Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

«Και νέα μέτρα, αν χρειαστεί»! 

 Η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου και κάθε τρεις μήνες από τον Ιούνιο θα ελέγχεται η εφαρμογή του Προγράμματος από τους κοινοτικούς. Ετοιμότητα από την Ελλάδα ζήτησε ο Τρισέ για περαιτέρω μέτρα 

Με το ποσό των 110 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αφού χθες οι 16 ΥΠΟΙΚ άκουσαν από τον Ελληνα ομόλογό τους, Γ. Παπακωνσταντίνου, να τους αναπτύσσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

 Η πρώτη δόση θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου, αλλά στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου, οι κοινοτικοί θα ελέγχουν τη σωστή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης και μόνον αν το εγκρίνουν θα αποδεσμεύουν την επόμενη δόση.
Το επιτόκιο των διμερών κοινοτικών δανείων προς την Ελλάδα θα ανέρχεται γύρω στο 5%. Επιπλέον από αυτά τα 110 δισ. ευρώ τα 10 δισ. τίθενται σε ένα ειδικό ταμείο και προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αν τα χρειαστούν. Στόχος μας είναι, είπε ο κ. Τρισέ, η «σταθεροποίηση» του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας.
Ο κ. Τρισέ σύστησε επίσης στις ελληνικές αρχές να είναι έτοιμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση ανάγκης. «Η ετοιμότητά τους αυτή είναι ζωτικής σημασίας» είπε χαρακτηριστικά.
Εγινε επίσης γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τη Παρασκευή 7 Μαΐου (δείπνο) έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, στο οποίο θα υπάρξει αλληλοενημέρωση μεν μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης για την πορεία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στις χώρες τους, για την έγκριση των νομοσχεδίων με τα οποία θα εγκρίνεται η διμερής δανειοδότηση της Ελλάδας.
Κεντρικό όμως ζήτημα του συμβουλίου κορυφής θα είναι το όνειρο της κ. Μέρκελ για τη θέσπιση μια οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης στο μέλλον, έτσι ώστε να σταματήσουν κάποια στιγμή οι κλυδωνισμοί της, όπως τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα, κι από πίσω με την Πορτογαλία και την Ισπανία.

 ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=11562946


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου