Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο στον κόσμο θέλει να δημιουργήσει η Αυστραλία...

Σχέδιο για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου στον κόσμο, ανοιχτά των βορειοανατολικών της ακτών, η έκταση του οποίου λέγεται ότι θα είναι όση η Γαλλία και η Γερμανία μαζί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Στόχος, σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, είναι η προστασία ψαριών, κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και...
τοποθεσιών όπου αναπαράγονται σπάνια είδη. 
Στο πάρκο, στη Θάλασσα των Κοραλλιών, θα περιλαμβάνονται επίσης ναυάγια από την ομώνυμη ναυμαχία του 1942 μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, την πρώτη με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρων. Η προστατευόμενη περιοχή, μέσα στην οικονομική ζώνη της Αυστραλίας, θα οριοθετηθεί μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.


«Η περιβαλλοντική σημασία της Θάλασσας των Κοραλλιών έγκειται στη μεγάλη ποικιλία της σε κοραλλιογενείς υφάλους, αμμώδεις κοραλλιογενείς νήσους, βαθιές κοιλάδες και θαλάσσια φαράγγια», εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Τόνι Μπερκ.«Περιλαμβάνει περισσότερα από 20 σπουδαία παραδείγματα απομονωμένων τροπικών υφάλων, κοραλλιογενών νήσων και νησιών».
Ούτε αυτή τη φορά βέβαια λείπουν οι αντιδράσεις, καθώς στην περιοχή που θα καλύπτει σχεδόν 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα- θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις δραστηριότητες εμπορικής αλιείας, ενώ θα απαγορευτούν οι έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι οικολογικές οργανώσεις χαιρέτισαν τα σχέδια της κυβέρνησης, όμως  υπάρχουν κοινότητες που φοβούνται ότι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.


http://press-gr.blogspot.com/2011/12/blog-post_9961.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου