Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Κόντρα για την Εταιρία του παραλιακού μετώπου

Το πενταμελές ή επταμελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε., η σύσταση της οποίας προβλέπεται από το σχέδιο νόμου περί «διαμόρφωσης φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος» που βρίσκεται σε διαβούλευση, περιμένει η αγορά.

Κυρίως περιμένει να διαπιστώσει αν το διοικητικό συμβούλιο θα εργάζεται αμισθί, όπως δεσμεύτηκαν δημοσίως προ διμήνου ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης.

Με βάση το σχέδιο νόμου, η συγκεκριμένη εταιρεία θα αναλάβει την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου.

Το σχέδιο για ίδρυση της εταιρείας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνο από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και από δημοτικούς φορείς, οι οποίοι θεωρούν πως επιδιώκεται η απομάκρυνσή τους από τις διαδικασίες αξιοποίησης.

Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αναρωτιούνται, επίσης, γιατί εξαιρέθηκε από την αρμοδιότητα της «εταιρείας ειδικού σκοπού» το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, και συγκεκριμένα το τμήμα Κερατσίνι - Ελευσίνα.

Εκτός και αν σχεδιάζεται η δημιουργία πολλών «εταιρειών ειδικού σκοπού» με πολλά διοικητικά συμβούλια, προσωπικό και νομικούς συμβούλους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως η δημιουργία μιας ακόμα εταιρείας, την ώρα που στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η ενίσχυση υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να στηρίξουν τις μεγάλες επενδύσεις, απλώς θα ενισχύσει τη γραφειοκρατία.

Τον κίνδυνο εμπλοκής ώριμων επενδύσεων εξαιτίας της ενοποίησης υπό την ομπρέλα της «εταιρείας ειδικού σκοπού» επισημαίνουν κάποια άλλα στελέχη των ΟΤΑ.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη αποδοχή για την επένδυση του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φάληρο (Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή).

Ο κ. Ευθυμίου φοβάται πως «η έναρξη ενός νέου και συνολικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της περιοχής από το ΣΕΦ Πειραιά μέχρι το Σούνιο θα εμπλέξει το ώριμο έργο του Φαληρικού Όρμου σε χρονοβόρες διαδικασίες και στις ειδικές απαιτήσεις και δυσκολίες της κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ουσιαστικά η αναπόδραστη εξέλιξη του έργου στον Φαληρικό Όρμο και να χαθούν πολύτιμοι πόροι του ΕΣΠΑ, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν».

Ακόμα πιο αιχμηρή είναι η πρώην γενική επιθεωρήτρια περιβάλλοντος Μαργ. Καραβασίλη (σήμερα είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη).

Η κ. Καραβασίλη υποστηρίζει πως «στην πραγματικότητα η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπορεί να παρεμβαίνει στο παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας ένα άβατο, ερήμην του καθ’ ύλην αρμόδιου Οργανισμού Αθήνας, ο οποίος ανήκει στο ΥΠΕΚΑ, πέραν κάθε υφιστάμενης νομοθεσίας, στις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, στο Ν. 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος, σχετικά νομοθετήματα για την προστασία της ζώνης αιγιαλού-παραλίας, κ.λπ., πέραν ακόμη της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά κυρίως και πέραν των επιταγών του Συντάγματος σχετικά με την παραλία (κοινόχρηστοι χώροι δημόσιου συμφέροντος), που αποτελεί δημόσιο αγαθό».

Στελέχη του Οργανισμού Αθήνας, πάντως, έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες πως η ίδρυση της εταιρείας δεν δημιουργεί εμπόδια στον σχεδιασμό για την Αττική. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, όμως, αγνοείται εδώ και περίπου έναν χρόνο και σίγουρα θα μεταβληθεί, με βάση τον σχεδιασμό της «εταιρείας ειδικού σκοπού».

Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί, αλλά αποσύρθηκε όταν προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ του Οργανισμού Αθήνας και της τότε κυβέρνησης. Έκτοτε αναζητείται...