Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η τελετή έναρξης των Special Olympics






Χιλιάδες άτομα ενώθηκαν την Κυριακή με τον "υπέροχο κόσμο των νικητών", στην τελετή έναρξης των 23ων Πανελληνίων Αγώνων Special Olympics, που παράλληλα αποτελούν και τις δοκιμαστικές διοργανώσεις (test events) για τους Παγκόσμιους Αγώνες, τον Ιούνιο του 2011, στην Αθήνα.
Η εκδήλωση στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου του ΟΑΚΑ άρχισε στις 20:00 με την παρέλαση των 2010 αθλητών, προπονητών, συνοδών, από την Ελλάδα και ...
τις 21 χώρες που μετέχουν στα Test Event. Λίγο αργότερα, εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης στην πρώτη επίσημη παρουσία του, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία.

Η Πρόεδρος των Special Olympics Hellas και της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου στο καλωσόρισμά της, μεταξύ άλλων στάθηκε "...στην προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνίας που θα εντάσσει δίχως αποκλεισμούς, στην προσπάθεια που καθημερινά καταβάλλουν τα άτομα με διανοητική αναπηρία, στέλνοντας σε όλους μας -ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε- ένα μήνυμα εσωτερικής πίστης, αισιοδοξίας και ελπίδας. Η δύναμη, η αποφασιστικότητα και η υπερηφάνεια που μπορεί κανείς να διακρίνει στα πρόσωπα των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες, αρκεί για να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας".

Μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics, Τιμ Σράιβερ-Κένεντι, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος.

Κορυφαία στιγμή ήταν η ανάκρουση του Ύμνου των Special Olympics, συνοδεία πιάνου από τον συνθέτη του, Στέφανο Κορκολή, ενώ ένας αθλητής εκφώνησε τον όρκο: "Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω, βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος".

Στην τελετή έναρξης την οποία παρουσίασαν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Θάλεια Προκοπίου, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το χορευτικό δρώμενο «Εικόνα Θάλασσας», με την αθλήτρια Μαρία Κώττη και εθελοντές από τη Σχολή Χορού του Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της τελετής έναρξης των Αγώνων του 2011.

Επίσης, έγινε αγώνας επίδειξης στη σκυταλοδρομία 4Χ50 και τα αναμνηστικά μετάλλια παρέδωσαν η Γ. Δεσποτοπούλου, ο Γ.Νικητιάδης, ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιάννης Πανάρετος, ο Γ.Γ.Α. Παναγιώτης Μπιτσαξής, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιροπής Special Olympics, Λι Τοντ και ο επίτιμος πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Ανδρέας Ποταμιάνος.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, το Λαογραφικό Κέντρο Μελετών, με 50 μέλη του να συνοδεύουν τη σημαία των Special Olympics, το Γ.Ε.Ν. με 50 ναύτες να ακολουθούν την Ελληνική σημαία, οι 50 εθελοντές λαμπαδηδρόμοι που υποδέχθηκαν τη Φλόγα της Ελπίδας, το συγκρότημα κρουστών Π.Κούρτη, ο Ν.Ο. Αργυρούπολης με την επίδειξη συγχρονισμένης κολύμβησης και ασφαλώς οι περίπου 4.500 θεατές που βρέθηκαν στο Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την Ελεονώρα Ζουγανέλη να τραγουδά για τους «Special Αθλητές» όλου του Κόσμου και τον Στέφανο Κορκολή να συνοδεύει από το πιάνο του το βίντεο αφιερωμένο στους Special Olympics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου