Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ποιους χτυπά η ύφεση στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα που όλοι οι κλάδοι βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο, το μεγάλο «θύμα» από την επιταχυνόμενη ύφεση είναι η απασχόληση. Η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ενώ σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις θα υπερβεί το 15% την επόμενη 2ετία.
 Η ύφεση που συνεχώς βαθαίνει στην ελληνική οικονομία φέρνει σε απόγνωση τις ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Πρώτο «θύμα» στον ιδιότυπο αυτό «πόλεμο» είναι η απασχόληση που μειώνεται καθημερινά λαμβάνοντας ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις.

Τα στοιχεία από τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας προκαλούν τουλάχιστον απελπισία, ελλείψει μάλιστα αναπτυξιακής προοπτικής, που θα βγάλει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, στον οποίο έχει εισέλθει.

Μερικά από τα κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά να εμφανίζουν συρρίκνωση και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι πως αυτή εντείνεται αντί να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.Τουρισμός, οικοδομή και εμπόριο, είναι μερικοί μόνο από τους κλάδους που βρίσκονται στο «απόσπασμα».

Τουρισμός

Ο τουρισμός για τη χώρα αποτελεί τη «βαριά της βιομηχανία», από την οποία πολλοί περίμεναν να ξεκινήσει η ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Τα πρώτα στοιχεία μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν στέλνουν για τη σεζόν που μόλις αρχίζει. Μείωση αφίξεων και συρρίκνωση εσόδων, είναι η τάση που δείχνουν τουλάχιστον οι πρώτοι μήνες του έτους.

Οικοδομή

Στην οικοδομή, που για χρόνια ολόκληρα αποτέλεσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τα πράγματα είναι μάλλον δραματικά. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις που είχαν δραστηριότητα στο κλάδο, έβαλαν «λουκέτο».

Έρευνα της επιχείρησης Omikron κάνει λόγο για μείωση των πωλήσεων την περίοδο 2010 - 2011 σε μία σειρά από κλάδους, που κυμαίνεται από 1,2% έως και 18,9%.

Την ίδια ώρα κατέρρευσε η αγορά αυτοκινήτου τον Μάιο καθώς οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. σημείωσαν πτώση ρεκόρ 54,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. Ειδικότερα ταξινομήθηκαν 11.928 καινούργια Ι.Χ. έναντι 25.997 οχημάτων τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Σύμφωνα, πάντως, με τα αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι η αγορά σημειώνει πτώση 6,5%. Η πτώση στην αγορά ξεκίνησε τον Απρίλιο με 13,4% με αποκορύφωμα τον Μάιο. Αυτό δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην αγορά καθώς οι εισαγωγείς, αντιπρόσωποι και έμποροι Ι.Χ. έχιυν προχωρήσει σε μπαράζ προσφορών χωρίς τα επιθυμητά αποελέσματα στις πωλήσεις.

Απασχόληση

Το μεγάλο «θύμα» από την επιταχυνόμενη ύφεση είναι η απασχόληση. Η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ενώ σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις θα υπερβεί το 15% την επόμενη 2ετία.

Το εφιαλτικό σενάριο

Σύμφωνα με την Omikron περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, του αυτοκινήτου, των ξενοδοχείων και εστιατορίων, της ψυχαγωγίας, της βιομηχανίας ένδυσης- υπόδησης και των επίπλων θα χάσουν τη δουλειά τους τη διετία 2010-2011.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μακεδόνας


http://helleniclegion.blogspot.com/2010/06/blog-post_1073.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου