Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΣΤΟ ΜΑΙΑΜΙ ΜΠΙΤΣ  Η ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

                                                       Ποσότητες αργού πετρελαίου από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού ενδέχεται να...
καλύψουν το Μαϊάμι Μπιτς ή τα νησιά της Βόρειας Καρολίνας, αν ενωθούν με κάποιο ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα, δήλωσε χθες Τρίτη ωκεανογράφος.

Ο Ρόμπερτ Βάιζμπεργκ, Φυσικός Ωκεανογράφος στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε στο πλαίσιο συνεδρίου ότι το αποκαλούμενο Ρεύμα του Κόλπου (που κινείται στον Κόλπο του Μεξικού) αναμένεται να "συνδεθεί" με την πετρελαιοκηλίδα, η οποία εξαπλώνεται.

Όταν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το πετρέλαιο θα κινηθεί γρήγορα νοτίως, κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, από τα Στενά της Φλόριντα, μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

"Ακριβώς πότε θα εισέλθει το πετρέλαιο στο Ρεύμα του Κόλπου επιφανειακά είναι άγνωστο, αλλά φαίνεται ότι επίκειται", είπε ο Βάιζμπεργκ.

Ωστόσο, ανάλογα με τους τοπικούς ανέμους, οι νοτιοδυτικές παραλίες της Φλόριντα και οι Νήσοι Φλόριντα Κις, καθώς και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και το εύθραυστο οικοσύστημα των υγροτόπων Έβεργκλεϊντς, μπορεί να μην επηρεαστούν από την πετρελαιοκηλίδα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κι αυτό γιατί τα μοντέλα κυκλοφορίας των ωκεανών δείχνουν ότι το πετρέλαιο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, δια μέσω των νήσων Ντράι Τορτούγας και στη συνέχεια θα "συναντηθεί" με το Ρεύμα του Κόλπου και θα αρχίσει να κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, εξηγεί.

"Μόλις εισέλθει στα Στενά της Φλόριντα χρειάζεται μόνο μία ακόμα εβδομάδα περίπου για να πλησιάσει την περιοχή του Μαϊάμι ή του Παλμ Μπιτς και περίπου μία ακόμα εβδομάδα για να βρεθεί τόσο βόρεια όσο το ακρωτήριο Χατέρας", λέει ο Βάιζμπεργκ.


http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_269.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου