Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ "ΚΡΥΒΟΥΝ" ΤΟ ΧΡΟΝΟ


Πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ, «κρύβουν» το χρόνο από την εφορία, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, έμποροι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα η φορολόγησή τους θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό των 9 δις ευρώ αντιστοιχεί στο 3,8% του ΑΕΠ και θα αρκούσε για να καλύψει περισσότερο από το 1/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την περίοδο 2010-2014. Και τα έξι από τα 9 δις ευρώ κάνουν «φτερά» επειδή κάποιοι «εξυπνάκηδες» φοροδιαφεύγουν…
Ο εντοπισμός και η φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων είναι προϋπόθεση για τη μείωση του ελλείμματος κατά... 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2014, όπως προβλέπει η συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη.
Για τον περιορισμό του φαινομένου, η Εθνική προτείνει μία σειρά μέτρων όπως η άμεση επιβολή ποινών και δημοσίευση ονομάτων σημαντικών περιπτώσεων αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής, προληπτικό έλεγχο της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών, δειγματοληπτική άσκηση φορολογικών ελέγχων σε κατηγορίες ατόμων με υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα αλλά χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα ενώ για την αξιοπιστία των φοροελεγκτών προτείνεται η εισαγωγή συστήματος προαιρετικού ελέγχου.
Επίσης σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχει συσσώρευση δηλώσεων στο επίπεδο του αφορολόγητου ορίου τόσο για τους μισθωτούς (12.000 ευρώ) όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι φορολογούμενοι με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και μισθωτοί δηλώνουν κατά μέσο όρο εισόδημα 25.000 ευρώ.
Εν τω μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες υπαλλήλων για ανείσπρακτα χρέη απο τις εφορίες, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράϊκου. Αφορμή για την έρευνα, που ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παρασκευά Αδάμη, στάθηκε η υπόθεση Βοσκόπουλου.



http://alepounews.blogspot.com/2010/05/blog-post_4300.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου