Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Τράπεζα: «Είμαστε ένα σοκ μακριά από την κρίση» Αύξηση τιμών 70% σε σιτάρι και καλαμπόκι μέσα σε ένα χρόνο

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), Ρόμπερτ Ζέλικ, προειδοποίησε πως αρκεί ένα σοκ για να εκραγεί μία νέα παγκόσμια κρίση, μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε κοινή σύσκεψη ΠΤ-ΔΝΤ.

Ανάφερε, δε, τις τιμές των τροφίμων σαν την βασική απειλή για τις φτωχές χώρες που κινδυνεύουν να "χάσουν μία ολόκληρη γενιά".
Στο μεταξύ, οι οικονομικοί ηγέτες του G20 υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια στις νέες κυβερνήσεις της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Ο Ζέλικ δήλωσε πως αυτή η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας. "Η κρίση στη Μ.Ανατολή και τη Β. Αφρική υπογραμμίζει πως πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμπεράσματα της τελευταίας μας έκθεσης για την παγκόσμια ανάπτυξη σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών, την δικαιοσύνη και την απασχόληση" τόνισε.
Επίσης, κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα να δράσει γρήγορα ώστε να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην περιοχή.
Σημειώνεται πως στην συνάντηση της Ουάσινγκτον συζητήθηκε η αναταραχή στην Μ. Ανατολή, η υψηλή ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μεταξύ α' τριμήνου 2011 και α' τριμήνου 2010 οι τιμές αυξήθηκαν ως εξής στα κάτωθι αγροτικά προϊόντα: καλαμπόκι 74%, σιτάρι 69%, φοινικέλαιο 55%, σόγια 36%, κρέας 30% και ρύζι -2%.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου