«Mέτρον άριστον»... και στον καφέ!
Μια έρευνα καρδιολόγων της 1ης Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ικαρίας, δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από υπέρταση, αν καταναλώνουν καφέ με μέτρο (ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα), υπάρχει περίπτωση να δουν βελτιώσεις στην κατάσταση των αρτηριών τους, όσον αφορά στην ικανότητα των τελευταίων να διαστέλλονται και να έχουν ελαστικότητα, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιοπάθειας.
Η έρευνα συντονίστηκε από τη δρα Χριστίνα Χρυσοχόου και την εποπτεία είχε ο διευθυντής της κλινικής, καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης. Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2009, σε μια ομάδα 343 ανδρών και 330 γυναικών ηλικίας 65 - 100 ετών, όλων κατοίκων της Ικαρίας. Το νησί επιλέχθηκε λόγω του μεγάλου προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού του, καθώς οι κάτοικοι άνω των 90 ετών ξεπερνούν σε αριθμό τον μέσο όρο.
Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν, ιδιαίτερα, την επίπτωση του καφέ στην καρδιολογική υγεία των κατοίκων, με δεδομένο αφενός ότι η κατανάλωσή του είναι συχνή στον ελληνικό πληθυσμό, και αφετέρου ότι μέχρι τώρα στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί αντικρουόμενες διαπιστώσεις σχετικά με την επίδρασή του στην καρδιοαγγειακή υγεία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν, ιδιαίτερα, την επίπτωση της καθημερινής κατανάλωσης καφέ σε 235 κατοίκους της Ικαρίας που είχαν υπέρταση, σε συνδυασμό με τις λοιπές διατροφικές συνήθειές τους. Έτσι, κατέληξαν με βεβαιότητα στη διαπίστωση, ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ έχει επωφελή επίδραση στην κατάσταση των αρτηριών. Η ευεργετική αυτή επίδραση αποδίδεται από τους ερευνητές στις χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ, ειδικά στον ελληνικό παραδοσιακό καφέ, που περιέχει υψηλής ποσότητας διτερπένια.
Εξάλλου, το καφεϊκό οξύ φαίνεται να βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία, μειώνοντας την οξείδωση. Επιπλέον, άλλες θρεπτικές ουσίες σε μικρές ποσότητες, που επίσης περιέχονται στον καφέ, όπως τα φλαβονοειδή, το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη Ε κ.α., συνεισφέρουν στην επωφελή δράση του καφέ, κυρίως χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
πηγή: ΑΠΕ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=169141&cid=15