Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:Κυριακή 21η Απριλίου 2013, στις 11:00 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη " ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ"







Ο Γιώργος Λογοθέτης, Ο Σύλλογος ΦΙΛΩΝ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ και ο εκδοτικός οίκος ΑΛΔΕ, σας προσκαλούν στην εκδήλωση που οργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης προς τιμήν του αείμνηστου Σουηδού Πρωθυπουργού
ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

Κύριος ομιλητής: Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ
κ. Pierre Schori  
Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμερ
Συμμετέχει: Η Παιδική Χορωδία «Δημήτρης Τυπάλδος» 

Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη κράτηση θέσεων


«Αν η πολιτική αφεθεί στους πολιτικούς, η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία  μένει μετέωρη. Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, χάνεται η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη»
                                                                     Ούλοφ Πάλμε
      
 «Σκοπός της έκδοσης του βιβλίου ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ, είναι  να αναδείξουμε την πολύτιμη κληρονομιά του Ούλοφ Πάλμε»                                             Γιώργος Λογοθέτης, συγγραφέας του βιβλίου

                 
Η έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη για τον Ούλοφ Πάλμε είναι η πρώτη εκτός Σουηδίας, όπου έχουν εκδοθεί πάνω από 10 βιβλία  για τον αείμνηστο Σουηδό Πρωθυπουργό. Σύμφωνα δε με τον συγγραφέα η 21 Απριλίου, ημέρα της παρουσίασης της έκδοσης στο Θέατρο του ΙΜΚ,  έχει άμεση σχέση με τον Ούλοφ Πάλμε. Και αυτό διότι  ο ήταν από τους πρώτους πολιτικούς στην Σουηδία που στήριξαν τον αγώνα για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα την περίοδο της χούντας.   

Κύριος ομιλητής  στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ κ. Pierre Schori.  Ο κ. Schori ήταν ο πλέον στενός συνεργάτες του Πάλμε. Διετέλεσε ευρωβουλευτής, Υπουργός, εκπρόσωπος της Σουηδίας στον ΟΗΕ, με σημαντική δράση στο πλαίσιο της Σουηδικής Επιτροπής για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
   

Πρόγραμμα Εκδήλωσης
- Χαιρετισμοί
Ομιλία Pierre Schori, πρόεδρος του Ιδρύματος OLOF PALME
Προβολή βίντεο για τον Ούλοφ Πάλμε
Ο Μίκης Θεοδωράκης για τον φίλο του Ούλοφ Πάλμε
- Σύντομες παρεμβάσεις
- Μουσικό πρόγραμμα με την Παιδική Χορωδία «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΥΠΑΛΔΟΣ» 

Η εκδήλωση υλοποιείται με την στήριξη :
Του Ιδρύματος OLOF PALME
Της Βουλής των Ελλήνων
Του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης,
Του Συλλόγου  ΦΙΛΩΝ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ
Του εκδοτικού οίκου ΑΛΔΕ       


Κυριακή 21η Απριλίου 2013, στις 11:00
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη
ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ
Είσοδος ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: τηλ.  210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00  


Ομιλία του Pierre Schori την 21 Απριλίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη:
ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος OLOF PALME k. Pierre Schori εκτός από στενός συνεργάτης του Ούλοφ Πάλμε, διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Επικρατείας, Υπουργός για τις επαφές με τις χώρες του τρίτου κόσμου, Ευρωβουλευτής,  Πρέσβης της Σουηδίας στον ΟΗΕ επίτιμος καθηγητής στο Adelphi University i New York 2004–2005.

Σήμερα, θλιβερή «επέτειο» της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στην Ελλάδα, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη του Ούλοφ Πάλμε και συγχρόνως να αναλογιστούμε την πολιτική του κληρονομιά.
Ο ίδιος ήταν ο πρώτος σουηδός πολιτικός που μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Tage Erlander αντέδρασε έντονα κατά της χούντας, επηρεάζοντας όλα τα πολιτικά κόμματα της Σουηδίας.

Σήμερα η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν έχουν άλλη μορφή και ο Πάλμε ήταν ο πρώτος που μας προειδοποιούσε πριν από 40 χρόνια : «Το κατεστημένο εθελοτυφλεί για όσα μπορούν να μας βρουν στο μέλλον.   Αν δεν πάρουμε τώρα αναγκαία μέτρα, ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουμε στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβός. .…Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, χάνεται η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη. Αν οι ιδέες απομονωθούν από την πράξη, τότε ανοίγει και ο δρόμος για την κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών.»

Μερικοί λένε, ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου είναι  καλό για όλους. Άλλοι λένε ότι  ζούμε την περίοδο της ανεξέλεγκτης  ανάπτυξης του καπιταλισμού, και ότι η παγκοσμιοποίηση αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους εκτός του κοινωνικού ιστού.
Υπάρχει όμως και η τρίτη άποψη: Να εκδημοκρατικοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση και συγχρόνως να παγκοσμιοποιήσουμε την Δημοκρατία !

Ο Ούλοφ Πάλμε συμφωνούσε σε αυτή την ιδέα και μαζί με πολιτικούς που είχαν την ίδια άποψη, εργάστηκαν για την ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών μεταξύ Βορρά και Νότου, να βάλλουν στο επίκεντρο της πολιτικής την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πάλμε, τόνιζε, επίσης, αυτό που έβλεπε αναγκαίο για την πρόοδο και την αξιοπιστία, δηλαδή την σχέση ανάμεσα στο τι πράττει κάποιος στην χώρα του και τι στις άλλες χώρες.

Παραθέτω ένα μέρος από ομιλία του το 1980 :
«Τι θα ήταν ένα πολιτικό κόμμα χωρίς τη θέληση για αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ πολιτών και κρατών» ; 
Λίγο περισσότερο από ένα επαρχιακό κίνημα χωρίς ιδέες και οράματα, καταδικασμένο να γίνει θύμα εγωισμού και σοβινισμού .
Θα ακουγόταν ψεύτικο αν εργαζόμαστε για ισότητα στη δική μας χώρα και αγνοούσαμε τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που πεινάνε.
Θα πρέπει να υπάρχει μια δυνατή σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που επιδιώκουμε στη χώρα μας και σε αυτό που πρεσβεύουμε διεθνώς. "

Με αυτό τον τρόπο περιέγραφε ο Πάλμε «την αναγκαία τοπική και παγκόσμια σχέση».

Μία άλλη αρχή που έμαθε από τον προκάτοχό του Πρωθυπουργό Tage Erlander ήταν η εξής : «Πρέπει να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην πολιτική σκέψη, τον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική». Ήταν ο Erlander  που δίδαξε τον Πάλμε ότι «Η Πολιτική είναι το πιο ηθικό επάγγελμα του κόσμου».

Θυμάμαι την αντίδρασή του Πάλμε όταν έλαβε ένα ακατανόητο μήνυμα από τους γραφειοκράτες. Αφορούσε τους κανόνες για την πολιτική των Δήμων σχετικά με την Φροντίδα των παιδιών. Ο Πάλμε όταν πήρε το έγγραφο απάντησε: «Διάβασα αλλά δεν κατάλαβα» και το έστειλε πίσω στους γραφειοκράτες. Αυτή η αντίδραση του Πρωθυπουργού με την ιδιότητα του πατέρα-πολίτη, συνέβαλε στο να αλλάξουν πολλά και να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Πάλμε ξεκίνησε την συνεργασία των έξι ηγετών για τον αφοπλισμό και την ειρήνη, για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τον κίνδυνο του πυρηνικού πολέμου, μαζί με τον Πρόεδρο της Αργεντινής Raúl Alfonsín, της Ινδίας Rajiv Gandhi, του Μεχικού Miguel de la Madrid, της Τανζανίας Julius Nyerere και βεβαίως τον Αντρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει ο Ούλοφ Πάλμε σήμερα; Έχει «ξεπεραστεί η περίοδος Πάλμε» όπως υποστηρίζουν μερικοί;

Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα πολλά από τα θέματα που μας απασχολούσαν τότε, μας απασχολούν και σήμερα.
Η καταπολέμηση της φτώχειας εξακολουθεί να βρίσκεται στην παγκόσμια ατζέντα και παρά το γεγονός ότι μειώνονται οι φτωχοί, αυξάνεται η ανισότητα τόσο εντός όσο και μεταξύ των εθνών.
Το ίδιο επίκαιρο είναι σήμερα η πεποίθησή του ότι η Σουηδία, ως αδέσμευτη χώρα πρέπει να συμβάλει στην ειρήνη και τη συμφιλίωση του κόσμου στηρίζοντας σθεναρά τα Ηνωμένα Έθνη, του οποίου ειρηνευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε βαθιά κρίση.
Το να ισχυριστούμε  ότι οι ιδέες και οι πράξεις του  Olof Palme  δεν  έχουν  πια θέση ανάμεσά μας, είναι σαν να καταδικάζουμε σε θάνατο τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους στόχους αιώνων για το διεθνές δίκαιο, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον  αγώνα για την ελευθερία του καθενός, και την παγκόσμια ειρήνη.

Ίσως η έλλειψη του σαφούς πολιτικού λόγου του Palme σε επίκαιρα θέματα να είναι μία από τις αιτίες που η αριστερά είναι αδύναμη στην Ευρώπη, όταν  ο καπιταλισμός περνάει σοβαρή κρίση.

Είχα την τύχη να είμαι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ούλοφ Πάλμε. Μαζί του έζησα την πρωτοποριακή του δράση σε όλους τους τομείς που ο Πάλμε έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του.
Τώρα που ο φίλος Γιώργος Λογοθέτης αποφάσισε να καταγράψει με το δικό του τρόπο τη ζωή και το έργο του Ούλοφ, μου έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψω τα κύρια στοιχεία που έκαναν τον Πάλμε μοναδικό: Ήταν η ειλικρίνεια και ο συνεπής πολιτικός του λόγος. Ειλικρίνεια και συνεπής λόγος που συνοδευόταν από τη γεμάτη ζωντάνια και δύναμη περιγραφική του δεινότητα και απεριόριστες δυνατότητες έκ­φρασης. Ήταν το πάθος του για Ειρήνη και Ελευθερία! Ένα πάθος χωρίς σύ­νορα που τον έφερε αντιμέτωπο με τις υπερδυνάμεις, τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με το ίδιο πάθος αντιμετώπιζε δικτατορικά καθεστώτα στην Αθήνα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Αφρική και Λατινική Αμερική.

Με τον Πάλμε η Σουηδία υπερασπίστηκε τις μεγάλες ανθρώπινες αξίες και αναγνωρίστηκε από τους αδύνατους ως η συνειδητοποιη­μένη έκ­φραση του δυτικού κόσμου απέναντι στην αδικία.

Είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο του φίλου Γιώργου Λογοθέτη θα συμβάλ­λει στην προσπάθεια για ένα δημιουργικό διάλογο στην Ελλάδα που τόσο υποφέρει από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ένα διάλογο στον οποίο ο Πάλμε θα έβαζε τίτλο: Η πολιτική είναι θέμα αρχών!

Hälsning av Pierre Schori vid presentationen av boken om Olof Palme, skriven av Georgios Logothetis, i Atén den 21 april 2013

      
  
LINKS
Μια επίκαιρη συνέντευξη του Ούλοφ Πάλμε στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Γιώργο Λογοθέτη πριν 45 χρόνια ! Προβλήθηκε από την κρατική σουηδική τηλεόραση με θέμα την μετανάστευση και την μεταναστευτική πολιτική της Σουηδίας…

OLOF PALME  Οι βασικές μου πολιτικές θέσεις :


Ούλοφ Πάλμε : Μην θρηνείτε : Οργανωθείτε !
*****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr