Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μ. Βαρβιτσίωτη για τη «Λειτουργία Κέντρου Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού»


Πέμπτη,2 Ιουνίου 2011


Η μόνη αναστάτωση που υπάρχει, αγαπητέ συνάδελφε, κ. Βαρβιτσιώτη, είναι η αναστάτωση, την οποία προκαλεί η Αντιπολίτευση, με πρώτη και καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος, για τη δημιουργία του οποίου και εσείς, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις - όπως δεν θα κουραστώ να τονίζω - έχουμε απόλυτη ευθύνη.
Όλες. Όλες. Όλες οι υπάρχουσες στο παρελθόν αν σας διευκολύνει, κ. Γεωργιάδη. Όλες, πάντως, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Λοιπόν, όσον αφορά το φράχτη, ποτέ δεν κατηγόρησα τη Νέα Δημοκρατία ή κανέναν από την Αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις, οι οποίες υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση επί της ουσίας, γιατί στην πραγματικότητα με υπεράνθρωπες προσπάθειες εργαζόμαστε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να ξεπεράσουμε όλες τις διοικητικές αγκυλώσεις, όλες τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του.

Όσον αφορά την ουσία της ερώτησής σας, δηλαδή τα Κέντρα Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής στο παλαιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρώτα απ’ όλα, υπενθυμίζω ότι δεν πρόκειται περί καινούριας προσπάθειας, δεν πρόκειται περί καινούριας επιλογής, δεν πρόκειται περί νέων μελλοντικών έργων. Πρόκειται περί παλαιών Κέντρων, τα οποία λειτουργούσαν εκεί μέχρι τώρα υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Αστυνομίας. Το νέο Κέντρο στο Αεροδρόμιο, το οποίο λειτουργεί από το 2002, δηλαδή 9 χρόνια τώρα, σε κτίρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Αστυνομίας, μαζί με άλλες εγκαταστάσεις της Αστυνομίας δίπλα, μαζί με εγκαταστάσεις του Στρατού.  Και το παλαιό κτίριο, λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια από τη στιγμή της αποχώρησης των αμερικανικών βάσεων, στις εγκαταστάσεις εκεί, όπου ήταν τα κρατητήρια της Ασφάλειας και στη συνέχεια ήταν κρατητήρια των Αλλοδαπών. Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση νέου έργου.

Ταυτόχρονα,  υπήρξε η συνοδευτική δήλωση από την Κυβέρνηση ότι ακριβώς επειδή στο συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει η προοπτική και ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση συνολικά της περιοχής με τα νέα αναπτυξιακά έργα που θα γίνουν, όποια από αυτά χρειαστούν να μεταστεγαστούν, θα μεταστεγαστούν σε άλλες Υπηρεσίες της Αττικής.

Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε εκείνη την ημέρα, την οποία βεβαίως σκοπίμως και με πολύ έξυπνο τρόπο η Νέα Δημοκρατία , κυρίως, αλλά και τα άλλα κόμματα επιχείρησαν να δημιουργήσουν αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα, τι ήταν. Ήταν ότι τα υπάρχοντα κέντρα,  συν όποια άλλα πρόκειται να δημιουργηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, περιέρχονται στην ευθύνη της νέας Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο.

Επιπλέον, εκείνο το οποίο θέλω επίσης να σημειώσω είναι ότι ακριβώς, η πρότασή μας δεν είναι να μεταφέρουμε μετανάστες από τη μια πλευρά στην άλλη, αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας που είναι πρόβλημα σοβαρότατο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.  Δεν είναι για την Α’ Αθήνας, τη Β’  Αθήνας, τον Έβρο ή την Ηγουμενίτσα. Είναι για ολόκληρη τη χώρα.

Για να το λύσουμε όμως το θέμα αυτό,  δεν αρκεί μόνο να αποτρέψουμε εκείνους, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στο μέλλον. Αυτό το κάνουμε με συγκεκριμένη πολιτική, με ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται ούτε ως Γη της Επαγγελίας, ούτε ως χώρος ασφαλούς διελεύσεως για την Ευρώπη.

Όσον  αφορά όμως στους υπάρχοντες παράνομους μετανάστες εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο τρόπος τον οποίο υποστηρίζουν ορισμένοι άλλοι συνάδελφοι,  όπως για παράδειγμα ο ΛΑ.ΟΣ,  να τους επιτρέψουμε να φύγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Γιατί αυτόματα θα σημάνει την επόμενη ώρα, όχι την επόμενη μέρα, την επόμενη ώρα, αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη του Schengenκαι από την οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε λοιπόν να λύσουμε το θέμα των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Εάν εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια μαγική ράβδος να τους εξαφανίσουμε, εγώ δεν την βλέπω αυτή.

Άρα ως εκ τούτου χρειαζόμαστε να μοιραστούμε την ευθύνη, την ευθύνη της ασφαλούς αποχώρησης, είτε με προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού   είτε απέλασης. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε χώρους κράτησης. Χωρίς χώρους κράτησης, λύση δεν υπάρχει.

Δευτερολογία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι προφανές ότι εκείνο που χρειάζεται περισσότερο από όλους είναι η υπευθυνότητα. Υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση ενός ακανθώδους θέματος το οποίο επαναλαμβάνω δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά την Ευρώπη.

Θέλω να πω ότι λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί  ακούγοντας τον κ. Βαρβιτσιώτη αντιλαμβάνομαι  ότι δεν είναι θέμα  προθέσεων αλλά θέμα γνώσεων.

Τι σημαίνει αυτό. Η πιο ισχυρή πολιτική μετανάστευσης προϋποθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς παροχής Ασύλου. Και οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί Ασύλου προϋποθέτουν κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής. Γιατί; Γιατί στα κέντρα πρώτης υποδοχής πρέπει να γίνεται το screening, η διακρίβωση των πραγματικών στοιχείων, η δακτυλοσκόπηση, η διερεύνηση  για τον αν ο μετανάστης είναι οικονομικός μετανάστης που λέει ψέματα  ή  αν είναι από χώρες που δικαιούται άσυλο, που δικαιούται καθεστώτος διεθνούς προστασίας  και οφείλουμε να του το δώσουμε. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι αυτόματες, να είναι γρήγορες, να είναι ταυτόχρονες. Να γίνεται αμέσως η διακρίβωση, αν έχει    δικαίωμα ασύλου να το πάρει αμέσως και όχι να περιφέρεται επί τρεισήμισι χρόνια στους δρόμους  της Αθήνας με ροζ χαρτάκια. Όσοι όμως δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας να περάσουν δίπλα στο κέντρο κράτησης και να μπουν  σε διαδικασία, εντός εξαμήνου το αργότερο, της απέλασης, για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μου λέτε εσείς «γιατί δεν το κάνατε και στον Έβρο». Μα και στον Έβρο  υπάρχουν φυλάκια, και στον Έβρο υπάρχει κοινωνία και στον Έβρο υπάρχουν πολίτες. Και εκεί βεβαίως αντιδρούν, βεβαίως  και εκείνοι έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς, έχουν διαφορετικά οράματα για τις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι κάνει όμως  η Νέα Δημοκρατία. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης  της ίδρυσης της νέας Υπηρεσίας Ασύλου  - το τονίζω και το επαναλαμβάνω αυτό -   η οποία έρχεται να θέσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που απαιτούνται για να σταματήσει η χώρα μας  να καταδικάζεται σε όλα τα διεθνή φόρα, για να μην έχουμε τη ντροπή να επισκέπτεται την  Ελλάδα  για πρώτη φορά η Επιτροπή που διερευνά τα βασανιστήρια  και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών - πράγμα για το οποίο έχω δημόσια πει ότι ως πολιτικός  αλλά και ως δημοκρατικός πολίτης ντρέπομαι – αντί να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση παντού, σε ολόκληρη τη χώρα και επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει αυτή την προσπάθεια.

Ποιο ήταν   το αποτέλεσμα  κύρια Πρόεδρε; Χθες το βράδυ αργά, στο κέντρο Φιλιρίδη που παραχώρησε ο Ελληνικός Στρατός στον Έβρο όπου και επρόκειτο να δημιουργήσουμε κέντρο κράτησης, όπως είχαμε ανακοινώσει και όπως υποχρεούμαστε να το κάνουμε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, κάποιοι είχαν την έμπνευση του εμπρησμού και έκαψαν πέντε κτίρια.  

Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτό; Ήταν στην πραγματικότητα η υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας. Αυτό ήταν. Ήταν η απαξίωση της περιουσίας του ελληνικού λαού. Γιατί είναι περιουσία του ελληνικού λαού.

Και είναι επιλογή που δυναμιτίζει την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Γιατί το πρόβλημα των μεταναστών δεν είναι πρόβλημα  ούτε του Έβρου, ούτε της Αθήνας, ούτε της Β’ Αθηνών, ούτε της Ηγουμενίτσας.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω την επιλογή των τοπικών αρχών της Ηγουμενίτσας, της Θεσπρωτίας, όπου βρισκόμουν χθες, του δημάρχου της πόλης, οι οποίοι όχι μόνο αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνουμε για να μετακινηθούν οι μετανάστες οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας -και θα μετακινηθούν όλοι μαζί με τον καταυλισμό που βρίσκεται εκεί - αλλά αποδέχτηκαν τη λειτουργία ενός κέντρου Πρώτης Υποδοχής ή Κράτησης, όποιο κι αν είναι αυτό στην περιοχή τους. Είναι μάλιστα στην αναζήτηση του συγκεκριμένου χώρου.     
Όσον αφορά το Ελληνικό, για να επανέλθουμε. Δεν ανακοινώσαμε ότι θα φτιάξουμε κανένα καινούργιο κέντρο.

Όπως σας εξήγησα ανακοινώσαμε ποια κέντρα θα λειτουργούν υπό την ευθύνη της νέας υπηρεσίας. Αυτά τα κέντρα λειτουργούν, ούτως ή άλλως,  στο Ελληνικό και τα δύο.   Ανακοίνωση για κλείσιμο κέντρου,  έστω και με δυνατότητες κράτησης για σαράντα άτομα δεν μπορώ να κάνω. Γιατί δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το κάνει. Έκανα όμως, μια τροποποίηση στην ανακοίνωσή μου. Ανακοίνωσα  ότι όχι μόνο θα υπάρχει αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης στο υπάρχον κρατητήριο, στο κέντρο κράτησης αλλά το άλλο θα μετατραπεί σε κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Δηλαδή θα αναβαθμιστεί. Δηλαδή θα έχει υπηρεσίες  διοικητικές. Δηλαδή, εκεί θα γίνεται καταγραφή, δακτυλοσκόπηση, έρευνα, θα υπάρχουν διερμηνείς, ψυχολόγοι κ.λ.π.

Σε αυτό αντιδράτε κ. Βαρβιτσίωτη. Και αντιδράτε  γιατί δεν θελήσατε να διαβάσετε, να μελετήσετε, να προσέξετε  και κυρίως να ενημερωθείτε όχι μόνο για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική. 


Κύριε Βαρβιτσιώτη, όσο παίρνετε το λόγο τόσο επιβαρύνετε τη θέση σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αποκαλύπτετε του λόγου το αληθές, του δικού μου λόγου το αληθές. Τι εννοώ. Αναφερθήκατε στην ανακοίνωση ότι δεν έχει προχωρήσει η πλήρωση της θέσης του επικεφαλής της Αρχής προσφυγών. Αυτή είναι η τρίτη ανακοίνωση για την πλήρωση των θέσεων που έγινε, και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει τελειώσει η διαδικασία και είμαστε στη φάση του ορισμού.

Όσον αφορά αυτό το θέμα το οποίο συζητάμε, δηλαδή του Διευθυντού της νέας Υπηρεσίας των κέντρων Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής, έχει ήδη οριστεί, μετά από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται με ταχύτατο μάλιστα ρυθμό,  η κ.  Μαρία Σταυροπούλου – Περιφερειακή Διευθύντρια σήμερα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Ρώμη, για τα αντίστοιχα κέντρα και για τη μετανάστευση.  Όσον αφορά την Υπηρεσία Ασύλου έχει ήδη ανακοινωθεί κι έχει ήδη οριστεί ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και γνώστης θεμάτων ασύλου. Αυτά όμως έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Γι’ αυτό αναρωτιέμαι.

Εγώ δεν οφείλω να τα διαβάζω, γιατί με τη δική μου έγκριση ανακοινώνονται, αλλά κάποιοι πρέπει να τα διαβάζουν.

http://www.cpapoutsis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου