Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα του 2011

Το τσουνάμι της Ιαπωνίας και η καταστροφή της Φουκουσίμα, οι εξεγέρσεις και η «αραβική άνοιξη», η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ο θάνατος του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το έτος 2011.

Ιανουάριος

14/01 - Τυνησία: Έπειτα από 23 χρόνια εξουσίας, ο πρόεδρος Ζιν Αλ Αμτίντιν Μπεν Αλι διαφεύγει στη Σαουδική Αραβία. Αιτία η λαϊκή εξέγερση που άρχισε τον Δεκέμβριο (300 νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ). 

Ο Μπεν Αλι καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 66 και μισού ετών σε τρεις δίκες οι οποίες διεξήχθησαν ερήμην.

Φεβρουάριος


11/02 - Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, όντας στην εξουσία από το 1981, παραιτείται κατά την 18η ημέρα λαϊκής εξέγερσης, παραδίδοντας την εξουσία στον στρατό. Περίπου 850 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιγυπτιακής εξέγερσης. Η δίκη του Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και φόνους διαδηλωτών, άρχισε στις 3 Αυγούστου.

14/02 - Μπαχρέιν: Έναρξη κινήματος διαμαρτυρίας του σιϊτικού πληθυσμού κατά της σουνιτικής μοναρχίας. Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών του Κόλπου. Ο βασιλιάς αποδέχεται τον Νοέμβριο τα συμπεράσματα ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας για την καταστολή των διαδηλώσεων και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Η επιτροπή κάνει λόγο για 35 νεκρούς.

15-16/02 - Λιβύη: Έναρξη στη Βεγγάζη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στην εξουσία 42 χρόνια. Η αντιπολίτευση συγκροτεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και από περισσότερες από 60 χώρες. Στις 19 Μαρτίου, αρχίζει η στρατιωτική επέμβαση συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για τον τερματισμό της καταστολής. Στις 31, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης. Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών καταλαμβάνουν την Τρίπολη τον Αύγουστο.

20/02 - Μαρόκο: Έναρξη διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων νέων με αίτημα περισσότερη δημοκρατία και καταπολέμηση της διαφθοράς. Νέο Σύνταγμα, το οποίο εγκρίνεται τον Ιούνιο με δημοψήφισμα ενισχύει τις εξουσίες του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου, διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του βασιλιά.

25/02 - Ιρλανδία/Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κάουεν είναι το πρώτο θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την ήττα του κόμματός του «Φιάνα Φέιλ» στις εκλογές. Τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες αναγκάζεται σε παραίτηση. Το Δουβλίνο θα επιτύχει τη χαλάρωση των όρων του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης και η Λισαβόνα θα λάβει δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα την εφαρμογή προγράμματος λιτότητας.



Περισσότερα στο 
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=443805&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου