Με περίπου 10 δισ. ευρώ νέα καθυστερούμενα δάνεια επιβαρύνθηκαν στη διάρκεια του 2010 οι ελληνικές τράπεζες, ενώ συνολικά οι επισφάλειες του συστήματος εκτιμάται ότι υπερέβησαν τα 28 δισ. ευρώ.
Το 2009 τα δάνεια που πέρασαν σε καθυστέρηση ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπεται ότι θα προστεθούν στο σύστημα νέες επισφάλειες ύψους 8 δισ. ευρώ.
Τα επίσημα στοιχεία, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αφορούν το εννεάμηνο 2010, στο οποίο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 10% από 9% στο εξάμηνο και 7,7% στο τέλος του 2009.
Οσον αφορά το σύνολο του 2010, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από το 11%, ποσοστό που παραμένει πάντως διαχειρίσιμο παρά την άνοδο από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Για φέτος -το πιο δύσκολο έτος της τρέχουσας ύφεσης όπως αναμένουν οι τραπεζίτες- ο δείκτης με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί στο 12%, αν και για τους αναλυτές θεωρείται δεδομένο ότι θα κινηθεί πάνω από το 14%. Οσον αφορά το ανώτατο, χρονικά, σημείο των επισφαλειών και με δεδομένο ότι υπάρχει χρονική υστέρηση δύο τριμήνων στις επισφάλειες, κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, τοποθετείται περί τα μέσα του 2012.
Η ανησυχία επικεντρώνεται στην καταναλωτική πίστη, όπου ήδη οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά και στην επιχειρηματική πίστη, η οποία κρατιέται ακόμη σε ελεγχόμενο επίπεδο, καθώς ήταν και η πρώτη κατηγορία που είχε υποβληθεί σε ρυθμίσεις.
Καθημερινή μάχη
Γενικότερα, η πολιτική διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων που υλοποιούν οι τράπεζες είναι μια καθημερινή μάχη που περιλαμβάνει γενναίες αναδιαρθρώσεις προκειμένου να μην εκτιναχθούν στο «κόκκινο». Με αυτό τον τρόπο, οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι θα συγκρατηθεί ο δείκτης των επισφαλειών και παράλληλα, τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις θα στηριχθούν προκειμένου, έστω και όπως όπως, να περάσουν το σκόπελο της ύφεσης.
Ρυθμίσεις
Σύμφωνα με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει τα τραπεζικά στελέχη το τελευταίο δωδεκάμηνο, για να επιτύχουν οι ρυθμίσεις και να μην επιστρέψουν στο γκισέ για νέα παρέμβαση, όπως σήμερα γίνεται στο ένα τρίτο των ρυθμισθέντων δανείων, θα πρέπει να περιέχουν μείωση της μηνιαίας δόσης στο ήμισυ περίπου.
Τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αναφέρονται σε 300.000 ρυθμισθέντα δάνεια, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες αφορούν επιχειρήσεις, με το συνολικό ύψος αυτών να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά πάντως τις επισφάλειες, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μεγαλύτερη σημασία από το ύψος του δείκτη των επισφαλειών, έχει η εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων ανά τρίμηνο. Ο δείκτης υπολογίζεται με βάση τις καθυστερήσεις προς το σύνολο των δανείων, το οποίο μένει σταθερό υπό τις παρούσες συνθήκες ενώ αυξάνεται ο αριθμητής, οπότε δεν αποτυπώνεται ακριβώς η εικόνα, διευκρινίζουν.
Η πιστωτική επέκταση κινείται εδώ και πολλούς μήνες πτωτικά και μάλιστα για το τρέχον έτος, ο ρυθμός μεταβολής της προβλέπεται ακόμη και αρνητικός, με τα νέα δάνεια να υπολείπονται των αποπληρωμών.
Επιβράδυνση
Στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2010, καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης επισφαλειών για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή οι νέες καθυστερήσεις είναι λιγότερες από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρότι εντείνονται οι συνθήκες ύφεσης στην οικονομία. Το «βάθος» της ύφεσης και ειδικά η άνοδος της ανεργίας προβληματίζουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Της ανόδου της ανεργίας έπεται χρονικά η καθυστέρηση αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων και άρα μετατίθεται το πρόβλημα των επισφαλειών.
Από την πλευρά των τραπεζών σημειώνεται ότι η θέσπιση της διαδικασίας πτώχευσης ιδιωτών σε αυτή τη χρονική στιγμή έχει εντείνει φαινόμενα αποφυγής πληρωμής από δανειολήπτες που θα ήταν αλλιώς ενήμεροι, υποθάλποντας μια κουλτούρα κακοπληρωτών.
http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου