Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

"Όχι" στην τριχοτόμηση του Ταύρου. "Όχι" στη μελέτη που προτείνει η ΕΡΓΟΣΕ για τους ανισόπεδους κόμβους Χαμοστέρνας και Δήμητρος. "Ναι" στον Προαστιακό.

"Όχι" στην τριχοτόμηση του Ταύρου - "Όχι" στη μελέτη που προτείνει η ΕΡΓΟΣΕ για τους ανισόπεδους κόμβους Χαμοστέρνας και Δήμητρος. "Ναι" στον Προαστιακό.

Με μαζική παρουσία πολιτών και εκπροσώπων Φορέων της πόλης, πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στον Ταύρο, όπου συζητήθηκε το θέμα του Προαστιακού στην περιοχή και της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της ΕΡΓΟΣΕ, για την δημιουργία δυο ανισόπεδων κόμβων στην οδό Χαμοστέρνας και στην οδό Δήμητρος.

Προηγήθηκε ημερίδα στον ίδιο χώρο, κατά την οποία διατυπώθηκαν απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα από ειδικούς επιστήμονες, μηχανικούς του Δήμου και κατοίκους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, που τάσσεται κατά της Μ.Π.Ε., ενώ παράλληλα, ανταποκρινόμενο στο καθολικό αίτημα των κατοίκων, διεκδικεί την υπογειοποίηση των γραμμών του Προαστιακού στο τμήμα από το Ρουφ, μέχρι το γήπεδο του Φωστήρα. Τέλος, ζητά την άμεση λειτουργία του Προαστιακού στον Ταύρο.

Κατά την εισήγηση του, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θεωρούμε ότι το έργο του Προαστιακού είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής αλλά και για το Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, ιδιαίτερα δε για τη περιοχή του Ταύρου, με τη προϋπόθεση ότι μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για την ανατροπή της
υφιστάμενης τομής του αστικού ιστού από τις σιδηροδρομικές γραμμές και την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων συμβατών με τις ανάγκες βιώσιμης κινητικότητας.

Σε περίπτωση που το έργο κατασκευασθεί σύμφωνα με τη λύση που προκρίνει η παραπάνω Μ.Π.Ε., ο Ταύρος θα τριχοτομηθεί. Η προβλεπόμενη κατασκευή της Α.Δ. Δήμητρος, χωρίς την ταυτόχρονη κατασκευή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ταύρου (προβλεπόταν στην αρχική εγκεκριμένη μελέτη του έργου, ότι θα κατασκευασθεί από το ΥΠΕΚΑ) θα έχει
σαν αποτέλεσμα την διάχυση της κυκλοφορίας στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Στον Α.Κ. Χαμοστέρνας η υλοποίηση του κλάδου προς Ταύρο διέρχεται μέσω του πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων του Δήμου καταστρέφοντας τμήμα του πρασίνου και την υπάρχουσα στο σημείο αυτό παιδική χαρά που έχει κατασκευαστεί πρόσφατα από την Περιφέρεια. Επιπλέον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και ασφάλειας στους επισκέπτες και χρήστες του
πάρκου και δυσχεραίνει την λειτουργία του θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου λόγω της υπέρμετρης αύξησης των θορύβων του υπέργειου ανισόπεδου κόμβου .

Η παρούσα μελέτη αγνοεί παντελώς τις διατάξεις αφού με τους προβλεπόμενους ανισόπεδους κόμβους αποκόπτει εντελώς τον Ανατολικό με τον Δυτικό Ταύρο, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διάρρηξης του οικιστικού ιστού της πόλης, δημιουργούνται μη ασφαλείς συνθήκες, αύξηση της συγκέντρωσης ρύπων και ηχορύπανσης λόγω του αυξημένου φόρτου του δικτύου εντός του οικιστικού ιστού και περιβαλλοντική και οικιστική επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων περιοχών κατοικίας του Δήμου μας.

Η υπογειοποίηση θα δημιουργήσει χώρους πρασίνου και άλλους ελεύθερους χώρους με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η οποία όπως όλοι γνωρίζουν είναι από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές στο λεκανοπέδιο.

Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η οικιστική, κοινωνική και πολιτιστική ενότητα της πόλης. Διεκδικούμε την υπογειοποίηση του Προαστιακού και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητα ζωής των κατοίκων.»

Στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο περιεχόμενο ήταν και οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και πολιτών οι οποίοι τάχθηκαν κατά της προτεινόμενης ΜΠΕ, αναδεικνύοντας τα θέματα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και της τριχοτόμησης της πόλης.

Αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

1. Αποδέχεται την τοποθέτηση-εισήγηση του Δημάρχου και γνωμοδοτεί κατά
της έγκρισης της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων για την τροποποίηση της
με υπ’ αρ. 122836/2-2-04 ΚΥΑ ΕΠΟ (όπως σήμερα ισχύει) ως προς τις οδικές
προσβάσεις στη περιοχή του Σ.Σ. Αθηνών και την αναδιοργάνωση των ισόπε-
δων διαβάσεων στους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Μοσχάτου
– Ταύρου για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέρονται στην εισήγηση.

2. Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να μην εγκρίνει και να απορρίψει
την ανωτέρω μελέτη ανταποκρινόμενο στο καθολικό αίτημα των κατοίκων της
περιοχής και του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, η ικανοποίηση του οποίου θα
συμβάλλει γενικότερα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητα
ζωής σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.

3. Την παράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο
κατά τη συζήτηση του θέματος.

4. Την παράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στις διοικήσεις του ΟΣΕ, ΕΡΓΟ-
ΣΕ και στους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΜΕΔΙ.

5. Την άσκηση των ενδίκων μέσων κατά της παραπάνω ΜΠΕ.

6. Συνεχίζει να διεκδικεί την υπογειοποίηση των γραμμών του Προαστιακού
στο τμήμα από το Ρούφ μέχρι το γήπεδο του Φωστήρα ως συνέχεια της υπο-
γειοποίησης του τμήματος μέχρι το Ρουφ που ανήκει στο Δήμο της Αθήνας.

7. Ζητά την άμεση λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ταύρου.

Από το Γραφείο Τύπου, Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου