Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Βόλτες, μπάλα και βουτιές στις Τζιτζιφιές - παραδίδεται το πάρκο του Ρέντσο Πιάνο

 

Ο Δήμος Καλλιθέας παραλαμβάνει τα κλειδιά του πρώτου ολοκληρωμένου αρχιτεκτονικού έργου του Ρέντσο Πιάνο στην Ελλάδα. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρέδωσε τις εγκαταστάσεις του πάρκου των 28.000 τ.μ.

 
Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής στην Καλλιθέα: ένα νέο σημείο συνάντησης πάνω στα ίχνη του παλιού Ιπποδρόμου. Εκεί που στο Φαληρικό Δέλτα, πριν από 80 χρόνια  οι εγκαταστάσεις πρόσφεραν ένα θέαμα αμφίβολης αξίας και ουσίας επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά την περιοχή, δημιουργήθηκε ένας χώρος αθλητισμού, μία ζώνη πράσινου κι ένας νέος δημόσιος χώρος.
Στις οδούς Ναυάρχου Μπότση και Αγησιλάου πρόκειται να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Καλλιθέας, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον διάσημο ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.
Η σύνθεση του έργου αποτελεί το πρώτο υλοποιημένο έργο του ιταλού αρχιτέκτονα στην Ελλάδα. Το πάρκο με έκταση 28.000 τ.μ., που γειτνιάζει με το μεγάλο έργο κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους 5,92 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, δίπλα της η μικρότερη πισίνα για παιδιά, ένα δεντροφυτεμένο πάρκο με πλατάνια και κισσούς, μία παιδική χαρά και τρία κτιριακά συγκροτήματα υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για χώρους εκδηλώσεων  και συναθροίσεων.  
Τα κλειδιά για τις εγκαταστάσεις παρέδωσαν χθες στον δήμο της περιοχής εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
To Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής Καλλιθέας συνδέεται τοπογραφικά και σχεδιαστικά με το υπό κατασκευήν Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στη βορειοανατολική πλευρά του. Το σύνολο της σύνθεσης είναι ένα πρώτο «δείγμα αρχιτεκτονικής γραφής», καθώς ζητούμενο ήταν η αισθητική αρμονία και η συμβολική, αλλά και πρακτική συνύπαρξη των δύο αυτών ξεχωριστών έργων.
Η δωρεά του Ιδρύματος περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία στον ευρύτερο χώρο του Πάρκου ελεύθερων χώρων στάθμευσης, περίπου 70 θέσεων, καθώς και την κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου μέσω υψηλής και χαμηλής φύτευσης, τοποθέτησης δικτύων άρδευσης, φωτισμού και διαμόρφωσης της εσωτερικής κυκλοφορίας.
 
περισσότερα στο