Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ορθοπεταλιές #23 - Πεταλιές με 1.141 κοινόχρηστα ποδήλατα σε 19 δήμους

Η ΦΩΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ..ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΙΟΚΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
Ποδήλατα. Πολλά ποδήλατα. Κόκκινα. Κίτρινα. Πράσινα. Μπλε. Στα Ιωάννινα, στη Ν.Σμύρνη, στην Καβάλα, στο Μαρούσι. Kαι αλλού. Δεκαεννιά πόλεις σε όλη την Ελλάδα - έπονται κι άλλες σύντομα - διαθέτουν σήμερα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Σαν τα δημοφιλή του Παρισιού και του Λονδίνου.
Συνολικά 1.141 ποδήλατα , τα οποία μπορεί κανείς τα νοικιάσει για λίγη ώρα, βρίσκονται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους. Δεν τα λες και λίγα. Μέχρι πρότινος στη χώρα μας τα ποδήλατα ήταν...εξόριστα στα πεζοδρόμια ή κλειδωμένα στις αποθήκες, και το αυτοκίνητο ο απόλυτος κυρίαρχος των δρόμων. Φαίνεται όμως ότι κάτι αλλάζει.

Η αλλαγή που έχει συντελεστεί στις 19 πόλεις της Ελλάδας, και μάλιστα μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, μόνο ελπίδα μπορεί να σκορπίσει. Οι δημοτικές αρχές με τη βοήθεια της χρηματοδότησης από το "πράσινο ταμείο" του ΥΠΕΚΑ πήραν την απόφαση να κάνουν πιο «πράσινες» τις πόλεις τους. Έτσι, δίνουν την ευκαιρία στους δημότες και τους επισκέπτες τους να μετακινούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με ποδήλατο. Αυτό σημαίνει μειωμένοι ρύποι στην ατμόσφαιρα και λιγότερος θόρυβος. Συνεπώς καλύτερο περιβάλλον.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η εγκατάσταση των συστημάτων κοινόχρηστων ποδηλάτων έχει γίνει από δύο ελληνικές εταιρείες. Στους μισούς δήμους τα έχει εγκαταστήσει η μία και στους άλλους μισούς η άλλη. Ο υγιής ανταγωνισμός δηλαδή κάνει…ποδηλατικά θαύματα! Συγκεκριμένα η εταιρεία Cyclopolis (www.cyclopolis.gr) έχει εγκαταστήσει συστήματα σε 9 πόλεις. Διαθέτουν 37 σταθμούς και 441 ποδήλατα. Αντίστοιχα, η εταιρεία Βrainbox (www.easybike.gr) έχει εγκαταστήσει συστήματα μίσθωσης "easybike" σε 10 πόλεις με 700 ποδήλατα και 47 σταθμούς. Eίναι δε η πρώτη εταιρεία που προχώρησε προ τριετίας σε εγκατάσταση  συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ελλάδα. 


ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ 
 http://www.tanea.gr/opinions/blogs/article/5027797/orthopetalies-23-petalies-me-1-141-koinoxrhsta-podhlata-se-19-dhmoys/