Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια στη 


Ζάκυνθο 


ξεκίνησαν το ταξίδι τους




Με χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος τον ερχομό των πρώτων νεοσσών της χρονιάς στην παραλία του Καλαμακίου Ζακύνθου.
Το βράδυ της 21 Ιουλίου  τέσσερα χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους, αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο, γεγονός που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την ερευνητική ομάδα τουΑρχελών και του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.
Την επόμενη μέρα ακολούθησε η δεύτερη εκκόλαψη φωλιάς στην παραλία του Καλαμακίου.
Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.
Κάθε χρόνο χιλιάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, από αυτά όμως μόνο ένα στα χίλια υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη χελώνα στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος ζωής της.
Όταν τα χελωνάκια βγαίνουν από τη φωλιά τους, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας, γιατί τα αποπροσανατολίζουν, δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν από εξάντληση και αφυδάτωση.
Επίσης, η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα χελωνάκια, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.
Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινόσαυρους και ζούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη.
Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.).
Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς κίνδυνο μέσα στη θάλασσα.
Ο πιο σημαντικός καταγεγραμμένος βιότοπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, ο οποίος φιλοξενεί περίπου το 26% των φωλιών στη Μεσόγειο.
Το 1999 η περιοχή αυτή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και από τότε την προστασία και διαχείριση του έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ..
Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχελών, WWF – Ελλάς και Mom.
Newslink
Πηγή: Αρχελών
http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου