Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:Κυριακή 2 έως Δευτέρα 10 Απριλίου 2013- Antonio Manta "Spettri di VISIONE" Φάσματα της Όρασης- Έκθεση και Εργαστήριο Φωτογραφίας- Εγκαίνια Έκθεσης: Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 19:30



Είσοδος Ελεύθερη

Εργαστήριο,  Η Τεχνική της Φωτογραφίας : Από τη λήψη στην εκτύπωση
Πέμπτη 4 Απριλίου, 19:30 - 22:00

Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη κράτηση θέσεων

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και σε συνεργασία με την Hasselblad και την εταιρεία Photometron φιλοξενεί Έκθεση και Εργαστήριο Φωτογραφίας με τον διακεκριμένο Ιταλό φωτογράφο Antonio Manta. Στην Έκθεση με τίτλο "Spettri di VISIONE"/ Φάσματα της Όρασης θα εκτεθούν 21 φωτογραφικά έργα του Καθηγητή της Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Urbino ISIA και ειδικού στις ψηφιακές εκτυπώσεις Antonio Manta, διαστάσεων 100Χ100, ενώ ο καλλιτέχνης θα πραγματοποιήσει και Ανοικτό Εργαστήριο Φωτογραφίας, με Ελεύθερη Είσοδο για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και τις σύγχρονες τεχνικές της εκτύπωσης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση "Spettri di VISIONE" ο Κριτικός Φωτογραφίας Roberto  Mutti σημειώνει: .... "Με την Έκθεση  "Spettri di VISIONE" ο Antonio Manta δεν διεξάγει μία επιστημονική έρευνα, αλλά υπογραμμίζει όλες τις πτυχές της συμπεριφοράς των φωτογραφικών του αντικειμένων.   Δεν έχει στόχο να μεταδώσει μία μόνο ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά να καταγράψει  πολλές συγχρόνως αισθήσεις. Δεν εκθέτει τα έργα του σε μια βασανιστική μακριά ακολουθία, αλλά τα  τοποθετεί με μία αποκαλυπτικά ιδανική και καλά καθορισμένη αναλογία του χώρου. Αυτό που ο Α. Μ. προτείνει είναι μία ολοκληρωμένη γραμμική και πολυσύνθετη συγχρόνως δουλειά, έτσι όπως μπορεί να τη συλλάβει ένα βλέμμα, που πέφτει συνένοχο και περίεργο, στους άλλους για να τους αναγορεύσει σε πρωταγωνιστές. Αν το σκεφτούμε καλά, εκεί ακριβώς βρίσκεται η δύναμη της φωτογραφίας, στο να βοηθά στην αποκάλυψη εκείνης της θεατρικότητας και εκείνου του μυστηρίου από τα οποία αποτελείται η ζωή..."


O Antonio Manta/ Αντόνιο Μάντα είναι Επαγγελματίας Φωτογράφος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Urbino ISIA, και ειδικός στις εκτυπώσεις έργων τέχνης.  Έχει εκτυπώσει έργα πολλών σημαντικών φωτογράφων όπως οι: Nino Migliori, Fulvio Roiter, Giovanni Marozzini, Tim Hetherington Α., Nancy Fina, Anke Merzbach, Joe Oppedisano, Giuliana Traverso κ.α.  Είναι σύμβουλος και εκδίδει πιστοποιητικά γνησιότητας για τις εταιρίες Epson, Canson και Hasselblad.
Στα εξειδικευμένα Σεμινάρια/εργαστήριά του προσφέρει στους συμμετέχοντες,  ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους,  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  το σύνολο της δημιουργικής διαδικασίας μίας φωτογραφίας, από το κλικ της φωτογραφικής μηχανής έως την εκτύπωσή της και την έκθεσή της σε ένα χώρο.   Συνεργάζεται, από το 2008, με την Canson και από το 2010 με την EPSON για την οποία εκδίδει πιστοποιητικά Digigraphie ®. (όρος της EPSON  για την ψηφιακή εκτύπωση φωτογραφιών σε περιορισμένο, αριθμημένο και υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη αριθμό αντιτύπων, που συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας).
O Antonio Manta ως φωτορεπόρτερ, έχει εργαστεί σε Μαρόκο, Τυνησία, Τόγκο, Ουγκάντα,  Λάος,  Ισραήλ,  Καμπότζη,  Βιετνάμ και  Αρμενία. Έχει κάνει Εκθέσεις σε χώρους όπως  στο κτίριο της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, την Έκθεση Φωτογραφίας του Μιλάνου, στο Μουσείο Mart του Rovereto.
Τα έργα του βρίσκονται  ακόμα στο Μουσείο της Νέας Υόρκης Len-Levine και σε ιδιωτικές συλλογές στη Λυών και το Παρίσι. Είναι Πρέσβης της Hasselblad και εκδίδει πιστοποιητικά γνησιότητας για διάφορες εταιρείες του χώρου. Χάρη στις πολύ εξειδικευμένες γνώσεις του, διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για τη φωτογραφία,  σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με θέματα όπως το πορτρέτο, προηγμένες τεχνικές φωτισμού, διαχείριση χρώματος, χρήση Photoshop, κ.α., σε συνδυασμό με τις καλλιτεχνικές εκτυπώσεις. Από το 2010 έχει ιδρύσει μια ομάδα νέων επαγγελματιών με τους οποίους ξεκίνησε το
project "BAM - Bottega Αντόνιο Manta".

Το Εργαστήριο Φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί στο ΙΜΚ, την
Πέμπτη 4 Απριλίου από τις 19:30  έως τις 22:00, στα ιταλικά με διερμηνεία στα ελληνικά και
θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τη δημιουργική διαδικασία από τη στιγμή της φωτογράφισης έως και την εκτύπωση και έκθεση της φωτογραφίας σε κάποιον εκθεσιακό χώρο. Η όλη διδασκαλία έχει πρακτικό χαρακτήρα και εξειδικεύεται ανάλογα με τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά όσων συμμετέχουν στο εργαστήριο. 

Πολλές φορές τα φωτογραφικά αποτελέσματα των εργαστηρίων του Α. Μ. συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις, βιβλία κλπ που αφορούν στο έργο και τις δραστηριότητες του Antonio Manta.   Οι συμμετέχοντας αμέσως μετά την παρουσίαση μίας κεντρικής θεματικής ιδέας με την καθοδήγηση του δασκάλου τους προχωρούν σε φωτογραφίσεις διαφόρων θεμάτων και υλικών,  με τη χρήση μηχανών και φακών Hasselblad, και  Profoto φλας. Ακολουθεί μία εμπεριστατωμένη ανάλυση και συζήτηση πάνω στις φωτογραφίες και την επεξεργασία τους και το  Workshop ολοκληρώνεται με την εκτύπωση των φωτογραφιών σε υπολογιστές Epson,   σε φωτογραφικά χαρτιά της Canson, αλλά και κάποιες από αυτές, σε διάφορα εξαιρετικά χειροποίητα χαρτιά ώστε να αποδίδονται απολύτως η ιδέα και οι χρωματικές επιλογές των φωτογράφων, όπως και να εξασφαλίζεται η αντοχή των εκτυπώσεων στο χρόνο.

Κυριακή 2 έως Δευτέρα 10 Απριλίου 2013
Antonio Manta
"Spettri di VISIONE"/ Φάσματα της Όρασης
Έκθεση και Εργαστήριο Φωτογραφίας

Εγκαίνια Έκθεσης: 3 Απριλίου, στις 19:30
Εκθεσιακός χώρος Ισογείου και Video Room
Ώρες Λειτουργίας: 18:00 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη

Εργαστήριο, Η Τεχνική της Φωτογραφίας : Από τη λήψη στην εκτύπωση
Πέμπτη 4 Απριλίου, 19:30 - 22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη κράτηση θέσεων: τηλ. 210 34 18 579, Δευ-Παρ 11:00-14:00



PHOTOMETRON     

             
*****


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr