Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

17o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 14-21 Ιουλίου 2011



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«ΦΑΡΙΣ» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.)


17o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
                                                                   14-21 Ιουλίου 2011



Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου. Διοργανώνεται για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα, της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, από το Διεθνές Κέντρο Χορού, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου.

Δυο λόγια για τo Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μετά από δεκαεπτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είναι πλέον γνωστό σε όλους για τη σταθερή του συμβολή στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί από κοινό, κριτικούς και ιθύνοντες για την παραδειγματική λειτουργία του, τη διαρκή ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία του, που το κατατάσσουν σε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ χορού και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτιστικά γεγονότα. Ταυτόχρονα, με το έργο που επιτελούν, το Διεθνές Κέντρο Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχουν πλέον συνδέσει άρρηκτα την Καλαμάτα με τον σύγχρονο χορό.

Επιβεβαιώνοντας τους στόχους του, το Φεστιβάλ εντάσσει κάθε χρόνο τις παραστάσεις του προγράμματός του σ’ ένα περιβάλλον διαρκούς εμβάθυνσης, μέσα από τη δημιουργία ενός παράλληλου χώρου θεωρητικής υποστήριξης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, και έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινού για τον σύγχρονο χορό όσο και στη διεύρυνση των προσδοκιών αυτού του κοινού. Όραμά του είναι να συνεχίσει να προσελκύει όλο και μεγαλύτερο κοινό, να συμβάλλει στην εκπαίδευση των φιλότεχνων και να εμπλουτίζει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες των θεατών από το τοπίο του χορού. Στη συνείδηση όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταγραφεί ως ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού και ως έντονη καλλιτεχνική εμπειρία.


Το Φεστιβάλ σε εποχές οικονομικής κρίσης

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιδιώκει κάθε φορά να παρουσιάζει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Δεν υπερέβη ποτέ τον προϋπολογισμό του. Όπως είναι εύλογο, η οικονομική κρίση είχε ήδη από την προηγούμενη χρονιά επηρεάσει τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ, οδηγώντας στις αναγκαίες περικοπές όσον αφορά τη διάρκεια και τον αριθμό των παραστάσεών του. Φυσικά και φέτος, όπως όλοι, βρίσκεται ενώπιον των νέων οικονομικών προκλήσεων, τις οποίες προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, εφαρμόζει πολιτική συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων, έχοντας παράλληλα καθιερώσει ειδικές εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Ωστόσο, ακόμα και αν οι καταστάσεις επιβάλλουν περικοπές σε επίπεδο αριθμών, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν έχει κάνει εκπτώσεις στην καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων του προγράμματος. Η εμμονή στην επιδίωξη των στόχων του είναι ακριβώς αυτό που, κάθε χρόνο, ανοίγει στο Φεστιβάλ νέες προοπτικές και μεταθέτει τον ορίζοντά του όλο και πιο μακριά, παρά την αβεβαιότητα των καιρών.



Η ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ:
Πανανθρώπινα και πολιτικά ζητήματα

Στις συζητήσεις για την «κρίση» συχνά εκφράζονται και οι θετικές πλευρές της οικονομικής πίεσης, όπως το γεγονός ότι η αναγκαιότητα των περικοπών επιβάλλει την επικέντρωση στο πραγματικά ουσιαστικό. Γι’ αυτό, στο 17ο Φεστιβάλ η τελική επιλογή του προγράμματος έχει βαρύνουσα σημασία επιλέγοντας, και φέτος, να παρουσιάσει αναγνωρισμένους χορογράφους (Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, Χόφες Σέχτερ, Κριστιάν Ριζό) με σημαντικά έργα τέχνης, γεμάτα σκέψη, προβληματισμό, καλλιτεχνική ωριμότητα και αγάπη για τον άνθρωπο. 
Επίσης, επιλέγει να παρουσιάσει δημιουργούς από την πιο ερευνητική κατεύθυνση του χορού και από ένα χώρο που ίσως γειτνιάζει πιο πολύ με την περφόρμανς (Ιβάνα Μύλλερ). Η Ιβάνα Μύλλερ, όπως και η Κλάουντια Τριότσι πέρυσι, ή ο Ζερόμ Μπελ και ο Ξαβιέ Λερουά που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα, ανήκουν σε μια ομάδα δημιουργών που οδηγούν το άρμα του σύγχρονου χορού σήμερα. Οι τομές που έκαναν, τα τελευταία χρόνια, οι καλλιτέχνες αυτοί ανατρέπουν θεμελιώδεις και παγιωμένες αντιλήψεις δεκαετιών για το τι σημαίνει ζωντανό θέαμα. Καταργώντας όλα τα στεγανά, ωθούν τους θεατές ν’ αναρωτηθούν πάνω σε ό,τι θεωρούσαν δεδομένο για το χορό, να «μετατοπιστούν» και ν’ ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας με ό,τι συμβαίνει στη σκηνή. Έτσι, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει και πάλι την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να γίνει κοινωνός στις εξελίξεις που γράφουν την ιστορία του σύγχρονου θεάματος.

Στο πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνονται δύο από τις πιο σημαντικές παραστάσεις ανάμεσα σε όσες έκαναν την εμφάνισή τους φέτος στις διεθνείς σκηνές: το Babel(words) των βέλγων χορογράφων Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και Νταμιάν Ζαλέ και το Political Mother του Ισραηλινού Χόφες Σέχτερ. Και οι δύο παραστάσεις αναφέρονται στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο δυτικός κόσμος. Αν και αντιμετωπίζουν το θέμα βλέποντάς το από διαφορετική σκοπιά, επικεντρώνονται και οι δύο στον άνθρωπο.
Μια πολιτικά φορτισμένη ματιά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα είναι επίσης η παράσταση d.όπα! (dopamines of post Athenians) της ομάδας Αερίτες, σε χορογραφία Πατρίσιας Απέργη.

Δύο ακόμα παραστάσεις του προγράμματος αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με το χρόνο: το b.c, janvier 1545, fontainebleau του Γάλλου Κριστιάν Ριζό, ο οποίος πάντα διογκώνει το χρόνο για ν’ αφήσει να διαφανούν οι πιο ανεξήγητες ανθρώπινες συμπεριφορές και η σχέση μας με το επέκεινα, και το Playing ensemble again and again της Κροάτισσας Ιβάνα Μύλλερ, που αφορά τη σχέση του ανθρώπου με τις επιθυμίες του και το χρόνο που τις απολιθώνει.

Η σύμπραξη καλλιτεχνών σε κοινούς στόχους, ιδίως σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, αποκτά διαφορετικό βάρος. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα χαρούμενο που στην πολυσυλλεκτική φετινή ελληνική συμμετοχή δύο κοινά εγχειρήματα ελλήνων καλλιτεχνών όχι μόνο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του αλλά και υποστηρίζονται ως συμπαραγωγές του: η παράσταση Projections του συνόλου κρουστών ΤΥΠΑΝΑ με τη σύμπραξη της sinequanon και του χιπ-χοπ ντούο Β-TWINS, καθώς και το χορογραφικό εργαστήρι «7+1», που καθοδηγούν από κοινού οι ομάδες Amorphy (Τζένη Αργυρίου), Lemurius (Κατερίνα Σκιαδά και Γιάννης Μανταφούνης), Νταλίκα (Βάσω Γιαννακοπούλου), Πρόσχημα (Μαρία Κολιοπούλου) και Φora etc. (Μέντη Μέγα) με στόχο μια κοινή παράσταση: μια πρωτότυπη και καλοδεχούμενη συλλογική πρωτοβουλία δημιουργίας.

Η παράσταση Projections, συμπαραγωγή του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, περιλαμβάνει έργα για κρουστά των John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yoshihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη αναδεικνύοντας τόσο την άρρηκτη σχέση του χορού με τη μουσική και το ρυθμό, όσο και την ακόμα πιο στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη μουσική για κρουστά και τον σύγχρονο χορό. Η ανάθεση στην ομάδα χορού sinequanon να χορογραφήσει το έργο Okho του Ιάνη Ξενάκη είναι ταυτόχρονα μια σύνδεση του Φεστιβάλ με το «Έτος Ξενάκη» που εορτάζεται φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των τεχνών παίρνει σημαντικές διαστάσεις στο φετινό πρόγραμμα: ο λόγος κατέχει εξέχουσα θέση σε μεγάλο ποσοστό παραστάσεων, καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδεται από τη σύγχρονη χορευτική παραγωγή στη δραματουργία· αλλά και η δημιουργία εικαστικών χώρων μέσα στους οποίους παίρνουν άλλες διαστάσεις οι παραστάσεις (το σκηνικό του Babel[words] είναι έργο του γνωστού βρετανού γλύπτη Άντονυ Γκόρμλεϋ, ενώ αυτό του b.c, janvier 1545, fontainebleau είναι ένα εικαστικό περιβάλλον που έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος ο Κριστιάν Ριζό, με την επιπλέον ιδιότητά του ως εικαστικού καλλιτέχνη): δείγματα του πόσο άρρηκτη είναι τελικά η σχέση των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. Μια μεγάλη, ακόμη, πρωταγωνίστρια του φετινού Φεστιβάλ είναι η μουσική, και αυτό θα το διαπιστώσει ο θεατής στις περισσότερες παραστάσεις.

Σημαντική θέση και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο θα καθοδηγήσει φέτος η Ισπανίδα Laura Arís Álvarez, γνωστή στο χώρο των χορευτών από τη μακρόχρονη συνεργασία της με την ομάδα Ultima Vez του Wim Vandekeybus. Επίτιμη προσκεκλημένη από το χώρο της θεωρίας και της δραματουργίας, η ολλανδή πανεπιστημιακός Maaike Bleeker, από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κεντροευρωπαϊκού χορού τα τελευταία χρόνια, θα καθοδηγήσει το εργαστήρι που απευθύνεται σε επαγγελματίες του διευρυμένου χώρου των παραστατικών τεχνών. Σε επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου των παραστατικών τεχνών και προχωρημένους σπουδαστές απευθύνεται το εργαστήρι χορογραφίας «7+1», στο οποίο, όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα και Φora etc. θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στον τρόπο δουλειάς τους σε επτά πρόβες που θα οδηγήσουν σε μια κοινή παράσταση.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από τις παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις, διαλέξεις και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες και προσδίδουν στην πόλη την εορταστική ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ.




Το πρόγραμμα με μια ματιά

Βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, αυθεντική και ανθρώπινη, η παράσταση Babel(words) που υπογράφουν από κοινού ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι και ο Νταμιάν Ζαλέ ανοίγει το πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο υπέροχο, ευρηματικό σκηνικό του Άντονυ Γκόρμλεϋ, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης· μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του Πλανήτη. Εκεί, την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής. Ο Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι δεν χρειάζεται συστάσεις στο ελληνικό κοινό: είναι το παιδί-θαύμα της βελγικής σκηνής, το οποίο ενηλικιώθηκε. Ο Νταμιάν Ζαλέ, συνεργάτης του Τσερκάουι από την αρχή, μας είναι επίσης γνωστός από το Davant, που παρουσιάστηκε (επί Παραολυμπιακών) το 2004.

Πόσον καιρό μπορεί να κρατήσει μια υπόκλιση; Eυρηματικό, αστείο και μαζί μελαγχολικό, το Playing Ensemble Again and Again παρουσιάζει μια ομάδα ηθοποιών που, καθώς υποκλίνονται, διασχίζουν το χρόνο, τη μνήμη και την κοινή εμπειρία. Η Ivana Müller, η δημιουργός του, έκανε την εμφάνισή της στην κεντροευρωπαϊκή σκηνή του ζωντανού θεάματος πριν από περίπου δέκα χρόνια. Τα έργα της, ορόσημα της σύγχρονης ερευνητικής δημιουργίας, χαρακτηρίζονται από την ανατρεπτική και αποκαλυπτική χρήση του λόγου.

Οι sinequanon είναι μια ομάδα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας τούς ανέθεσε τη χορογραφία του έργου Okho του Ιάνη Ξενάκη. Το κομμάτι ενάσσεται σε μια μουσική βραδιά με έργα για κρουστά των John Cage, Ιάνη Ξενάκη, Yoshihisha Taïra και Βαγγέλη Κατσούλη, τα οποία θα ερμηνεύσει ζωντανά το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ του Δημήτρη Δεσύλλα. Η συνολική παράσταση ονομάζεται Projections και σκοπεύει να μας ταξιδέψει στις ρίζες μας μέσω του ήχου των κρουστών: της τάμπλα, των αφρικανικών τζέμπε, των θιβετιανών ρινς και μιας πληθώρας οργάνων από ένα μεγάλο πολυπολιτισμικό φάσμα, γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό.

Με σπουδές θεατρολογίας και χορογραφίας και με πέντε έργα στο ενεργητικό της, η Πατρίσια Απέργη είναι μια φρέσκια παρουσία στα ελληνικά πράγματα του χορού. Η παράσταση d.όπα! που χορογράφησε για την ομάδα της, τους Αερίτες, είναι ένα σπάνιο δείγμα διεισδυτικής καλλιτεχνικής ματιάς σε θέματα όπως η εθνική υπερηφάνεια, ο τρόπος διασκέδασης των Ελλήνων ή ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Διαπραγματεύεται δηλαδή την ταυτότητα του σύγχρονου Νεοέλληνα και την καταγωγή της θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Πόσα ‘‘όπα’’ μας χρειάζεται να ψιθυρίσουμε μέχρι να σηκωθούμε;»

Ο επόμενος επισκέπτης του προγράμματος είναι ο Κριστιάν Ριζό: αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης τέχνης στη Γαλλία. Τα έργα του αινιγματικά, μυστηριώδη, γεμάτα ερωτηματικά, τελετουργίες και σύμβολα, στα όρια της ένωσης του πραγματικού με το φανταστικό, μιλούν για τη σχέση μας με το χρόνο και με τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές του ασυνείδητου. Στο b.c, janvier 1545, fontainebleau, μια αργή, νυχτερινή τελετουργία γεμάτη ακατανόητη μαγεία μάς εισάγει στο αινιγματικό και μυστικό σύμπαν του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη.

Με καλές συστάσεις στο κοινό της Καλαμάτας, ο Ισραηλινός Χόφες Σέχτερ, τρομερό παιδί της βρετανικής σκηνής, χαρτογραφεί τους μηχανισμούς εξουσίας, την υποταγή και την αντίσταση στο νέο έργο του Political Mother, που κλείνει φέτος το Φεστιβάλ. Το δυναμικό σάουντρακ που υπογράφει ο ίδιος ερμηνεύεται από ένα ροκ συγκρότημα και μια στρατιωτική μπάντα επί σκηνής. Δέκα χορευτές ζωντανεύουν με καταιγιστική κίνηση ετερόκλητα στιγμιότυπα από πλήθη που εξεγείρονται, ροκ συναυλίες, δημαγωγούς σε παροξυσμό, ζευγάρια που αγαπιούνται, αιχμάλωτους σε απόγνωση: μια πρόσκληση ν’ αναλογιστούμε τις πολιτικές αντιφάσεις της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Λάμψη αστέρων στα «63α Βενιζέλεια»


Τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξασφάλισαν οι διοργανωτές του ιστορικού διεθνούς μίτινγκ στίβου (EAA PERMIT) «Βενιζέλεια 2011», που θα διεξαχθούν για 63η χρονιά το Σάββατο 11 Ιουνίου στο εθνικό Στάδιο Χανίων «Έλενας Βενιζέλου».
Πέντε από τα αγωνίσματα του μίτινγκ θα αποτελέσουν από τον ΣΕΓΑΣ κριτήριο επιλογής των αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι θα κληθούν να στελεχώσουν την εθνική για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων στη Σμύρνη 18-19 Ιουνίου (Α΄ κατηγορία).

Πρόκειται για τα 100μ εμπόδια και το τριπλούν στις γυναίκες, καθώς και τα 100μ, 1.500μ και δίσκο στους άνδρες, κάτι που κάνει φανερό ότι θα συμμετάσχουν σε αυτά τα αγωνίσματα οι κορυφαίοι Έλληνες και Ελληνίδες.


Το πρόγραμμα (Χανιά, 11/6)

18.00 100μ εμπόδια Γ

18.05 Τελετή Έναρξης

18.05 Ακόντιο Γ

18.30 Ύψος Α

18.35 10μ Α (Α΄ σειρά)

18.40 100μ Α (Β΄ σειρά)

19.00 Τριπλούν Γ

19.00 1.500μ Α

19.05 Δίσκος Α

19.20 200μ Γ (U23)

19.30 200μ Α (U23)

19.45 3.000μ στιπλ Γ

Εκτός επισήμου προγράμματος

10.30 Σφύρα ΠΠ Α΄

11.00 Σφύρα ΠΚ Α΄

11.45 Σφύρα Γ

16.00 Δίσκος ΠΠ Α΄

17.15 80μ ΠΠ Α΄

17.25 80μ ΠΚ Α΄

18.00 Μήκος Α

18.20 100μ Γ (Α΄ σειρά)

18.30 100μ Γ (Β΄ σειρά)

18.50 400μ Α

20.15 2.000μ στιπλ Π



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=326846

Χειροπέδες σε άγριο φονιά τον συνέλαβαν στο Μοσχάτο

Συνελήφθη στην Ελλάδα, έπειτα από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο δράστης της άγριας δολοφονίας αστυνομικού, αλλά και του αποτρόπαιου βασανισμού ενός δεύτερου, τον οποίο κρατούσε φυλακισμένο επί ημέρες σε μια σπηλιά. Ο λόγος για έναν 49χρονο Αλβανό υπήκοο ο οποίος κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Αλβανία, το 1997, μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του είχε αιχμαλωτίσει δύο αστυνομικούς της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ο 49χρονος συνελήφθη από την Ασφάλεια Αττικής έπειτα από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του και εντοπίστηκε έπειτα από έρευνες στην περιοχή του Μοσχάτου.

Το 1997, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ακολούθησε την «πτώση» των τραπεζών, ο 49χρονος μαζί με δύο φίλους του (που επίσης αναζητούνται) είχε πιάσει αιχμαλώτους δύο αστυνομικούς, τους οποίους κράτησε φυλακισμένους σε μια σπηλιά σε ορεινή περιοχή των Αγίων Σαράντα. Εκεί, αφού έβαλε φωτιά και έκαψε τον έναν αστυνομικό, στη συνέχεια έβαλε τέλος στο μαρτύριο του θύματός του, καθώς τον εκτέλεσε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Ο δεύτερος αστυνομικός μαρτύρησε στην κυριολεξία στα χέρια των τριών συμπατριωτών του, οι οποίοι επί τέσσερις ημέρες τον υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια, με αποτέλεσμα να τον αφήσουν ανάπηρο.

Οταν πια τα πράγματα ηρέμησαν στην Αλβανία, η τοπική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες με αποτέλεσμα να καταλήξει -βάσει στοιχείων- στους τρεις δολοφόνους, οι οποίοι όμως είχαν προλάβει να διαφύγουν από τη χώρα τους προτού αποκαλυφτεί η ταυτότητά τους. Βέβαια, σε βάρος τους είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, που έφτασε και στις αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από έρευνες και παρά το γεγονός ότι ο 49χρονος Αλβανός κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα, κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει.

Πλέον, αναμένονται οι διαδικασίες για την έκδοση του 49χρονου στην πατρίδα του, ώστε να δικαστεί για το έγκλημα που διέπραξε.
Espressonews.gr 

http://istioforos.blogspot.com/

Πρώτη με ρεκόρ η Βλάσιτς


Η Μπλάνκα Βλάσιτς πρωταγωνίστησε στο μίτινγκ της σειράς «World Challenge» της IAAF που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο.

Η πρωταθλήτρια του ύψους από την Κροατία και κορυφαία αθλήτρια του στίβου για το 2010 είχε καλύτερο άλμα στα 1.97μ με την πρώτη της προσπάθεια, που είναι επίσης ρεκόρ αγώνων, ενώ απέτυχε να περάσει τα 2μ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μέλανι Μέλφορ με 1.95μ και στην τρίτη η Άννα Τσιτσέροβα με το ίδιο ύψος.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένη. Χαίρομαι μόνο που κέρδισα, αλλά δεν ήταν στα 2μ. Υποθέτω ότι δεν είμαι ακόμη έτοιμη γι’ αυτό το ύψος», σχολίασε μετά το τέλος των προσπαθειών της η Βλάσιτς, η οποία εστίασε στο γεγονός ότι έχασε τη σεζόν του κλειστού στίβου.

Στα άλλα αγωνίσματα ξεχώρισε η Βάνια Σταμπόλοβα η οποία  επικράτησε στα 400μ με εμπόδιο με 53.68, βελτιώνοντας το προσωπικό της ρεκός με 53.82, χρόνος που είχε σημειώσει πέρυσι στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης. Στο ακόντιο η Ισπανίδα Μερσέντες Τσίλα νίκησε με ρεκόρ αγώνων και επίδοση στα 63.77μ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Τσέχα, Γιαρμίλα Κλιμέσοβα με 60.41μ.

http://www.gazzetta.gr/

Ελευθέρας για τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τους ποδηλάτες

Σε... ποδηλατοδρόμους μετατρέπονται οι περισσότερες από τις λεωφορειολωρίδες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ξεκινάει στις 20 Ιουνίου

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, το μέτρο θα ισχύει μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξει μονιμοποίηση. Το μέτρο εφαρμόζεται στους εξής δρόμους:

Βασ. Σοφίας
Κατεύθυνση προς περιφέρεια: μεταξύ Ακαδημίας και Πυρρή
Κατεύθυνση προς κέντρο: μεταξύ Τσόχα και Ακαδημίας

Φειδιππίδου
Μεταξύ Μεσογείων και Κηφισίας

Σταδίου
Mεταξύ Γ. Σταύρου και Βουκουρεστίου

Βασ. Κωνσταντίνου
Και στις δύο κατευθύνσεις: μεταξύ Β. Όλγας και Βασ. Αλεξάνδρου

Πατησίων
Κατεύθυνση προς περιφέρεια: μεταξύ Στουρνάρη και Μετσόβου
Κατεύθυνση προς κέντρο: μεταξύ Αλεξάνδρας και Πανεπιστημίου

Συγγρού
Κατεύθυνση προς κέντρο: μεταξύ Ζίννη και Διάκου

Ακαδημίας
Μεταξύ της Πλ. Κάνιγγος και της οδού Ιπποκράτους

Μαυρομματαίων
Μεταξύ Βασ. Ηρακλείου και Ιουλιανού

Ηπείρου
Μεταξύ Αχαρνών και Πατησίων

Ιπποκράτους
Μεταξύ Κατσώνη και Σόλωνος

Χαρ. Τρικούπη
Μεταξύ Ναυαρίνου και Ξιφίου

Αλεξάνδρας
Κατεύθυνση προς κέντρο: Σε όλο το μήκος
Κατεύθυνση προς περιφέρεια: Μεταξύ Πατησίων και Σούτσου

Σωκράτους
Μεταξύ Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραιώς

Ερατοσθένους
Κατεύθυνση προς κέντρο: σε όλο το μήκος

Παπαδιαμαντοπούλου
Μεταξύ Μιχαλακοπούλου και Βασ. Σοφίας.
http://www.enet.gr/

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για την καύση καλωδίων.

Με την παρουσία πλήθος κόσμου έγινε χθες στο ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννη η συζήτηση για την καύση καλωδίων, ένα πρόβλημα που ζουν και αναπνέουν, οι κάτοικοι του Ταύρου τα τελευταία 6 χρόνια.
Η επιτροπή κατοίκων Ταύρου κατά της καύσης καλωδίων διοργάνωσε μια συζήτηση με πολύ ενδιαφέρων όπου το συντονισμό είχε η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας κα Χ. Τζαναβάρα.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου κος Ανδρέας Ευθυμίου ο οποίος δεσμεύτηκε να απομακρύνει τα παράνομα σκραπατζίδικα της περιοχής, ενώ τόνισε τη σημασία που πρέπει να δώσουμε όλοι μας για την ανακύκλωση.

Στην συνέχεια δυο διακεκριμένοι επιστήμονες οι κ.κ. Ν. Κατσαρός επιστημονικώς συνεργάτης του Δημόκριτου και ο Διευθυντής πνευμονολογίας στο Ερρίκος Ντιναν κος Γ. Βαρουχάκης μας ανέλυσαν λεπτομερώς τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι του Ταύρου και των γύρω περιοχών απο την καύση καλωδίων την οποία εξίσωσαν με "χημική βόμβα", τις επιπτώσεις των ρύπων στην υγεία μας και ειδικότερα στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου με την εισπνοή διοξινών και φουράνιο που είναι οι πλέον τοξικοί ρύποι για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη ειδική γραμματέας του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας η οποία ασχολείται με την διαχείριση του προβλήματος και μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει τον ενάμιση χρόνο που έχει αναλάβει την ευθύνη του ζητήματος μαζί με του επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας.
Δεσμεύτηκε ότι εντός του Ιουνίου κλιμάκιο απο όλους τους φορείς θα επισκεφθεί τον καταυλισμό των Ρομά όπου γίνεται η καύση των καλωδίων για να τους ενημερώσει για τις επιπτώσεις των ρύπων στην υγεία μας καθώς και για την διάχυση υψηλής ρύπανσης σε ατμόσφαιρα, έδαφος και νερό, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής καθώς και την σοβαρή - συνεχής απειλή για την υγεία μας.
Η εκπρόσωπος της επιτροπής για την καύση καλωδίων κα Εύα Ζημαράκι ενημέρωσε το κοινό για τους αγώνες που έχει κάνει τα 6 τελευταία χρόνια η επιτροπή για να σταματήσει επιτέλους αυτό το παράνομο καθόλα γεγονός που μολύνει με τοξικά τους κατοίκου του Ταύρου και δήλωσε ότι
6 χρόνια διαβίωσης σε μολυσμένη περιοχή είναι πολλά.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζητήσεις -  αντεγκλήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων για την συμβολή του Υπουργείου για την παράνομη καύση καλωδίων.
 


http://nea-tavrou-moschatou.blogspot.com/

Πάνω από 140 εκατ. ευρώ σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης


Θα επωφεληθούν περισσότεροι από 400.000 πολίτες

Πέντε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης από τα οποία θα επωφεληθούν περισσότεροι από 400.000 πολίτες θα χρηματοδοτήσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Παιδείας με ποσό άνω των 140 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ συμμετοχή στην προώθησή τους θα έχουν και οι «Καλλικρατικοί» δήμοι της χώρας. 

Τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα εξής: 

1. Κουπόνι αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης (προϋπολογισμός 44 εκατ.): πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε περίπου 55.000 νέους 18-24 ετών και αφορά φοίτηση σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα κουπόνια (voucher) θα δοθούν είτε με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια εάν οι δικαιούχοι επιλέξουν οι ίδιοι την ειδικότητά τους είτε θα δοθούν με κριτήριο την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, τις ειδικότητες θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας μεταξύ των 217 ειδικοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρουν σήμερα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 44 εκατ. ευρώ. 

2. Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα (προϋπολογισμός 44 εκατ.): στόχος του προγράμματος είναι να καταρτιστούν πολίτες με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας αλλά και στις ανάγκες του πολίτη κάθε τόπου για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Παιδείας. Αυτά τα προγράμματα θα προσφερθούν σε συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τους Δήμους. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν νέα προγράμματα με βάση τις ανάγκες των δημοτών τους. Στόχος είναι η δημιουργία 12.580 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 201.240 εκπαιδευόμενους. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 44 εκατ. ευρώ.

3. Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ (προϋπολογισμός 20 εκατ.): με βάση αυτό το πρόγραμμα παλαιότεροι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα επιμορφώνονται σε τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό τους. Η ελάχιστη διάρκεια ενός προγράμματος επιμόρφωσης είναι 30 ώρες και η μέγιστη 200 ώρες. Εκτιμάται ότι από τα προγράμματα αυτά θα επωφεληθούν 17.000 άτομα.

4. Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (προϋπολογισμός 14,5 εκατ. ευρώ): το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επέκταση του δικτύου των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που αφορούν την εκπαίδευση του ενήλικου πληθυσμού. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη θα λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τμήματα εκτός έδρας. Ο αριθμός των εκπαιδευομένων προβλέπεται να ανέλθει στις 13.000 για τα 2 επόμενα έτη. 

5. Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων (προϋπολογισμός 22,7 εκατ. ευρώ): πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα με αποδέκτες περίπου 123.000 ενηλίκους που θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών (αμιγής ή μικτή ηλεκτρονική μάθηση).
http://www.newsbeast.gr/

Σε απεργιακό «κλοιό» την Πέμπτη η χώρα


Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατεβάζουν ρολά διαμαρτυρόμενοι για τις ιδιωτικοποιήσεις

«Παραλύει» αύριο ο δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και των κινητοποιήσεων που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις. Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πουλάμε, δεν πουλιόμαστε», τα συνδικάτα καλούν όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να αντιδράσουν δυναμικά «ενάντια στις εκβιαστικές απαιτήσεις των Τροϊκανών οι οποίοι για να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα και κέρδη προωθούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές», θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. 

Η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 11 η ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ δίνει αγωνιστικό ραντεβού στην Ομόνοια. 

Η κινητοποίηση θα αποτελέσει «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει για την Τετάρτη, 15 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η ομοσπονδία εργαζομένων έχει προκηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 έως τις 15:00 και συγκέντρωση των υγειονομικών της Αττικής στις 10:30 στο υπουργείο Υγείας. 

Σε εικοσιτετράωρη απεργία θα προχωρήσουν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια Πέμπτη και Παρασκευή λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ. Οι λιμενεργάτες, που δηλώνουν αντίθετοι σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των άλλων δημόσιων λιμανιών της χώρας, θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στις 11:00 έξω από το υπουργείο Εργασίας. 

Επιπλέον, την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.

Σε πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ οι τράπεζες θα κατεβάσουν ρολά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενοι για την κυοφορούμενη κυβερνητική απόφαση να συρρικνώσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα και να κλείσει ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας. 

Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό

Μετ’ εμποδίων θα γίνουν οι μετακινήσεις, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι εργαζόμενοι, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα αποφάσισαν ολιγόωρες στάσεις εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που επιθυμεί να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια. 

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το μετρό θα εκτελεί δρομολόγια μετά τις 8 το πρωί, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 11 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο τραμ, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις. 

Σημειώνεται ότι οι συρμοί του Μετρό θα φτάνουν μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς από το σταθμό αυτό μέχρι το αεροδρόμιο το δίκτυο ελέγχεται από τον ΟΣΕ.
http://www.newsbeast.gr/

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Να ακουστούν βογγητά όχι από τις πλατείες, αλλά από τα βόρεια προάστια»


Παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση των εχόντων

Να φορολογηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες, ζήτησε επιτακτικά στο ΚΤΕ Οικονομικών ο Γρηγόρης Νιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ώρα «να ακουστούν βογγητά όχι από τις πλατείες, αλλά από τα βόρεια προάστια».

Νωρίτερα, ο Σήφης Μιχελογιάννης είχε προτείνει να μην πειραχτούν επιδόματα σπουδών και παιδείας και να μην πειραχτεί η επιδότηση ενοικίου.

Στις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων αναφέρθηκε και η Σούλα Μερεντίτη η οποία ανέφερε ότι «οι πλατείες γεμίζουν από αγανάκτηση και δεν απαντιέται αυτή η αγανάκτηση με σποτ. Το μεσοπρόθεσμο πρέπει να είναι δίκαιο».

«Ο απολογισμός είναι ειλικρινής όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο», 'έλεγε ο Πάρις Κουκουλόπουλος προσθέτοντας πως «η πολιτική δεν ασκείται σε κενό. Αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Η αλήθεια σήμερα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.
http://www.newsbeast.gr/

Δ. Καρύδης: Να κοπούν στο μισό τα βουλευτικά προνόμια


Βουλευτές λαμβάνουν μέχρι και 4 συντάξεις!

Να μειωθούν στο 50% τόσο οι αποδοχές, όσο και οι διάφορες διευκολύνσεις που απολαμβάνουν οι βουλευτές, πρότεινε ο Δημήτρης Καρύδης μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών.

Ενέταξε δηλαδή στην πρότασή του όχι μόνο τη βουλευτική αποζημίωση, αλλά και τα διάφορα ποσά που καταβάλλει η Βουλή για λογαριασμούς τηλεφώνων, έξοδα συντήρησης γραφείου κλπ.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε το κάθε μέλος του κοινοβουλίου να επιλέγει μόνο μία σύνταξη.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει πρώην μέλος της Βουλής που λαμβάνει όχι μία ούτε δύο, αλλά τέσσερις (!) συντάξεις.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/182416/d-karudis-na-kopoun-sto-miso-ta-vouleutika-pronomia/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ...13 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ


Αθήνα, 7 Ιουνίου 2011
1998 - 2011
13 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ
ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 και ώρα 19.30
για να πούμε όλοι μαζί ΑΝΤΙΟ στα 13 χρόνια που ζήσαμε
στο σπίτι αυτό, τα 26 παιδιά μας και εμείς
 
Λόγω οικονομικών δυσκολιών «Το χαμόγελο του Παιδιού» αδυνατεί να παραμείνει στο σπίτι μας στη Νίκαια και έτσι τα 26 παιδιά μας θα μείνουν στο νέο μας ιδιόκτητο σπίτι στο Μοσχάτο. Εάν είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία του σπιτιού μας στη Νίκαια, θα μπορούσαμε στο καινούριο σπίτι στο Μοσχάτο να στεγάσουμε 25 ακόμα παιδιά, που η απομάκρυνσή τους από το σπίτι τους κρίνεται επιβεβλημένη από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Λίγα λόγια για το Σπίτι που αποχαιρετούμε στη Νίκαια και το σπίτι που θα μας υποδεχτεί στο Μοσχάτο
Νίκαια, Απρίλιος 1998«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανοίγει τα φτερά του σε μια ήσυχη γειτονιά της Νίκαιας. Ο Δήμος Νίκαιας εκμίσθωσε και παραχώρησε στον Οργανισμό μας ακίνητο επί των οδών Αργυρουπόλεως 9 & Ανω Τζουμαγιάς, για να αξιοποιηθεί και να καλύψει τις ανάγκες μας. 

Ξεκινήσαμε δειλά και δημιουργήσαμε έναν χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων, με τη βοήθεια των συνεργείων του Δήμου αλλά και πολλών ιδιωτών. Ο χώρος διαμορφώθηκε σταδιακά. Στην αρχή στεγάστηκε η Κοινωνική Υπηρεσία, η Γραμμή SOS 1056 και η Τράπεζα Ειδών, όπου συγκεντρώνονταν είδη για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών μας και οικογενειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα διαβίωσης. Το υπόλοιπο κτίριο διαμορφώθηκε κατάλληλα για τη διαμονή παιδιών. Αρχικά το play room, η τραπεζαρία, η κουζίνα και μετά τα υπνοδωμάτια.

Νίκαια, Δεκέμβριος 1998Στο σπίτι μπήκαν τα πέντε πρώτα παιδιά μας! Οι χώροι ζωντάνεψαν. Παιδικές φωνές, χαμόγελα και αγωνίες ξεκίνησαν όλα με μία διάθεση αγάπης και φροντίδας. Σιγά σιγά το ένα παιδί διαδέχτηκε το άλλο και σε μικρό χρονικό διάστημα γίναμε μία μεγάλη πολύτεκνη οικογένεια με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας.

Νίκαια, Οκτώβριος 2007Ο Δήμος Νίκαιας λόγω οικονομικών δυσκολιών σταμάτησε να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και όλα πλέον επιβάρυναν «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα, Αποχαιρετούμε το σπίτι μας στη Νίκαια, μετά από 13 χρόνια, λόγω των τεράστιων οικονομικών υποχρεώσεων του συγκεκριμένου χώρου. Αφήνουμε πίσω μας 13 χρόνια ζωής. Αφήνουμε τη ζεστή «αγκαλιά» του σπιτιού μας στη Νίκαια, τη γειτονιά μας, τους φίλους μας, τους δασκάλους μας............

Είμαστε όμως ευτυχείς γιατί ένα νέο, υπέροχο σπίτι μας περιμένει στο Μοσχάτο, έτοιμο να ανοίξει την αγκαλιά του στα 26 παιδιά μας. Το νέο μας σπίτι στο Μοσχάτο ξεκίνησε μετά από δωρεά ενός ακινήτου από ιδιώτη, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το συγκεκριμένο οίκημα, κατεδαφίστηκε και χάρη στα GOODY'S με το ARGOUDAKI το 2008, το LIMMAT FOUNDATION και την Τεχνική εταιρεία ΕΜΒΑΤΗΣ Α.Ε., ξεκίνησε η ανέγερση του νέου σπιτιού, που άμεσα θα είναι έτοιμο!
 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» Νίκαια
Τηλ. 2104256040 - Fax 2104256070



http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newid=778