη Βουλγαρία. Και στις τρεις χώρες αποκτά θυγατρικές εταιρείες, ενώ οι εξαγωγές της αυξάνονται συνεχώς σε Ρωσία, Αλβανία, Κύπρο. Οι ανάγκες πλέον της εταιρείας αυξάνονται και έτσι το 2009 µεταφέρεται από το Μοσχάτο σε νέο εργοστάσιο στην Ελευσίνα, επένδυσης 30 εκατ. ευρώ. Εκεί, η εταιρεία δίνει συνεχή έµφαση στην παραγωγή καινοτόµων προϊόντων, ενώ οι δυσκολίες στον κλάδο της οικοδοµής οδηγούν σε διεύρυνση των προϊόντων και δη στην είσοδο της επιχείρησης στην πράσινη επιχειρηµατικότητα. Ο κ. Γιαννίδης αποφασίζει σε συνεργασία πάντα µε τα δύο του εξαδέλφια του, Σταύρο Γιαννίδη διευθύνοντα σύµβουλο και Αρµόδιο Γιαννίδη εντεταλµένο αντιπρόεδρο, να εισέλθουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Εκµεταλλευόµενοι τη συσσωρευµένη τεχνογνωσία σχετικά µε την οικοδοµή και τη στέγη και αξιοποιώντας τις συνεργασίες του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας, ξεκινούν συνεργασία µεταξύ άλλων µε τη Solyndra από τις ΗΠΑ για τη διακίνηση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, εξειδικευµένα φωτοβολταϊκά για αποκλειστική χρήση σε οροφές κτιρίων.
Ο κ. Γιαννίδης σπούδασε χηµικός σε Ιταλία και Θεσσαλονίκη και είναι εξαιρετικά απλός στις σχέσεις του και λιτός στην καθηµερινότητά του. Κρατά αποστάσεις από κοσµικές εµφανίσεις και οι µοναδικές απολαύσεις του είναι «ένα καλό κρασί παρέα µε τους παλιούς του φίλους», ενώ έχει επιδείξει ενεργή «συνδικαλιστική» δράση ως επιχειρηµατίας, διατελώντας πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Αττικής - Πειραιώς. Σήµερα η συνδροµή του στο επιχειρηµατικό γίγνεσθαι εκφράζεται µέσω της προεδρίας του Ελληνοκινεζικού Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου. Τη ∆ευτέρα, µάλιστα, θα υποδεχθεί περισσότερους από 80 leaders µεγάλων κινεζικών οµίλων, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα αναζητώντας συνεργασία µε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων σε ενέργεια, υψηλή τεχνολογία, αυτοκινητοβιοµηχανία, εµπορία ηλεκτρολογικών προϊόντων και εξοπλισµού, τουρισµό, επικοινωνίες. Παρά τη διεθνούς εµβέλειας δραστηριότητά του, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, παραµένουν δεµένοι µε την ιδιαίτερη πατρίδα τους Νίσυρο. Εκεί έχουν συµβάλει αποφασιστικά στη δηµιουργία αρχαιολογικού και ιστορικού µουσείου.
περισσότερα http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου