Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μηδαμινή η απορρόφηση των ευρωπαϊκών αλιευτικών κονδυλίων από την Ελλάδα...

...παραδέχεται η Επίτροπος Αλιείας
Μαρία Δαμανάκη

Της Όλγας Σαράφη

«Η εφαρμογή του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013 στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) δυστυχώς έχει καθυστερήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2010, οι πραγματικές πληρωμές ανέρχονταν μόλις στα 5.600.000 ευρώ, δηλ. μόλις 2% των συνολικών κονδυλίων του Ταμείου, που πρόκειται για ελάχιστο ποσοστό. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση οφείλεται κυρίως σε προβλήματα που αφορούν την οργάνωση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, σε καθυστερήσεις σημαντικών μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων και στη χρηματοπιστωτική κρίση κυρίως όσον αφορά τον άξονα σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία και την αλιεία εσωτερικών υδάτων» ανέφερε η Ελληνίδα Επίτροπος για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην απάντησή της, η αρμόδια Επίτροπος ανέφερε ότι η εφαρμογή του ΕΤΑ δυστυχώς δεν έχει φτάσει ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς...
 πιστοποιημένες ενδιάμεσες πληρωμές που αποστέλλουν τα κράτη μέλη στην Ευρ. Επιτροπή ανέρχονται μόλις στο 5% της συνολικής χορήγησης κονδυλίων. Ωστόσο, λίγο πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2009, 18,2% των συνολικών κονδυλίων αφιερώθηκε σε συγκεκριμένα προγράμματα. Τα αίτια της κατάστασης αυτής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθυστερημένη εφαρμογή του Κανονισμού για το Ταμείο, την αργοπορημένη υιοθέτηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων - σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιχειρησιακά προγράμματα υιοθετήθηκαν μόλις στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 - και τις συνέπειες της κρίσης που χτύπησε και τον αλιευτικό τομέα. Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στη σύσταση προγραμμάτων διαχείρισης και ελέγχου, η έγκριση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την αποστολή πληρωμών.
Επιπρόσθετα, η κα Δαμανάκη τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικά κονδύλια στη διάθεσή τους, τα οποία έχουν κατανεμηθεί με διαφορετικό τρόπο στους άξονες του ΕΤΑ και κατά συνέπεια το μέγεθος της απορρόφησης δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί. Ωστόσο, οι χώρες που έχουν καλύτερα συστήματα για τον έλεγχο και τη συμμόρφωση και διαθέτουν όλα τα εργαλεία μπορούν με πιο εύκολο τρόπο να αξιοποιήσουν τα κονδύλια. Αντίθετα, οι Μεσογειακές χώρες, οι χώρες του Νότου, και ειδικότερα η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, για την αποτελεσματικότερη επίλυση των οποίων, η Ευρ. Επιτροπή είναι διατεθειμένη να καταβάλει προσπάθειες απλούστευσης των κανόνων και για τον λόγο αυτόν υπάρχει και γραμμή χρηματοδότησης στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε τα κράτη μέλη να διευκολύνονται στην απορρόφηση των κονδυλίων.
«Αποφασίσαμε ότι ο Κανονισμός για τη Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την 1η Ιουνίου και δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι ενήμερες ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοσθεί ο Κανονισμός χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διατάξεις για τα ειδικά εργαλεία, που είναι πολύ βαριά για το περιβάλλον, πρέπει να εφαρμοσθούν. Από πλευράς μας θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που δίνει ο Κανονισμός για το Ταμείο για να παρέχουμε κονδύλια για την αποζημίωση. Αυτό αφορά και τις βιντζότρατες και τις τράτες και οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο. Θα πρέπει να υπάρξουν παραδείγματα συμμόρφωσης κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια χρηματοδότησης για να τους δώσουμε την ευκαιρία να βελτιώσουν τα εργαλεία τους και να βελτιώσουν την επιλεξιμότητα των εργαλείων που χρησιμοποιούν», υπογράμμισε η Επίτροπος Δαμανάκη. 
 
http://press-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου