Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ρεκόρ μακροβιότητας στην Ικαρία. Ποια είναι τα "μυστικά" της μακροζωίας τους


Μαθήματα μακροβιότητας δίνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας! Την ώρα που το ποσοστό των Ευρωπαίων που συμπληρώνουν και την ένατη (!) δεκαετία της ζωής τους δεν ξεπερνά το 0,1 του συνολικού πληθυσμού, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο!

Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επιστήμονες στην αναζήτηση των μυστικών της μακροζωίας που πιθανόν κρύβει ο τρόπος διαβίωσης των κατοίκων του νησιού. 

Τα… ευρήματα παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο, ο κ.Χρήστος Πίτσαβος, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου, επιμελήτρια στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο.

Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι, θωρακίζουν την καρδιά και τα αγγεία των Ικαριωτών, ενώ καταπολεμούν και την κατάθλιψη των ηλικιωμένων, τόνισαν οι επιστήμονες. Παράλληλα, ανέφεραν ότι η καθημερινή χρήση ελαιολάδου ενισχύει και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενώ στα «μαγικά» συστατικά της μακροβιότητας πρόσθεσαν τη μέτρια κατανάλωση καφέ καθώς και την μεσημεριανή ανάπαυση.

Το θέμα θα αναλυθεί εκτενώς σε συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, στην Ικαρία, από αύριο Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, με θέμα την Επεμβατική καρδιολογία. Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας

Επιπλέον, παρουσίασαν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων παγκοσμίως! Όλες οι παρατηρήσεις των ειδικών συγκλίνουν στον «ιδανικό» τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών καθώς και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Στα πλαίσια των επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ξεκίνησε μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων της Ικαρίας μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Στόχος της μελέτης πέρα της πλήρους ιατρικής εξέτασης είναι και η εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των μεσηλίκων και ηλικιωμένων κατοίκων σε προοπτική παρακολούθηση 10ετίας. Ίσως έτσι αποδειχθεί ότι η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής.

protothema
http://sarotiko.blogspot.com/2011/07/blog-post_8056.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου