Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΝΕΦΟΣ













Χάρτες του συμβουλευτικού κέντρου για την ηφαιστειακή τέφρα δείχνουν πως το νέφος βρίσκεται ήδη εντός ελληνικού εναέριου χώρου. Προβλήματα με πτήσεις σε χώρες της Μεσογείου.Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι χάρτες του Συμβουλευτικού Κέντρου του Λονδίνου για την ηφαιστειακή τέφρα δείχνουν οτι συγκεντρωμένες ποσότητες στάχτης βρίσκονται ήδη στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής ΑΘηνών του αεροδρομίου – με βάση πάντα τον χάρτη- στις 9 το βράδυ θα επηρεαστεί όλο το FIR εκτός απο την περιοχή της Θράκης, του Αν. Αιγαίου, των  Δωδεκανήσων και της Κρήτης ενω στις 3 τα ξημερώματα τα ηφαιστειακό νέφος θα επηρεάσει όλο το FIR. Οι αρμόδιοι πάντως δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζουν αν θα ακυρωθούν πτήσεις. Απο χθές, Σάββατο, η στάχτη άρχισε να κατεβαίνει προς τη Μεσόγειο.
Η Ιταλία έκλεισε μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου της στα βόρεια της χώρας.
Στο Μόναχο της Γερμανίας ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις, ανακοίνωσε η Γερμανική Υπηρεσία για την Εναέρια Ασφάλεια.
Ο ενάεριος χώρος της Αυστρίας θα παραμείνει μερικώς κλειστός μέχρι το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με απόφαση της Austro Control.
Η Ιρλανδία αναμένει να επιβάλει περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια που βρίσκονται στα δυτικά εντός της ημέρας.
Στην Πορτογαλία, το ινστιτούτο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα θα επηρεάσει το βράδυ της Κυριακής “ολόκληρο το βορρά και την κεντρική Πορτογαλία, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας”. Το αεροδρόμιο του Πόρτο που έκλεισε σήμερα, θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 06.00 GMT τη Δευτέρα.
Στη Γαλλία, περίπου 70 πτήσεις ματαιώθηκαν την Κυριακή από τα αεροδρόμια της χώρας, αλλά ο εναέριος χώρος της δεν έχει επηρεαστεί από το νέφος. Οι πτήσεις είχαν προορισμό τη βόρεια Ιταλία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής πολιτικής υπηρεσίας.
Στο μεταξύ, επαναλειτούργησαν αρκετά αεροδρόμια στην βόρεια Ισπανία συμπεριλαμβανομένου της Βαρκελώνης, αφού το Σάββατο είχαν κλείσει προληπτικά. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι μόνο τρία αεροδρόμια παραμένουν κλειστά στην βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, σε Σαντιάγο, Λα Κορούνια και Βίγκο αλλά είναι πιθανό να ανοίξουν εντός της ημέρας.  
NewsIt
http://bananiagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου