Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Στους «8» η Παραγουάη!

Στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η Παραγουάη μετά την επικράτηση της επί της Ιαπωνίας στην διαδικασία των πέναλτι (5-3). Το παιχνίδι δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας και μετά από 120΄ λεπτά κάκου ποδόσφαιρου, οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί οι παίκτες της Παραγουάης ήταν απόλυτα εύστοχοι και στα πέντε τα οποία ανέλαβαν να εκτελέσουν και έτσι προκριθήκαν στην επόμενη φάση του Μουντιάλ

http://mediacopy.blogspot.com/2010/06/8_29.html

Και δικαστικός αγώνας για εργασιακά, ασφαλιστικά και 

συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Και το ΣτΕ θα απασχολήσει το μνημόνιο, αφού δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι αποφάσισαν να προσφύγουν κατά επιμέρους διατάξεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στα γραφεία του ΔΣΑ τη Δευτέρα, μεταξύ εκπροσώπων του συλλόγου, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), με σκοπό την οριστικοποίηση των δικαστικών ενεργειών, στις οποίες θα προβούν.
Στη νέα συνάντηση, αποφασίστηκε η άσκηση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των εκτελεστικών διατάξεων του Μνημονίου, καθώς και η προσβολή όλων των διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του. Οι αιτήσεις ακυρώσεως θα συνταχθούν από εξειδικευμένους στο εργατικό, διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο δικηγόρους, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γεωργίου Κασιμάτη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών «αναλαμβάνει την παρούσα πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας τη σημασία του κοινωνικού και επιστημονικού του ρόλου, με σκοπό την εν γένει προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των θιγόμενων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται από τις διατάξεις του Μνημονίου».

Τα δύο σημεία της νομικής κριτικής
«Το μνημόνιο δεν έχει κυρωθεί με διεθνή σύμβαση και δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες 180 ψήφους. Δεν πρόκειται για απλό εκτελεστικό νόμο αλλά για νόμο που κυρώνει σύμβαση γι’ αυτό και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για να κυρωθεί. Επιπλέον θεωρούμε ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος συγκεκριμένων πολιτών» διευκρινίζειμιλώντας στο tvxs ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, συνοψίζοντας τα δύο σημεία στα οποία θα βασιστεί η νομική κριτική των διατάξεων.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΔΣΑ, τονίζει ότι ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε αντίστοιχες συνεργασίας με όσους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς ενδιαφέρονται. «Δεν μπορώ να προδικάσω την αποτυχία ή την επιτυχία της προσφυγής» υπογραμμίζει «είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι εκείνοι που δεν έγιναν».
Παπασπύρος: «Αξιοποιούμε κάθε μέσο για την υποστήριξη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων»
«Σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο εξετάζουμε την υποβολή προσφυγών τόσο για τις περικοπές στους μισθούς, όσο και για το ασφαλιστικό. Είναι δεδομένο ότι πλήθος στοιχείων δείχνουν ότι πολλές από τις αποφάσεις και τις ρυθμίσεις αυτές προσκρούουν στο Σύνταγμα» υπογραμμίζει μιλώντας στο tvxs, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.
Όπως επισημαίνει η δικαστική οδός μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα. «Η προσφυγή δε γίνεται για λόγους εντυπώσεων. Άλλωστε υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις για παράδειγμα σε ότι αφορά τα ώριμα δικαιώματα πάνω στις οποίες βασιζόμαστε» επισημαίνει ο κ. Παπασπύρος θυμίζοντας ότι με απόφαση του το ελεγκτικό συνέδριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό το ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) ο οποίος στη συνέχεια καταργήθηκε για να επανέλθει φέτος. «Υπάρχει νομολογία η οποία συνηγορεί υπέρ της βασιμότητας των επιχειρημάτων της προσφυγής» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Αναφορικά με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προσφύγει στο ΣτΕ ο κ. Παπασπύρος τονίζει ότι οι δικαστικοί αγώνες θα γίνουν εντός του ευρύτερου πλαισίου του συνδικαλιστικού αγώνα. «Δίνουμε βαρύτητα στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες που μπορεί να αποδειχτούν πιο αποτελεσματικοί από άποψη χρόνου καθώς οι προσφυγές στα δικαστήρια είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να υποστηρίξουμε εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα».
http://tvxs.gr/news

Τι σχέση έχει ο Bono με το Facebook;



ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ

Ο Bono των U2 μπορεί να ειναι και αυτός ένας χρήστης του Facebook όπως όλος ο κόσμος αλλά ειναι και κάτι παραπάνω. Ο τραγουδιστής μέσα απο την επενδυτική εταιρεία που συμμετέχει είχε επενδύσει πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο ποσό στο Facebook και πριν λίγες μέρες σχεδόν το διπλασίασε έχοντας...


πλέον επενδύσει ένα τεράστιο ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη επένδυση

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/bono-facebook.html

Αν έχετε υψοφοβία αφήστε τo καλύτερα



1000 ΜΕΤΡΑ

Ενα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο θα ανοίξει τις πύλες του στις 4 Ιουλίου για το κοινό, στην ν. Γερμανία. Πρόκειται για δυο εξέδρες που κρέμονται κυριολεκτικά στο κενό, σε ύψος 1,000 μέτρων πάνω απο τις Αλπεις. Ο κόσμος...


θα μπορεί να περπατά στις εξέδρες αυτές και να κοιτάει απο κάτω. Εννοείται οτι αν εχει κάποιος υψοφοβία ουτε απο δίπλα δεν πρέπει να περάσει, εδώ τις φωτογραφίες βλέπουμε και μας πιάνει κάτι

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/o_9054.html

Άνδρας κηδεύτηκε ενώ ήταν ακόμα ζωντανός

Άνδρας κηδεύτηκε ενώ ήταν ακόμα ζωντανός
Θεωρήθηκε νεκρός μετά από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη και θάφτηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανός. Το περιστατικό συνέβη στην Τουρκία. Τεθλιμμένοι οι συγγενείς του «νεκρού» θρήνησαν για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου και κατά το τελετουργικό τον συνόδευσαν μέχρι την τελευταία του κατοικία.
Όπως όμως αποδείχτηκε, ο άνδρας δεν ήταν νεκρός. Την επόμενη ημέρα φωνές ακούστηκαν μέσα από τον τάφο προκαλώντας σοκ σε όσους βρίσκονταν στο νεκροταφείο εκείνη τη στιγμή.
http://www.slap.gr/paraksena/andras-kideytike-zontanos/

Υποθαλάσσιο πάρκο στον Αγιο Νικόλαο......













Υποθαλάσσιο πάρκο δημιουργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού.
Το έργο θα είναι το πρώτο που γίνεται με τη συγκεκριμένη τεχνική και με στόχο τις καταδύσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και έχει μελετηθεί και θα υλοποιηθεί με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου παρουσίαση του έργου έγινε στο Επιμελητήριο Λασιθίου από τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστα Ντούνα που είχε την ευθύνη εκπόνησης της μελέτης και ωρίμανσης του έργου. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως η συγκεκριμένη υποδομή είναι πρωτοποριακή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπως εξήγησε εισαγωγικά ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, όταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νίκος Τζανόπουλος κατέθεσε την ιδέα στον πρώην Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη. Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασάκης, μετά από πολλές χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις από 12 υπηρεσίες το έργο είναι πλέον έτοιμο για να υλοποιηθεί.
"Τώρα περιμένουμε την τελική έγκριση για να προχωρήσουμε στο έργο. Πιστεύω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά στον καταδυτικό τουρισμό. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του και παράλληλα θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ιχθυοπαποθεμάτων στην περιοχή, επίσης την θαλάσσια χλωρίδα αφού είναι ένα έργο βασισμένο στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης", δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.
Ο Νομάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο και θα γίνει ένα πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού, υποστηρίζοντας το μοντέλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αντίστοιχα έργα έχουν γίνει σε άλλες περιοχές αλλά όχι με αυτή την αντίληψη που το προετοίμασε το ΕΛΚΕΘΕ, τόνισε στην παρουσίαση του ο κ. Ντούνας, κάνοντας παράλληλα μια εκτενή αναφορά σε αντίστοιχα εγχειρήματα πόντισης υφάλων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Ντούνας παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής των υφάλων, τα υλικά τους που είναι συμβατά με την περιβαλλοντική αντίληψη και έδωσε εικόνες εφαρμογών των υφάλων, που κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί να κινούνται ανάμεσα και παράλληλα να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για την κατάδυση. Τόνισε δε ότι στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί και το σενάριο της πόντισης ενός πολεμικού πλοίου που θα δίνει την εικόνα ενός ναυαγίου, το οποίο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύτες, εφόσον προηγουμένως έχουν αφαιρεθεί όλα τα υλικά που κρίνονται επικίνδυνα. Σε σχέση με το οικονομικό όφελος του έργου ο κ. Ντούνας εκτίμησε ότι τα έσοδα του πάρκου, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το πρώτο έτος θα είναι της τάξεως των 150.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάνουν τα 500.000 - 600.000 ευρώ....


Διαβάστε περισσότερα: http://rc-cafe.blogspot.com/2010/06/blog-post_8239.html#ixzz0sGFX7Hs5

Να που δεν καίγονται όλα τα χλωρά 


με τα ξερά...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Τόσο η μη παραπομπήτου πρώην υφυπουργού της ΝΔ Κώστα Κιλτίδη στην Προανακριτική για τη Μονή Βατοπεδίου με την εμφανή καταψήφιση της περίπτωσής του από την πλειοψηφία των βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ, παρά την πρόταση κατηγορίας σε βάρος του, όσο και το πόρισμα της γερμανικής Δικαιοσύνης για μη εμπλοκή ελληνικών πολιτικών προσώπων (και εν προκειμένω του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚΧρίστου  Βερελή που κάποιοι τον είχαν στοχοποιήσει) στο σκάνδαλο με τις μίζες για τα τρόλεϊ ΜΑΝ,δείχνουν κάτι.
Εκτός του ότι δικαιούνται να ομιλούν οι ίδιοι περί πολιτικής δικαίωσης, διαπιστώνεται ότι τελικά υπάρχει ένα εναπομείναν κριτήριο του διαχωρισμού των "χλωρών απ' τα ξερά", μπορεί κανείς σιγά σιγά να μεταπεισθεί ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και ότι αυτό αποδεικνύεται, κόντρα στο γενικό ισοπεδωτισμό και σε πείσμα εκείνων που, για άλλους, ιδιοτελείς, λόγους, αρέσκονται να κατασκευάζουν "ενόχους" και συνεχίζουν με ύπουλη...
 μεθοδολογία να καλλιεργούν το ίδιο κλίμα δημιουργώντας ...γερμανική ατμόσφαιρα άλλων εποχών. Αυτό αποκτά διπλή αξία όταν τα πολιτικά πρόσωπα αυτά έχουν αντιδράσει με αυξημένη ευαισθησία αμέσως μόλις διατυπώθηκαν οι πρώτες αιτιάσεις σε βάρος τους και δεν "λούφαξαν".
Δεν είναι λοιπόν οι πάντες a priori μέτοχοι σε σκάνδαλα και δεν έχουν χαράξει διαδρομές για να εισπράξουν με δαιδαλώδη και δαιμονικό τρόπο μαύρο χρήμα. Μπορεί να πιστέψει ξανά ότι δεν είναι όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί επιρρεπείς στη μίζα και στον εύκολο πλουτισμό εις βάρος του δημοσίου.
Μπορεί να ελπίζει ότι τελικώς υπάρχει μια μερίδα πολιτικών από τους οποίους μπορεί να αρχίσει η εσωκάθαρση του κοινοβουλευτικού συστήματος, καθώς ορισμένοι μπορούν να κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής και στα πεζοδρόμια του Κολωνακίου με το κεφάλι ψιλά, δίχως να μεταμφιέζονται και δίχως το γκρίζον να καλύπτει πτυχές του πολιτικού βίου τους. Φαίνεται να μην είναι όλοι φορείς του ίδιου ιού σήψης και να μην φέρουν την ίδια αρρώστια της διαφθοράς. Κι είναι νομίζω αυτό το κέρδος της σημερινής μέρας, που από καρδιάς εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή μια αυριανής καλύτερης και πιο καθάριας...

http://press-gr.blogspot.com/2010/06/blog-post_808.html

Συνελήφθη 43χρονη αρχαιοκάπηλoς


Συνελήφθη χθες, από Αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, 43χρονη Ελληνίδα υπήκοος, κατηγορούμενη για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων».

Ειδικότερα η 43χρονη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομία, κατείχε παράνομα:

· Ένα (1) ακέραιο οξυπύθμενο αμφορέα, Βυζαντινών χρόνων.

· Δύο (2) τμήματα οξυπύθμενων αμφορέων, Ρωμαϊκών χρόνων.

· Ένα (1) τμήμα αμφορέα, Ελληνιστικών- Ρωμαϊκών χρόνων

· Ένα (1) τμήμα αμφορέα, Ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων.

Η συλληφθείσα, κρατούσε τα αρχαία στο αυτοκίνητό της και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/43-o.html

Ο αργός και σταθερός δρόμος του Πεκίνου προς την 

παγκόσμια κυριαρχία


Θα έχετε ακούσει πως η Κίνα, στη προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, χαλάει τα σχέδια των διάφορων καλοθελητών, μετατρέποντας μερικά από τα πιο εύθραυστα κράτη του πλανήτη σε σταθερές και πλούσιες χώρες. Όλοι μα όλοι, ακόμη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και ο ίδιος ο  Bono, μέμφονται τη Κίνα και προειδοποιούν πως όσες χώρες δέχονται τη κινεζική οικονομική βοήθεια θα υποφέρουν.
Μερικοί μάλιστα, όπως ο οικονομολόγος της Ζάμπια Bob Sichinga, κατηγορούν τη Κίνα πως «βιάζει» την Αφρική προκειμένου να αρπάξει τους φυσικούς της πόρους. Το πρόβλημα είναι πως οι  μέχρι σήμερα ανάλογες προσπάθειες της Δύσης δεν είχαν κανέναν απτό αποτέλεσμα. Ενώ οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι γκουρού «κατηχούν» τους Αφρικανούς ηγέτες για τα πλεονεκτήματα της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, οι Κινέζοι μηχανικοί κατασκευάζουν δρόμους που οδηγούν στα θέρετρα των Αφρικανών δικτατόρων.
Κάτι λιγότερο γνωστό είναι και ο ρόλος κρατών όπως η Βραζιλία, το Καζακστάν, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα κ.ά. στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι του Πεκίνου. Εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια, και ενώ κανένας στη Δύση δεν έδινε προσοχή, οι Κινέζοι κατάφεραν να συσπειρώσουν μια ομάδα κρατών που υπερψηφίζει τις θέσεις τους στα διάφορα διεθνή φόρα. Η ομάδα αυτή θυμίζει  κάπως το σοβιετικό μπλόκ της εποχής του ψυχρού πολέμου, μόνο που το σημερινό εστιάζει σε οικονομικά και εμπορικά ζητήματα αντί για ζητήματα ασφάλειας.
Η κινεζική αυτή προσέγγιση μοιάζει μέχρι στιγμής αποτελεσματική. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι και επιτυχία της Κίνας να απομονωθεί διπλωματικά η αντίπαλός της Ταϊβάν. Κράτη όπως η Σενεγάλη, το Μαλάουι και άλλα, αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Ταϊβάν, μετά από οικονομική ενίσχυση αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που τους παραχώρησε η Κίνα. Το 1971 68 κράτη του κόσμου αναγνώριζαν τη Ταϊβάν, σήμερα ο αριθμός αυτός είναι μόλις είναι 23. Ακόμη και ο Παναμάς και η Νικαράγουα, δυο από τις ελάχιστες νοτιοαμερικανικές χώρες που  αναγνωρίζουν επίσημα τη Ταϊβάν, αρνήθηκαν να ψηφίσουν το 2007 υπέρ της ένταξης της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Και όχι μόνο  χτίζει μια σειρά συμμαχιών με κράτη για τα οποία οι ΗΠΑ αδιαφορούν, αλλά η Κίνα έχει αρχίσει να επηρεάζει ή να αλλοιώνει την αφοσίωση κρατών που παραδοσιακά ανήκουν στη δυτική σφαίρα επιρροής. Μπορεί οι ΗΠΑ να μην ανησυχούν ιδιαίτερα, όμως η Κίνα αρχίζει να βλέπει τα κράτη αυτά ως ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο. Στον ΟΗΕ, η στήριξη προς τις κινεζικές θέσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέβηκε το 2008 στο 74% από το 50% που ήταν το 2000. 41 χώρες που πάντα ψήφιζαν φιλοδυτικά μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, τώρα στηρίζουν τη Ρωσία και τη Κίνα.
Η Κίνα χρησιμοποιεί παρόμοια συνταγή και μέσα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όπου έχει συστήσει μια άτυπη ομάδα κρατών αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να υπονομεύει κανονισμούς και αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί. Αυτό όμως που επιδιώκει πάνω από όλα είναι η επίσημη αναγνώρισή της ως οικονομία αγοράς. Μια αναγνώριση που θα της προσφέρει άφθονα εμπορικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Οι κινεζικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν δισεκατομμύρια αν οι διπλωμάτες τους καταφέρουν να παρακάμψουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ που τους κατηγορούν για ελλιπή νομοθεσία στους τομείς των πτωχεύσεων, της πνευματικής ιδιοκτησίας, και του οικονομικού ανταγωνισμού. Ήδη η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Νότιος Αφρική, η Βενεζουέλα και άλλα κράτη έχουν αποδεχτεί τον χαρακτηρισμό της Κίνας ως οικονομία αγοράς σε διμερές επίπεδο, με αντάλλαγμα την κινεζική οικονομική εμπλοκή. Ο στόχος τώρα των Κινέζων είναι να μαζέψουν αρκετές αφρικανικές και νοτιοαμερικάνικες ψήφους, ώστε να αποκτήσουν τη προστασία που θέλουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος, η Κίνα κάνει μεγάλα βήματα με μια ολόκληρη σειρά οργανισμών μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι δεν προσκαλούν καν την Αμερική ή την ΕΕ στις εργασίες τους. Οργανισμοί όπως είναι οι East Asia Summit, the Forum on China-Africa Cooperation, και ο  Shanghai Cooperation Organization. Σε αυτά τα φόρα, οι Κινέζοι συνδυάζουν το καρότο με το μαστίγιο ενώ τα κράτη μέλη τους έχουν δηλώσει ανοιχτά πως οι Κινέζοι τους προσφέρουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να φύγουν από τη Δυτική επιρροή. Αν τα κράτη αυτά δεν υπερψηφίσουν τα κινεζικά αιτήματα ή δεν απέχουν από κάποια ψηφοφορία, ο οικονομικός σχεδιασμός τους κινδυνεύει.
Η Κίνα δεν έχει (προς το παρόν) σκοπό να προκαλέσει τη Δύση οικονομικά ή στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποτελούν τη βάση της εξαγωγικής της οικονομίας. Όμως δεν θα πρέπει να είμαστε και εφησυχασμένοι. Η Κίνα αποτελεί σήμερα ένα καπιταλιστικό δυναμό, το παράδειγμα του οποίου βρίσκει θαυμαστές και μιμητές σε ολόκληρο το πλανήτη, την ίδια ώρα που περιθωριοποιούνται οι αξίες που χαρακτήρισαν τη πρόοδο στη Δύση τα τελευταία 300 χρόνια.
S.A. (Foreign Policy)
http://www.antinews.gr/?p=51833

Aσφυκτική η οικονομική κατάσταση στα Σκόπια - 35% η ανεργία - Μεγάλες διαδηλώσεις κατά Γκρουέφσκι

Aσφυξία προκαλεί στα Σκόπια η άθλια οκονομική κατάσταση της χώρας με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 35% και όλο αυτό αποτυπώθηκε χθες το βράδυ σε μεγάλη συγκέντρωση κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια την οποία διοργάνωσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στη συγκέντρωση παρευρέθησαν περίπου 25.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, αν και από το SDSM έλεγαν ότι οι συμμετέχοντες ξεπερνούσαν τις 40.000.

Ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, άσκησε δριμεία κατηγορία κατά της πολιτικής του Γκρούεφσκι σε όλους τους τομείς και ζήτησε μάλιστα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά τον Νοέμβριο. Ο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό και ότι γκρέμισε το κοινωνικό σύστημα.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι η τελευταία στην περιοχή σχετικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ κατέχει τη «θλιβερή πρωτιά» στην ανεργία, η οποία, όπως είπε, καλπάζει διαρκώς. «Να είστε σίγουρος κ. Γκρούεφσκι ότι για τη ληστεία που διαπράξατε στη χώρα τα τελευταία χρόνια θα λογοδοτήσετε» προειδοποίησε ο Τσερβένκοφσκι.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Τσερβένκοφσκι επαναλάμβανε την άποψη, ότι, εάν μέχρι τον Νοέμβριο, που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα, δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν αναγκαίες. Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά τον Νοέμβριο, ανεξάρτητα από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας ή την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, επικαλούμενος τη γενικότερη δεινή κατάσταση, στην οποία έχει επέλθει η χώρα.

Πηγή:http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=12872&Itemid=84

http://kontiloforos.blogspot.com/2010/06/35_29.html

Βιάστηκαν ορισμένοι να προαναγγείλουν το «θάνατο» του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Βιάστηκαν ορισμένοι να προαναγγείλουν το «θάνατο» του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μετά την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, επικαλούμενος τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η στάση του Μπορίσοφ εκτιμήθηκε ως ένα δώρο στις ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να περιοριστεί η δραστηριότητα της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, ο Θόδωρος Τσακίρης, ερευνητής σε ελληνοαμερικανικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), υποστηρίζει ότι η «ταφόπλακα» δεν έχει μπει και δεν είναι δεδομένη η στροφή της Μόσχας στον αγωγό Σαμψούντα-Σεϊχάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τελευταίος ναι μεν έχει δυνατότητα μεταφοράς σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου, αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το μετοχικό ποσοστό που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο και μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει ότι συμμετέχουν και στηρίζουν σχέδια όπου άλλοι έχουν τον τελευταίο λόγο.

Πιθανότατα, μια επανεξέταση της κοινοπραξίας Αθήνας-Σόφιας-Μόσχας θα καταστήσει ελκυστικό τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στις μεγάλες εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα του Καζακστάν, μεταξύ των οποίων η Exxon Mobil, η Chevron και η Total, ικανοποιώντας έτσι και τους Αμερικανούς.

Ετσι είναι πιθανό να δοθεί τέλος και στις... περιβαλλοντικές ανησυχίες του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του διυλιστηρίου της ρωσικής Lukoil στο Μπουργκάς, παρέχοντας μάλιστα την απαιτούμενη προστασία στις εγκαταστάσεις μέσω της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας που ίδρυσε το 1991.

Πηγή:http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=9&artid=486

http://kontiloforos.blogspot.com/2010/06/blog-post_9873.html

Μία νέα στρατιωτική συμμαχία αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία, η Τουρκία, και η Ουκρανία!



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», επικαλούμενη το εβδομαδιαίο ρωσικό έντυπο «Nasha Versiya». «Οι τρεις χώρες δημιουργούν συμμαχία με την ονομασία “Συμφωνία Άμυνας της Μαύρης Θάλασσας”» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα μεταβεί ....

τον Ιούλιο στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τη «Nasha Versiya».
Η συζήτηση για αυτή τη στρατιωτική συμφωνία έχει ξεκινήσει από το 2003- αλλά σταμάτησε το 2005, όταν ήταν στην εξουσία της Ουκρανίας ο Βίκτορ Γιουσένκο.Ωστόσο, τώρα, με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς «στο τιμόνι» της χώρας από τον Φεβρουάριο, επανελήφθησαν οι συνομιλίες.
Επισημαίνεται ότι δεδομένου ότι η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η αντίδραση της Ατλαντικής Συμμαχίας και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειιών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα κρίσιμα στρατηγικά λάθη της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας των τελευταίων δύο ετών φαίνεται ότι εξελίσσονται σε πληγές που θα χαίνουν για καιρό.
defencene
http://ksipnistere.blogspot.com/2010/06/blog-post_6940.html

Εμπόλεμη ζώνη το λιμάνι του Πειραιά


Επιβάτες έξω 
από την πύλη δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα γίνει... ΦΩΤΟ NEWSIT
Επιβάτες έξω από την πύλη δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα γίνει... ΦΩΤΟ NEWSIT
Ακυρώθηκε τελικά το δρομολόγιο του Νήσος Χίος που ήταν προγραμματισμένο ν' αναχωρήσει στις 12.30 για Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο είχε σηκώσει από νωρίς τον καταπέλτη για να μην γίνει κατάληψη από το ΠΑΜΕ και τελικά δεν θα αναχωρήσει για τον προορισμό του αφού δεν επετράπη καν η είσοδος των επιβατών στο λιμάνι. Η εταιρεία ανακοίνωσε οτι επιστρέφει στους επιβάτες το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Μέλη του ΠΑΜΕ είναι τώρα έξω από το πλοίο Blue Horizon το οποίο είναι να αναχωρήσει στις 14.45 για τα Χανιά.

Ισχυρή παραμένει η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/06/blog-post_5757.html

Κοιτάσματα με σπάνιες γαίες στην Θράκη


Κοιτάσματα με  σπάνιες γαίες στην Θράκη

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εξορύξουν τα ραδιενεργά κοιτάσματα από την άμμο της θάλασσας του Θρακικού πελάγους, αξίας 125 εκατ. δολαρίων. Υψηλής προτεραιότητας φαίνεται ότι είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών, τα οποία ονομάζουν High tech μέταλλα της Ελλάδας στην άμμο της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Εspresso ο γεν. διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Παπαβασιλείου, εντός του Ιουνίου το ΙΓΜΕ θα υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομίας πρόταση για χρηματοδότηση της έρευνας από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Θα γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του βόρειου Αιγαίου, σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και η αξία των περιεχόμενων μετάλλων, πιθανόν να ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή μας συμπίπτει να έχει στα όριά της δύο από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της Β. Ελλάδας, το εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας (Νέστος, Ισμαρίδα, Βιστωνίδα) και το εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες; 
Τα μέταλλα Λανθάνιο, Νεοδύμιο, Γαδολίνιο, Τέρβιο, βρίσκονται στα έγκατα της γης της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας μέταλλα, οι σπάνιες γαίες, όπως λέγονται, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στους περισσότερους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια «οικογένεια» δεκαεπτά μετάλλων που ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας της γαιώδους μορφής τους και της σπανιότητάς τους. Επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα, νανομαγνήτες, συσκευές λέιζερ, κυψέλες καυσίμων, εξαρτήματα υβριδικών αυτοκινήτων, κινητήρες αεροπλάνων και ανεμογεννήτριες είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες εφαρμογές που τις αξιοποιούν ή εξαρτώνται από αυτές, ενώ τεράστιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω αξιοποίησης τους.


http://toksipnitiri.blogspot.com/2010/06/blog-post_8629.html