Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Attenberg στα Όσκαρ, Μαχαιροβγάλτης ο μεγάλος νικητής της Ακαδημίας Κινηματογράφου


Απλή και χαριτωμένη, αλλά με αρκετές απουσίες και ορισμένα «φάουλ» ήταν η δεύτερη τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με επτά συνολικά βραβεία –ανάμεσά τους ταινίας και σκηνοθεσίας-, ο Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Η Ακαδημία επέλεξε, όμως, ως ελληνική συμμετοχή για τα επόμενα Όσκαρ το Attenberg της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Η τελετή απονομής ξεκίνησε με εικόνες από την περσινή βράβευση του μεγάλου ηθοποιού Θανάση Βέγγου και το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

«Μπορεί να περίμενε και τη χθεσινή μέρα για να φύγει» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Τάσος Μπουλμέτης, ενώ το κοινό χειροκρότησε την ώρα που σκηνές από ταινίες του αγαπημένου πράκτορα Θου Βου έπαιζαν επί της οθόνης.


«Η αποψινή γιορτή επισκιάζεται από τον θάνατο του Θανάση Βέγγου» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, τονίζοντας ότι κανένας άλλος ηθοποιός δεν κατάφερε να εκφράσει με καλύτερο τρόπο «την ψυχή του Έλληνα» και το «αδιάκοπο πηγαινέλα της ύπαρξής του».


Στα της τελετής, οι δύο παρουσιαστές Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Χρήστος Λούλης κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού και έναν καλό ρυθμό στην εκδήλωση, ωστόσο, ηχηρές ήταν οι απουσίες, με σημαντικότερη εκείνη του Γιάννη Οικονομίδη, σκηνοθέτη του Μαχαιροβγάλτη που κέρδισε και τα περισσότερα βραβεία.


Ο Μαχαιροβγάλτης κέρδισε επτά συνολικά βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Σκηνογραφίας, Ήχου.


Πέντε βραβεία απέσπασε η Χώρα Προέλευσης που είχε και τις περισσότερες υποψηφιότητες (συνολικά 11): Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Μοντάζ, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Πρωτότυπης Μουσικής και Μακιγιάζ.


Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απέσπασε, όπως αναμενόταν, η Αριάν Λαμπέντ για το Attenberg, η οποία φανερά αγχωμένη δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να μιλάω ελληνικά σε αυτή την κατάσταση», μόνο και μόνο για να συνεχίσει στα γαλλικά: «Το Attenberg μου άλλαξε τη ζωή».


Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε –σε μία αναπάντεχη εξέλιξη- ο Αργύρης Ξάφης για το Απ’ Τα Κόκκαλα Βγαλμένα. Ο Αργ.Ξάφης ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα, αλλά και τη γυναίκα του Δέσποινα γιατί –όπως είπε- ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι, του λέει μπράβο.


Το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου έλαβε ο Δημήτρης Ήμελλος (Απ’ Τα Κόκκαλα Βγαλμένα) και όχι ο Βαγγέλης Μουρίκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για δύο ταινίες (και μάλιστα όχι για το Attenberg), όπως αναμενόταν.


Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η εξαιρετική Ιωάννα Τσιριγκούλη (Χώρα Προέλευσης), η οποία ευχαρίστησε τους γονείς της γιατί τη βοηθούν, όπως είπε, να βιοπορίζεται.


Το Casus Belli κέρδισε το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας (το βραβείο παρέδωσε στον Γιώργο Ζώη ο Γιώργος Λάνθιμος) και ο σκηνοθέτης το αφιέρωσε «σε όσους αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα σαν αιτία πολέμου και πράττουν αναλόγως).



Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ 

http://sarotiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου