Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Και το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο στα 100 καλύτερα του κόσμου


Μετά το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατάταξης (European Research Ranking).

Η κατάταξη γίνεται με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αφορά κυρίως χρηματοδοτούμενα προγράμματα (αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων, ύψος ερευνητικών κονδυλίων, κ.λπ.).

Σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα αναφέρεί ότι σε μια δύσκολη περίοδο αμφισβήτησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προχωράμε μπροστά, προάγοντας την έρευνα και προβάλλοντας επάξια τη χώρα μας στα Ευρωπαϊκά και στα Διεθνή δρώμενα.

http://www.star.gr/ellada_kosmos/101320

Έσπασε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ η Κυριακοπούλου !

Το «άστρο» της Νικόλ Κυριακοπούλου έλαμψε στην πρώτη ημέρα του Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, καθώς η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έσπασε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, που ανήκε στην ίδια (4.60 μ. σε διεθνές μίτινγκ στη γαλλική πόλη Ρεμς).
Αρχικά η πρωταθλήτριά μας έκανε άλμα στα 4.62μ. όμως δεν σταμάτησε εκεί. Λίγα λεπτά αργότερα ο πήχης ανέβηκε στα 4.70μ., τα οποία η Κυριακοπούλου κατάφερε να ξεπεράσει, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση.
«Ήταν κάτι που περίμενα, αλλά δεν έβγαινε. Από εδώ και πέρα προετοιμάζομαι για την Νταεγού, ώστε να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στον αγώνα στρεσαρισμένη, γιατί το πάλευα καιρό και δεν έβγαινε. Βγήκε όμως σήμερα και όλα πήγαν καλά», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=355954

«Όνειρο τριών ετών που έγινε πραγματικότητα»


Πανευτυχής για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σανγκάη με την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Γιώργος Μορφέσης.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μετά το τέλος του τελικού της διοργάνωσης κόντρα στην «οικοδέσποινα» Κίνα (επικράτησε η ομάδα μας με 9-8) δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Είναι η πρώτη φορά που κατακτάμε το χρυσό μετάλλιο. Ένα όνειρο τριών ετών έγινε πραγματικότητα. Είμαστε τυχεροί και ευτυχισμένοι που το ζούμε, δεν γίνεται καλύτερα».

Από την πλευρά της η αρχηγός της ομάδας, η Κική Λιόση ανέφερε: «Δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας και μάλλον θα αργήσουμε να το κάνουμε. Το πιστεύαμε και το κατακτήσαμε, γιατί το θέλαμε πιο πολύ απ' όλους τους άλλους. Το γουστάραμε και το κάναμε».


Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις της Έλενας Κούβδου, η οποία χαρακτήρισε συλλογική επιτυχία την ανάδειξή της ως καλύτερη τερματοφύλακας της διοργάνωσης.
«Το βραβείο αυτό το μοιράζομαι με τις συμπαίκτριες μου, γιατί ο τερματοφύλακας δεν είναι μόνος του. Παίζει και η άμυνα. Τα είχαμε πει και πριν λίγες ημέρες, όταν δεν ξέραμε ακόμη ότι θα φθάναμε στην κορυφή του κόσμου. Η επιτυχία δεν είναι μόνο δική μου, είναι όλης της ομάδας. Το αφιερώνω στους γονείς μου και στους ανθρώπους που με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα» είπε χαρακτηριστικά.

http://www.zougla.gr/

Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο σκηνοθέτη Μ.Κακογιάννη(update)


Ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία
Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του Μιχάλη Κακογιάννη αποχαιρέτησαν τον μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη στο Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα...


Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Πεταλωτής και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Σήμερα αποχαιρετούμε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του πλανήτη, έναν άνθρωπο που έσπασε τα σύνορα της χώρας και έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, μέσα από το έργο του στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την όπερα. Κινούμενος με τη δύναμη του Ζορμπά, που τον έκανε ταυτότητα του Έλληνα σε παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

«Φίλο» και «σοφό σύμβουλο», χαρακτήρισε τον εκλιπόντα, στον επικήδειο που εκφώνησε, η Λ. Μενδώνη και τόνισε: «Ο Μιχάλης Κακογιάννης διέθετε μία εκρηκτική ιδιοσυγκρασία, έναν πληθωρικό δυναμισμό, ένα μυαλό ανήσυχο και ανύστακτο, μία κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ευαισθησία πρωτόγνωρη».

Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε: «Είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω από κοντά τον Μιχάλη Κακογιάννη. Σήμερα, τιμούμε έναν άνθρωπο, ο οποίος απλά μεγαλούργησε στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά συνέβαλε πάρα πολύ και θα συνεισφέρει διαχρονικά στη διαμόρφωση της αισθητικής μας».

Στον Ιερό Ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη πήγαν και οι Ντόρα Μπακογιάννη, Βάσω Παπανδρέου, Γρηγόρης Ψαριανός, Μίκης Θεοδωράκης, Γρηγόρης Βαλτινός, Κάτια Δανδουλάκη, Μανούσος Μανουσάκης και Δημήτρης Παπαϊωάννου.


newsbeast 

http://sarotiko.blogspot.com/

Πρόκριση για τις Αρβανίτη-Τσιαρτσιάνη


Την πρόκρισή τους στον πρώτο γύρο του πολωνικού γκραν σλαμ μπιτς βόλεϊ πανηγύρισαν σήμερα οι Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτσιάνη.
Το ελληνικό δίδυμο επικράτησε με 2-0 σετ (21-17, 24-22) των Ελβετίδων Χέιντριχ/ Φόρερ, κι έτσι κατέλαβαν την τρίτη θέση του ομίλου τους, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για την επόμενη φάση του τουρνουά. 

http://www.zougla.gr/

«Καθάρισε» την πρόκριση ο ΠΑΟΚ

Παίζοντας με ψυχή και πάθος ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 της Βαλερένγκα στο «Ούλεβαλ», στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, «αγκαλιάζοντας» έτσι την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης.
Ο Βιερίνια άνοιξε το σκορ για τον «δικέφαλο» του Βορρά στο 72’, ενώ ο Γκαρσία στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων διπλασίασε τα τέρματά της ομάδας του, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στη ρεβάνς, που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα στην Τούμπα.
Ο αγώνας
Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του στην καινούργια αγωνιστική περίοδο, χωρίς να παίξει ποδόσφαιρο αξιώσεων, έδειξε καλύτερος της νορβηγικής ομάδας, φανέρωσε την εμπειρία των παικτών του και με τακτική ελέγχου στο κέντρου του γηπέδου, δημιούργησε ρήγματα στην άμυνα της Βαλερένγκα, πετυχαίνοντας τα δυο γκολ της νίκης του.
Στο 72' ο Λαζάρ κάνει θεαματική κούρσα, περνώντας τρεις παίκτες, μεταβίβασε την κατάλληλη στιγμή στον Βιεϊρίνια που μπήκε μετωπικά στην περιοχή της Βαλερένγκα και με πλασαριστό σουτ πέτυχε το 0-1. Το δεύτερο γκολ που απλοποίησε και την διαδικασία της πρόκρισης σημειώθηκε στο 90'+. Ο Πάμπλο Γκαρσία με ωραία εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στην γωνία της εστίας του Χίρσφελντ, κάνοντας το 0-2 για τον ΠΑΟΚ. 

περισσότερα http://www.zougla.gr/

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Στήριξη Σεβαστή σε Κεντέρη-Θάνου

Εξέπληξαν τους πάντες στο δικαστήριο οι αποκαλύψεις του προέδρου του ΣΕΓΑΣ

Με έκπληξη παρακολουθούσαν οι δικαστές και ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, να περιγράφει σκηνές από το παρασκήνιο που συνδέονται με την υπόθεση του τροχαίου το οποίο φέρονται ότι είχαν οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το καλοκαίρι του 2004.

«Οι αθλητές πήγαν σε Ολυμπιακό Νοσοκομείο και άρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μπορούσε να τους ελέγξει αν ήθελε και να τους υποβάλει σε έλεγχο ντόπινγκ. Αν όμως τους έπαιρναν δείγμα και ήταν αρνητικό, τότε το πρόβλημα θα το είχε η ΔΟΕ», κατέθεσε ο κ. Σεβαστής , ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο κατηγορούμενοι αθλητές δεν είχαν λόγο να σκηνοθετήσουν το τροχαίο ατύχημα.


περισσότερα  http://www.newsbeast.gr/

«Τον κοίταξα στα μάτια πριν με πυροβολήσει»

Η συγκλονιστική ιστορία 16χρονης που σώθηκε από τη φρίκη του Ουτόγια

Από τη φρίκη που ξέσπασε στο νησί Ουτόγια, η 16χρονη Αντρίν Γιόχανσεν, αν και δέχθηκε τρεις πυροβολισμούς, κατάφερε να επιζήσει.

Όταν ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπράιβικ άρχισε να πυροβολεί, η 16χρονη επιχείρησε αρχικά να κρυφτεί πίσω από ένα βράχο και στη συνέχεια πήδηξε στο νερό. Η κίνηση της αυτή έγινε αντιληπτή από τον Μπράιβικ. «Τον κοίταξα κατευθείαν στα μάτια καθώς έστρεφε το όπλο του προς τα εμένα για να πυροβολήσει τρεις φορές» διηγείται η Αντρίν.

Ωστόσο, το φούτερ που φορούσε την βοήθησε να σωθεί. «Καθώς επέπλεα, η μπλούζα γέμισε με νερό και έμοιαζε με φούσκα, κάνοντας με να δείχνω μεγαλύτερη απ’ ότι πράγματι είμαι». Έτσι ήταν δυσκολότερο για τον Μπράιβικ να στοχεύσει και να την πληγώσει θανάσιμα αν και τελικά κατάφερε να την τραυματίσει.

Ωστόσο και πάλι, είχε τη τύχη με το μέρος της, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία του νερού μείωσε την αιμορραγία από τις πληγές της, στο στήθος και το πόδι, ενώ παρίστανε την νεκρή για πάνω από 30 λεπτά μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία και να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.


http://www.newsbeast.gr/world/arthro/207626/ton-koitaxa-sta-matia-prin-me-purovolisei-/

Κανονικά το Σαββατοκύριακο η γραμμή του ΗΣΑΠ Ομόνοια-Πειραιάς

Κανονικά θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Ιουλίου, το τμήμα της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιάς-Ομόνοια.

Αυτό ανακοινώθηκε από την ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό, σε περίπτωση που παραταθεί η απεργία των ταξί. Νωρίτερα, η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα παραμείνει κλειστό, λόγω των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.


http://www.star.gr/

16:00 Νέο παγκόσμιο ρεκόρ έκανε ο Λόχτε στην πισίνα

Για ακόμα μία φορά «έφαγε» τον Μάικλ Φελπς ο Ράιαν Λόχτε, πανηγυρίζοντας όχι μόνο το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτής ατομικής αλλά και νέο παγκόσμιο ρεκόρ!

Ο 27χρονος Αμερικανός κολυμβητής έκανε σπουδαία επίδοση στην 50αρα πισίνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Σαγκάης, με χρόνο 1:54.00, βελτιώνοντας το 1:54.10 που κατείχε ο ίδιος από τις 30 Ιουλίου 2009, στο παγκόσμιο της Ρώμης.

Δεύτερος βρέθηκε ο Μάικλ Φελπς, με 1:54.16, που είδε τον Λόχτε να τον κερδίζει για δεύτερη φορά στην ίδια διοργάνωση (η πρώτη ήταν στα 200μ. ελεύθερο).

Στο τρίτο σκαλί ανέβηκε ο Λάζλο Τσεχ, που τερμάτισε με 1:57.69.

Μάλιστα, επρόκειτο για την τέταρτη φορά που η εν λόγω τριάδα ανεβαίνει στο βάθρο... 

http://www.star.gr/

Από την Θεσσαλονίκη στην Κομοτηνή με ποδήλατο


Στην Κομοτηνή βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου, οι 14 εθελοντές ποδηλάτες από τη Θεσσαλονίκη. Οι ποδηλάτες, ηλικίας 15 έως 59 ετών, διανύουν μια απόσταση 480 χιλιομέτρων, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της διεκδίκησης από το δήμο Θεσσαλονίκης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

Οι ποδηλάτες, που ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου τη διαδρομή τους από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα τερματίσουν αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου στις Καστανιές, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του Αρδα.


Την υποστήριξη της Κομοτηνής στις προσπάθειες που καταβάλλει η Θεσσαλονίκη για να λάβει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, εξέφρασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σοφία Μενεσελίδου, υποδεχόμενη , στο δημαρχείο της πόλης, τους εθελοντές ποδηλάτες που μεταφέρουν πάνω σε δυο ρόδες το μήνυμα της «Νύμφης του Θερμαϊκού» για τη διεκδίκηση του τίτλου. 

http://www.zougla.gr/

Απόφαση-κόλαφος για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα


Στη Β΄ Εθνική υποβιβάστηκαν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας.

Ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Πειθαρχική Επιτροπή αποφάσισε τον υποβιβασμό των δύο ΠΑΕ «δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσης στον βαθμολογικό πίνακα», γεγονός που σημαίνει πως η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός ανεβαίνουν δύο θέσεις και διατηρούνται στην κατηγορία.


Όσον αφορά στον Αχιλλέα Μπέο και τον Μάκη Ψωμιάδη επιβλήθηκαν οι παρακάτω ποινές:


α) απαγόρευση εκτέλεσης οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής,


β) απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής και


γ) πρόστιμο 90.000 ευρώ.


περισσότερα http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=355129

«Πνίγηκε» η Σεούλ

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται μετά τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 100 ετών που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, και στις γειτονικές περιοχές, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι τονίζοντας ότι το κόστος των ζημιών αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι τοπικές Αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του στρατού για την επιχείρηση διάσωσης και καθαρισμού της περιοχής, ενώ και σήμερα συνεχίστηκαν οι βροχοπτώσεις. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν γύρω από την πρωτεύουσα και χιλιάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά.


Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης σε ένα βουδιστικό μοναστήρι μετά από κατολίσθηση που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν τέσσερις άνθρωποι.


Οι Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όπως επίσης και ότι πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Το χειρότερο δυστύχημα εξαιτίας των βροχοπτώσεων σημειώθηκε χθες, όταν καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης τρία μικρά ξενοδοχεία στο ορεινό θέρετρο Τσουντσεόν, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Σεούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι.


Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών τοποθετούν τον αριθμό των νεκρών σε 41 και των αγνοουμένων σε 12. Διακοπές στην ηλεκτροδρότηση σημειώθηκαν στη Σεούλ και σήμερα. 

http://www.zougla.gr/

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

20.000 δολάρια για ένα… φιλί της Marilyn Monroe!


Είναι κλειδωμένη και φυλαγμένη σε ένα ντουλάπι για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο λόγος για μια μπάλα του μπέιζμπολ που αναμένεται να χτυπηθεί τουλάχιστον για 20.000 δολάρια σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ο λόγος; Πέρα από το γεγονός ότι έχει τις υπογραφές όλων των παικτών της ομάδας New York Yankees, συμπεριλαμβανομένου και του Joe DiMaggio, έχει ακόμα αποτυπωμένο πάνω της, από το 1952, το κραγιόν της Marilyn Monroe!

Η ξανθιά σεξοβόμβα είχε φιλήσει τη μπάλα μετά από έναν αγώνα της ομάδας και συμβολίζει τον έρωτά της  με τον αστέρα του μπέιζμπολ JoeDiMaggio.


Επίσης η συγκεκριμένη μπάλα είναι μία από τις 15 που έχει υπογραφεί από την ομάδα των Yankees που πήρε το πρωτάθλημα το 1952 και είχε χαριστεί σ’ έναν ηχολήπτη και μετά το θάνατο του, πέρασε στα χέρια του γιου του.

Η πολύτιμη λοιπόν μπάλα θα πωληθεί σε όποιον δώσει τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας Vintage Sports Collectibles Platinum Auction που θα γίνει στο Σικάγο στις 4 Αυγούστου.
Τιμή εκκίνησης τα 20.000 δολάρια και ποιος ξέρει πού θα φτάσει, μιας και μια παρόμοια μπάλα που είχε τις υπογραφές της Monroe και του DiMaggio το 2006 είχε πωληθεί στην τιμή των 191.000 δολαρίων!!!!

Φανταστείτε τι έχει να γίνει τώρα, που πάνω της έχει το σχήμα από τα σαρκώδη χείλη της Marilyn!!!!


http://www.star.gr/

Ισοπαλία 1-1 του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Βέρντερ Βρέμης


Ισόπαλος 1-1 με την Βέρντερ Βρέμης στο Μέπεν της Γερμανίας, ήρθε ο Ολυμπιακός στο φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας του. Οι γερμανοί προηγήθηκαν με τον Ρόζενμπεργκ στο 58’, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με τον Μοντέστο στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Με αρκετές αλλαγές σε σχέση με την βασική ενδεκάδα κόντρα στην Ζούλτε Βάρεγκεμ έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί, ο Μανιάτης ήταν δεξιά και ο Χολέμπας αριστερά. Στα χαφ ο Ουρτάδο είχε δίπλα του τον Ιμπαγάσα, ο Ριέρα ήταν αριστερά, δεξιά ο Γκρμπιτς, στην κορυφή της επίθεσης ο Τζιμπούρ και πιο πίσω ο Φούστερ. 

http://www.star.gr/

«SOS» εκπέμπουν οι υδροβιότοποι της Κρήτης


Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι υδροβιότοποι της Κρήτης, εξαιτίας της ασυνειδησίας ορισμένων, αλλά και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

«Κ. Υπουργέ,

Χωρίς υγροτοπικές εκτάσεις κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη, ενώ εξαιτίας αυτού του φαινομένου εξαφανίζονται μία για πάντα τα ενδημικά της είδη. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες όλα τα αμφίβια στην Κρήτη, αλλά και τα ψάρια του γλυκού νερού εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που υφίστανται οι υγροβιότοποι της Κρήτης.
Όπως προκύπτει από το ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχουν καταγραφεί έχουν αλλοιωθεί, όπως είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου, το έλος Γεωργιούπολης και το σύστημα εκβολών του Αποσελέμη ποταμού. Δυστυχώς μόλις 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.
Κ. Υπουργέ,

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεγάλης αυτής καταστροφής των υγροτόπων αποτελεί ο υγρότοπος του Αλμυρού, που το 1945 εκτεινόταν από την περιοχή των Λινοπεραμάτων μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο και τώρα η υγροτοπική του έκταση δεν ξεπερνά τα 400-500 στρέμματα. Η μείωσή της δηλαδή είναι της τάξης του 95%.
Επειδή η ζημιά για το περιβάλλον παίρνει τρομαχτικές διαστάσεις και επειδή τα υδάτινα σώματα στην Κρήτη έχουν μειωθεί, σας ζητώ να εξετάσετε το πρόβλημα, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον του νησιού».

Πηγή:econews
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=354537

Οι φάλαινες σωπαίνουν για να μη γίνουν αντιληπτές


Ακόμη και για 20 λεπτά, ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας, σωπαίνει, αρνούμενος να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού του, όταν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑκαι τη Δανία, που πραγματοποίησαν σχετική μελέτη, εκτιμούν πως τα τεράστια θηλαστικά σωπαίνουν, για να μην γίνουν αντιληπτά από μεγαλύτερες φάλαινες-θηρευτές.
Οι ερευνητές μελέτησαν την επικοινωνιακή συμπεριφορά των φαλαινών χρησιμοποιώντας βεντούζες και προσαρμόζοντας ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές σε οκτώ θηλαστικά, τα οποία και ηχογράφησαν για συνολικά 102 ώρες, σε βάθος έως και 900 μέτρων.
Η νέα μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρησηMarine Mammal Science, αποκάλυψε ότι ο πυκνόρυγχος μεσοπλόδοντας σωπαίνει μόλις ανεβεί σε βάθος μικρότερο των 170 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.
Από εκείνη τη στιγμή παύει να επικοινωνεί με τις υπόλοιπες φάλαινες ακόμη και για 20 λεπτά, όσο περίπου χρειάζεται για να διανύσει την απόσταση που την χωρίζει με την επιφάνεια και να επιστρέψει στο ίδιο βάθος.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για το συγκεκριμένο είδος φάλαινας, κυρίως λόγω του ότι περνά τον περισσότερο χρόνο της στα βάθη των ωκεανών.
“Για τις φάλαινες αυτές, που ζουν σε συνεκτικές ομάδες και συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, το ότι σωπαίνουν κοντά στην επιφάνεια συνιστά απρόβλεπτη συμπεριφορά, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτήν άλλων οδοντωτών φαλαινών”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή:radar

http://www.zougla.gr/

Για που ετοιμάζει βαλίτσες η Κάτια;


«Πάει καλά, για μένα τουλάχιστον, όσο μπορεί να υπάρχει το modeling στην Ελλάδα. Με την οικονομική κρίση έχουν περιοριστεί τόσο οι δουλειές όσο και τα χρήματα που παίρνουμε. Οπότε είναι δύσκολο να επιβιώσει ένα κορίτσι που δουλεύει αποκλειστικά και μόνο ως μοντέλο», λέει η Κάτια Δέδε.

Όσο για το αν σκέφτεται να κάνει καριέρα στο εξωτερικό λέει: «Έχω ήδη δουλέψει στο εξωτερικό ως μοντέλο και φυσικά σκέφτομαι να ξανά ταξιδέψω πολύ σύντομα. Στο εξωτερικό οι δουλειές είναι περισσότερες, τα χρήματα είναι καλύτερα και ασφαλώς σου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες».


Πηγή: espresso 
http://www.zougla.gr/

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ..ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παγκόσμια η συγκίνηση για τον Μιχάλη Κακογιάννη Εκπρόσωποι της Ελληνικής & Κυπριακής Δημοκρατίας Λογαριασμός για Δωρεές



 Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, χθες, Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, με βαθειά θλίψη ανακοίνωσε το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη,  Ιδρυτή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.  Ο γεννημένος Κύπριος, αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, έφυγε τα χαράματα της 25ης Ιουλίου 2011, σε ηλικία 90 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία  θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, (Σκουφά 34), την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, στις 16:00.
Ακολούθως, και μετά από επιθυμία του εκλιπόντος, η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον περίβολο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, "ως προσωπικότητα που προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα", δημοσία δαπάνη.

Στην τελετή την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού  κυρία Λίνα Μενδώνη, με τις οποίες ο Μιχάλης Κακογιάννης διατηρούσε και φιλικές σχέσεις. Τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Ανδρέας Δημητρίου.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη έχει προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Πλήθος ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτικού κόσμου, φορείς αλλά και θαυμαστές του έργου του εκφράζουν τη θλίψη τους για το χαμό του Μιχάλη Κακογιάννη. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα και μηνύματα φτάνουν από παντού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που αποτέλεσε για τον ίδιο, όνειρο ζωής. Η είδηση του θανάτου του έχει κάνει το γύρο του κόσμου και τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα διεθνώς έχουν ήδη δημοσιεύσει και συνεχίζουν να δημοσιεύουν αφιερώματα για το μεγάλο δημιουργό, εγκωμιάζοντας το συνολικό έργο του και τις μεγάλες του επιτυχίες.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μετά από πολλαπλά αιτήματα, ανακοινώνει ότι για όλους όσοι θα ήθελαν αντί για στεφάνι να προσφέρουν δωρεά στο ΙΜΚ, ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός είναι:

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Αριθμός Λογαριασμού 708/296 004-47 
IBAN code GR1701107080000070829600447 
SWIFT code ETHNGRAA  

Απαραίτητη είναι η αναγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης και του τηλεφώνου του αποστολέα.

Επίσης, για τους πολυάριθμους φίλους του έχουν ανοίξει βιβλία συλλυπητηρίων τόσο στο σπίτι του, όσο και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.   

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έγραψε και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.


Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau  και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 έγινε η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Μιχάλης Παναγιώτης Κακογιάννης αφήνει πίσω του τις δύο αδελφές του Στέλλα Σουλιώτη και Γιαννούλλα Wakefield, έναν ανιψιό και δύο ανιψιές.


Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

«Ταλαντούχος, με ευαίσθητη ματιά» Άνθρωποι της πολιτικής και του πολιτισμού αποχαιρετούν τον Μιχάλη Κακογιάννη

«Ο Μιχάλης Κακογιάννης αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, εκφράζοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» σε όσα προσέφερε ο σπουδαίος σκηνοθέτης που απεβίωσε στις 25 Ιουλίου. Για την πολιτιστική του προσφορά μίλησε και ο Φώτης Κουβέλης.

Ο σκηνοθέτης απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε εισαχθεί με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.


Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γεννημένος Κύπριος αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά, και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, υπήρξε ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου.


Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Πέμπτη στις 16:00 ενώ η ταφή θα γίνει, σύμφωνα με την επιθυμία του σκηνοθέτη, στον περίβολο του ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

http://www.in.gr/
 

Και η Σάρον Στόουν στην Ελλάδα!

Με το υπερπολυτελέστατο σκάφος της βρίσκεται από χθες στη Μύκονο η Sharon Stone που κατέφτασε ινκόγκνιτο στο νησί. Έκανε θαλάσσιο σκι για αρκετή ώρα και απόλαυσε τον ήλιο του μαγευτικού νησιού.

Τώρα πώς το κατάφερε και πέρασε απαρατήρητη από τους Μυκονιάτες αλλά και τους τουρίστες του νησιού είναι ένα θέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η sexy ηθοποιός επισκέπτεται το νησί.


Εξάλλου σε παλιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει πως λατρεύει τη χώρα μας και αποτελεί μία από τις καλοκαιρινές της επιλογές.


ΠΗΓΗ: thebest
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=354252

Μπέτυ Κουράκου: «Μου έχουν γίνει προτάσεις για το εξωτερικό»

Η Μπέτυ Κουράκου γύρισε πριν από λίγο καιρό από την Αυστρία όπου είχε πάει για φωτογραφήσεις και για να συμμετάσχει σε διάφορα fashion shows. Η μελαχρινή καλλονή μίλησε στην εφημερίδα «Espresso» για τα επαγγελματικά σχέδιά της αποκαλύπτοντας πως σκέφτεται αν πάει στο εξωτερικό.

«Φυσικά και το σκέφτομαι. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κρίση στη δουλειά που κάνω, όμως παρ’ όλα αυτά εγώ τα πάω καλά. Μου έχουν γίνει και προτάσεις για το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, από Σεπτέμβριο μου έχουν πει για Αμερική και Γερμανία, και το σκέφτομαι αρκετά σοβαρά να πάω».


Μπέτυ σκέψου πριν κάνεις καμιά τρέλα! 

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=354236

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Συγχαρητήρια επιστολή του δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου

Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα των Κορασίδων και την άνοδο στην Α' Κατηγορία
 Παραθέτουμε όλο το κείμενο της επιστολής:
 
 
 
http://eleftheriamoschatou.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

Το πρόσωπο "μαρτυρά" την υγεία μας


Σκασμένα χείλη, ρυτίδες, πεσμένα βλέφαρα. Μια τέτοια εικόνα σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Μπορεί όμως να αποδειχτεί σωτήρια, μιας και το πρόσωπό μας είναι...
 καθρέφτης της κατάστασης της υγείας μας. Κάθε ρυτίδα ή σημάδι μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.

Οι ρυτίδες του προσώπου, για παράδειγμα, είναι ενδεχόμενο σημάδι οστεοπόρωσης. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο βαθιές ρυτίδες είχαν οι γυναίκες που συμμετείχαν σε έρευνά τους τόσο πιο αδύναμα οστά είχαν.

Ο λόγος ήταν ότι τα οστά και το δέρμα μοιράζονται το κοινό δομικό υλικό, το κολλαγόνο. Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο κολλαγόνο προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος, κάτι που συμβάλλει στην επιδείνωση της ποιότητας και της πυκνότητας των οστών.

Τα μάτια πρέπει επίσης να τα παρατηρούμε προσεκτικά επειδή μπορεί να «μαρτυρούν» ασθένειες. Αν υπάρχουν λευκοί δακτύλιοι γύρω από την ίριδα, αυτό αποτελεί ένδειξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης η χοληστερόλη μπορεί να εντοπιστεί από τα αποθέματα κίτρινου-άσπρου λίπους πάνω ή γύρω από τα βλέφαρα.

Αν πάλι οι δακτύλιοι στην ίριδα έχουν χρώμα σκουριάς, αυτό αποτελεί σημάδι της νόσου Wilson, μιας γενετικής πάθησης που εμποδίζει το ήπαρ να απαλλαγεί από τα περισσεύματα χαλκού. Οταν δεν αντιμετωπιστεί, το συκώτι οδηγείται σε κίρρωση, με μοιραία αποτελέσματα.

Η πάχυνση του δέρματος γύρω από τη μύτη θα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό, επειδή αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για βαριές περιπτώσεις ροδόχρου ακμής. Πρόκειται για χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλείται από ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου.

Αν πάλι παρατηρήσετε ρωγμές στα χείλη ή πληγές στις γωνίες του στόματος, μπορεί να αποτελούν σημάδι αναιμίας, η οποία προκαλείται από ανεπάρκεια σε σίδηρο. Επίσης υπάρχει πιθανότητα διαβήτη.

Τέλος, η ερυθρότητα μπορεί να είναι σημάδι ύπαρξης της αυτοάνοσης πάθησης ερυθηματώδους λύκου, η οποία συνοδεύεται με πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και κοκκίνισμα στα μάγουλα και τη μύτη. Στην ασθένεια αυτή το σώμα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς στο δέρμα

kritinea.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ..ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...ΕΦΥΓΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ


Αθήνα, 25 /7/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοινώνει με βαθειά θλίψη το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, Ιδρυτή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του.  Ο γεννημένος Κύπριος, αλλά αυτοπροσδιοριζόμενος Φιλέλλην, ο πατέρας του διασημότερου Έλληνα, του Ζορμπά και της διασημότερης Ελληνίδας, της Στέλλας, μα περισσότερο, ο σκηνοθέτης που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη και ταυτόχρονα την Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου, έφυγε σήμερα 25 Ιουλίου 2011.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.   

Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έγραψε και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.


Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau  και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.


Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

6o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας 12 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011


Καλλιτεχνική διευθύντρια: Ντόρα Μπακοπούλου


6o Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας
12 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011

Με καλλιτεχνική διευθύντρια τη διάσημη σολίστ πιάνου Ντόρα Μπακοπούλου, το «Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας», με έμφαση στην μουσική δωματίου, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006. Από την πρώτη στιγμή γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πολλούς επισκέπτες του, και έγινε αναπόσπαστο μέρος του Αιγινήτικου καλοκαιριού. Ο Σύλλογος Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, που ιδρύθηκε το 2009, αποδείχθηκε πολύτιμος για την πραγματοποίηση του και φέτος, παρ΄ όλες τις δυσκολίες.
Φέτος, το 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2011, ενώ έχει προγραμματισθεί και μία προφεστιβαλική εκδήλωση στις 5 Αυγούστου. Με τις ιδιαίτερες επιλογές του, και με το σταθερά χαμηλό εισιτήριό του, δίνει και πάλι τη δυνατότητα στους φιλόμουσους επισκέπτες και κατοίκους να απολαύσουν μουσικές βραδιές υψηλής ποιότητας σε τέσσερις χώρους μαγευτικούς: στην παραλία της Αύρας, μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, στο αμφιθέατρο της οικίας Seegy στην Παχεία Ράχη και για πρώτη φορά φέτος στο ναό της Αφαίας και στο Μουσείο Καπράλου.
Τίτλος του 6ου Φεστιβάλ είναι: «Μ΄ ένα τραγούδι πάντα ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς» (στίχος του Νίκου Γκάτσου) αφού έχει γίνει προσπάθεια στις περισσότερες συναυλίες να υπάρχει η ανθρώπινη φωνή: το τραγούδι.

Περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές βραδιές όπως: Βραδιά με  Μουσική Μπαρόκ, Βραδιά με Λήντερ του Σούμαν,  Βραδιές με Μουσική Δωματίου, Βραδιά Γκάτσου, Βραδιά με Αμερικάνικες Μπαλάντες κ.α. Λιγότερες φέτος οι διεθνείς μετακλήσεις αλλά επιστρέφουν εξαιρετικοί διεθνείς ερμηνευτές (Λίλυ Μάισκυ, Αλίσα Μαργκούλις,  κ.α.), όπως και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με ένα επιλεγμένο πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Παρασκευή 5-8-11, 21:00, Παραλία Αύρας
            (Προφεστιβαλική Εκδήλωση)
«Μουσικές Σχέσεις»
Στέφανος Κορκολής (πιάνο)
Φιλική συμμετοχή: Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο)

Παρασκευή 12-8-11, 21:00, Παραλία Αύρας
Συναυλία Μουσικής Δωματίου
Σε έργα των Τσαϊκόφσκι και Φρανκ (Κουιντέτο για Πιάνο σε Φα ελάσσονα)
Αλίσσα Μαργκούλις, (βιολί),
Σάσα Μάισκυ (βιολί),   
Νόρα Ρομανόφ (βιόλα),   
Χριστόφορος Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο)
Ναταλία Μαργκούλις (βιολοντσέλο)
Λίλυ Μάισκυ (πιάνο)
Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο)

Σάββατο 13-8-11, 21:00, Ναός Αφαίας
«Μπαρόκ εσπερινοί»
Άριες και ντουέτι των Μοντεβέρντι, Χαίντελ, Στρότσι, Βερατσίνι και Βιβάλντι, στο φως του φεγγαριού.
Μ. Μηλολιδάκη (σοπράνο), Ν. Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Α. Μηλιώρη (μπαρόκ βιολί), Έ. Μηνακούλη (θεόρβη), Ά. Λιακάκης (μπαρόκ τσέλο), Κ. Κτώνα (τσέμπαλο)

Κυριακή 14-8-11, 21:00, Παραλία Αύρας
Βραδιά αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Γκάτσου
με τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μούτση, Ξαρχάκου κ.α.

Μαρία Φαραντούρη (τραγούδι), Αλκίνοος Ιωαννίδης (τραγούδι),
Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο), μικρό ορχηστρικό σύνολο

Τετάρτη 17-8-11, 21:00, Οικία Seegy, Παχεία  Ράχη
Συναυλία μουσικής δωματίου
Έργα των: Μποχουσλάφ Μαρσινού, Γιώργου Τσοντάκη, Χαίντελ, κ.α.
Α. Σακαρέλλος (βιολί), Κ. Γαϊτάνου (βιόλα), Ι. Σειρά (τσέλο)

Παρασκευή 19-8-11, 21:00, Παραλία Αύρας
Αμερικάνικες μπαλάντες των Τζώρτζ Γκέρσουιν και Κόλ Πόρτερ
Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), Τάκης Φαραζής (πιάνο)

Σάββατο 20-8-11, 21:00, Μουσείο Καπράλου
Έργα των Ντβόρζακ, Ραχμάνινωφ και Μπήτλς
Κουαρτέτο Εγχόρδων «L’Αnima», συμμετέχουν οι: Σ. Τσάνη (α´ βιολί), Ε. Μ. Μάλλου (β´ βιολί), Γκ. Σινάι (βιόλα), Λ. Κολοβού (βιολοντσέλο), και η  Έλενα Χούντα (πιάνο)

Παρασκευή 26-8-11, 21:00, Μουσείο Καπράλου
Βραδιά με Λήντερ του Σούμαν
Χ. Γιαννακοπούλου (σοπράνο), Θ. Μπάκα (μέτζο σοπράνο), Θ. Αποστολόπουλος (πιάνο)

Κυριακή 28-8-11, 21:00, Οικία Seegy, Παχεία  Ράχη
            Έργα των: Μ. Ντε Φάγια, Εν. Γρανάδος, Ν. Καπουστίν, Κ. Μπαλμπάστρ, Μ.                           Καστελνουόβο – Τεντέσκο, Α. Ε. Τζιναστέρα
Duo «Melis» (κιθάρα)

Τρίτη 30-8-11, 21:00, Μουσείο Καπράλου
Ρεσιτάλ τραγουδιού
Άριες και ντουέτι από έργα των: Πουτσίνι, Ντβόρζακ, Γκουνό, Λεονκαβάλλο, Βέρντι, Ντονιτσέττι.
Celia Costea (υψίφωνος), Δ. Σούρμπης (βαρύτονος), Δ. Γιάκας (πιάνο)

Παρασκευή 2-9-11, 21:00, Παραλία Αύρας
Συναυλία Συμφωνικής Μουσικής
Έργα: Ροσσίνι, Μότσαρτ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Σολίστ: Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Δημήτρης Σέμσης (βιολί),
διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος. 
 

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ
12 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2011
Καλλιτεχνική διευθύντρια: Ντόρα Μπακοπούλου
Ώρα έναρξης Συναυλιών: 21:00

Προπώληση εισιτηρίων:      Ζαχαροπλαστείο ΑΙΑΚΕΙΟΝ (Παραλία Αίγινας)
                                           Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ Λίνας Πετρίτου (Χρήστου Λαδά 8 - έναντι Δημαρχείου Αίγινας)
                                           Πρακτορείο NOVA FERRIES (Εκδοτήρια  εισιτηρίων Λιμένα Αίγινας)
Πληροφορίες: 6949 073 893 (Γραμματεία: Αγγελική Δουρδουμπάκη)

Με την Υποστήριξη 
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης
ΟΤΕ
TOVENAKI – Αίγινα Τσάρτερ ΝΕΠΑ
Hotel APOLLO
Ξενοδοχείο RASTONI
Ξενοδοχείο FISTIKIES
ACE TRAVEL
ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΚΑΣ
Ξυλεία ΛΕΟΥΣΗΣ
Φαρμακείο ΣΚΑΛΤΣΙΩΤΗ
Σύλλογος Φίλων του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας
Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας
Μουσείο Χρήστου Καπράλου
www.capslock.gr
ΑΙΑΚΕΙΟΝ
ΦΛΟΙΣΒΟΣ
Σελίνα Ζησιμάτου
Πρακτορείο ΠΡΟΠΟ Λίνα Πετρίτου
Nova Ferries

Χορηγοί Επικοινωνίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Νέα Εποχή
Saronic Magazine
ελculture.gr
culturenow.gr
mediart.gr
aeginaportal.gr

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αίγινας