Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
∆ΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
 ∆ΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
     Αρ.πρωτ.: 32702
     Αρ.πρωτ.: 63940
6 ∆εκεµβρίου 2012
ΠΡΟΣ:
     Πρόεδρο Ελληνικής Κυβέρνησης κύριο Αντώνη Σαµαρά
Η ανάπλαση του παραλιακού µετώπου στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα αποτελεί ώριµο και αυτοτελές έργο που πρέπει άµεσα να υλοποιηθεί
Αξιότιµε κύριε Πρόεδρε,
Η παραλιακή ζώνη στο Φαληρικό µέτωπο, από ΣΕΦ έως Ιππόδροµο, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του ∆ήµου Μοσχάτου- Ταύρου και της Καλλιθέας αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή θέµα στρατηγικής σηµασίας. Με το έργο της ανάπλασης και αξιοποίησης της έκτασης θα αρθεί η αποµόνωση της Αθήνας από τη φυσική της διέξοδο που είναι η θάλασσα.
Οι πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παραλιακή ζώνη είναι συµβατές µε όλες τις αποφάσεις της πολιτείας και άλλων αρµοδίων κεντρικών φορέων που προσδιορίζουν την περιοχή ως δηµόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισµού και πολιτισµού µε την ταυτόχρονη υλοποίηση των συγκοινωνιακών και αντιπληµµυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
Το συγκεκριµένο έργο της ανάπλασης της περιοχής, από το ΣΕΦ έως τον
Ιππόδροµο, αποτελεί έργο πλήρους τεχνικής ωριµότητας καθώς έχει εκπονηθεί στρατηγική µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως, επίσης, και σχέδιο Π∆ Σχεδιασµού που έχει υπογραφεί από όλους τους συναρµόδιους υπουργούς εκτός του Υπουργών Οικονοµικών και του Υφυπουργού Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, η χρηµατοδότηση του έργου έχει προβλεφθεί καθώς για το πρόγραµµα ανάπλασης έχει εκδοθεί η υπ. αριθµ. 27055/ΕΥΣ 3266/15-6-2012 απόφαση εκχώρησης του Υπουργού Ανάπτυξης προς το ΠΕΠ Αττικής για το ποσόν των 290.000.000 €. Παράλληλα, έχει εκδοθεί ανάλογη πρόσκληση µε τελικό δικαιούχο την ΕΤΑ∆ ΑΕ για το ποσόν των 110.000.000€ ενώ για τα έργα υποδοµής αναµένεται εντός του έτους η έκδοση νέας πρόσκλησης από την ΕΥ∆ ΠΕΠ Αττικής ύψους 150.000.000 €. 
Είναι σηµαντικό να επισηµανθεί ότι η εκπόνηση της µελέτης και η σύνταξη των τευχών ∆ηµοπράτησης χρηµατοδοτήθηκε από το Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος µε την καθοριστική συµβολή του διάσηµου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέντζιο Πιάνο ο οποίος έχει και την ευθύνη του άλλου µεγάλου έργου, της κατασκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που ήδη υλοποιείται στο χώρο του πρώην Ιππόδροµου.
Το συγκεκριµένο έργο αποτελεί στρατηγικής σηµασίας παρέµβαση για την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου αφού αποτελεί τη µοναδική έκταση για να αποκτήσει συνολικά η Αθήνα πρόσωπο προς τη θάλασσα.
Η κοινωνική αποδοχή του συγκεκριµένου σχεδιασµού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πιο συγκεκριµένα, το master plan της ανάπλασης έχει παρουσιαστεί και έχει αποτιµηθεί θετικά από τα ∆ηµοτικά συµβούλια Μοσχάτου- Ταύρου και Καλλιθέας, έχουν γνωµοδοτήσει θετικά φορείς της κεντρικής διοίκησης (ΟΡΣΑ), το Περιφερειακό Συµβούλιο ενώ, τέλος, η οριστική µελέτη Master Plan παρουσιάστηκε στην Επιτροπή περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων στην οποία εκπροσωπηθήκαµε µε τη δική µας συµµετοχή.
Το συγκεκριµένο, λοιπόν, έργο είναι τεχνικά ώριµο, µπορεί να υλοποιηθεί διοικητικά αυτοτελώς, διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει κατακτήσει ισχυρή κοινωνική, πολιτική και τεχνοκρατική αποδοχή. Με βάση όλα τα προηγούµενα θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση του έργου όπως έχει εγκριθεί µε την τελική υπογραφή του νέου Π.∆., να προχωρήσει άµεσα η δηµοπράτηση του και να προβλεφθεί η συµµετοχή του ∆ήµου στο φορέα διαχείρισης του έργου.

Ένα έργο που θεσµικά έχει ωριµάσει και έχει εξασφαλισθεί η χρηµατοδότησή του, θα είναι κοινωνικά άδικο και τεχνοκρατικά ανορθολογικό να ανατραπεί για λόγους ανεξάρτητους της εξέλιξής του.

Κύριε Πρόεδρε,
Είµαστε βέβαιοι ότι θα υποστηρίξετε την άµεση υλοποίηση του µεγάλου αυτού αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου το οποίο θα αναβαθµίσει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και θα σηµατοδοτήσει τη φυσική έξοδο της πόλης προς τη θάλασσα και ένα όνειρο πολλών ετών θα γίνει πραγµατικότητα.
Παραµένουµε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και σε αναµονή της απάντησής σας διατελούµε µε τιµή,
Ο ∆ήµαρχος Μοσχάτου- Ταύρου
Ο ∆ήµαρχος Καλλιθέας
        Ανδρέας Γ. Ευθυµίου
   Κώστας Ασκούνης

 http://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201