Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Συντριβή ελληνικού F-16 στην Αλμπαθετα της Ισπανίας



Ασύλληπτη τραγωδία στην Αλμπαθετα της Ισπανίας με διθέσιο ελληνικό F -16 το οποίο έπεσε μέσα στο αεροδόμιο πάνω σε σταθμευμένα μαχητικά. Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγους για δύο νεκρούς και πάνω από 10 τραυματίες ,έξι από τους οποίους είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η τύχη των δύο πιλότων μας δεν έχει ακόμη επίσημα εξακριβωθεί. Οι πληροφορίες του Onalert.gr λένε ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο πιλότους μας κατάφερε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα. Δεν γνωρίζουμε αν το κατάφερε και ο δεύτερος. Ακόμη κι έτσι όμως δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρά τραυματισμένοι μπορεί να είναι γιατί το δυστύχημα που έγινε είναι απίστευτο!

Το ελληνικό F 16 που συμμετείχε σε νατοϊκη άσκηση ήταν έτοιμο να απογειωθεί για μια εκπαιδευτική αποστολή. Μόλις έπιασε την προβλεπόμενη ταχύτητα στον διάδρομο, ο εκπαιδευτής χειριστής επιχείρησε να το “ξεκολλήσει από το έδαφος. Εκεί κάτι πήγε τελείως στραβά . Το αεροσκάφος ενώ πετούσε μόλις στα 40 πόδια,έγειρε δεξιά ,το φτερό του ακούμπησε στο έδαφος και συνετρίβη πάνω σε μαχητικά αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην πίστα. Μάρτυρες λενε ότι είδαν τουλάχιστον ένα αλαξίπτωτο κι αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον ο ένας χειριστής πρόλαβε να εγκαταλείψει την ίδια ώρα που η πίστα του αεροδρομίου είχε γίνει πύρινη κόλαση. Τα καθίσματα των μαχητικών είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται σε μηδέν ύψος και ακόμη και σε μηδενική ταχύτητα. Μαρτυρίες για δεύτερο αλεξίπτωτο πάντως δεν υπάρχουν. 

Είναι βέβαιο ότι το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος με την συντριβή του πάνω στα άλλα αεροσκάφη έχει προκαλέσει τον θάνατο και σίγουρα τον σοβαρό τραυματισμό προσωπικού εδάφους, αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι υπάρχει Έλληνας νεκρός. 

Τι μπορεί να έχει συμβεί; Είτε υπήρξε κάποιο τελείως απόρβλεπτο πρόβλημα στον κινητήρα του αεροσκάφους, είτε υπήρξε πρόβλημα στα πηδάλια του μαχητικού. Και τα δύο θεωρούνται σπάνια. Δεν αποκλείεται βέβαια αν πρόκειται για πρόβλημα κινητήρα αυτό να οφείλεται σε εισρόφηση κάποιου πτηνού, ή κάποιου αντικειμένου μέσω του αεραγωγού του F 16.

Για την Ισπανία αναχωρεί άμεσα ο Αρχηγός ΑΤΑ Χρήστος Βαίτσης. 


Περισσότερα στο 
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=40310

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου